-0.3 C
Rapla
Reede, 2 juuni 2023
UudisedEestis valitseb suur tuleoht! Tuletame meelde elementaarsed ohutusreeglid! 

Eestis valitseb suur tuleoht! Tuletame meelde elementaarsed ohutusreeglid! 

Tanel Kandle

Suitsetajad ja lõkketegijad peavad olema eriti hoolikad! 
Keskkonnaagentuur hoiatas, et kuivade ilmade tõttu valitseb Eestis eriti suur tuleoht. Seetõttu tuletame meelde elementaarsed tuleohutusreeglid, mida silmas pidada.  

Kuiv ilm on tekitanud tuleohu, mille tõttu on suurenenud metsa- ja maastikupõlengute arv. Aprillis on pidanud päästjad reageerima lausa 242-le maastiku- või metsatulekahjule. Neist õnneks vaid 11 on toimunud Rapla maakonnas. Siiski on vajalik meelde tuletada meelde lihtsad reeglid, mis aitavad tulekahju tekkimist ennetada ning seega ühtlasi säästa loodust, linde, loomi ning teisi inimesi ja nende vara, mis põlengute tõttu ohtu satuvad.

  1. Eestis on kulu põletamine seadusega keelatud, kuivõrd sellest tekib ülimalt suur tuleoht. Seega ära põleta kulu!
  2. Mõistlik on tuld looduses momendil üldse mitte teha!
  3. Kui siiski teed lõket, näiteks põletad oksi või grillid, tee seda soovitatavalt kividega piiratud alal ja pea silmas, et mõistlik on teha seda üksnes tuulevaikse ilmaga! Hoia läheduses vesi, veel parem – pulberkustuti!
  4. Ära jäta tuld järelevalveta!
  5. Kui lõke on põlenud, veendu, et söed on kustunud, kasta nii söed kui ümbruskond üle veega! Kui teed lõket kodutalu läheduses, oleks mõistlik sellel tegevusel võtta appi piisavalt pikk aiavoolik, et kogu ümbruskond saaks piisavalt niisutatud.
  6. Ära tee looduses sigaretti! Suur osa tuvastamata allikaga põlengutest saab suure tõenäosusega alguse maha visatud sigaretist!
  7. Kui pead vajalikuks looduses nikotiini tarvitada, vali suitsuvabad tooted nagu e-sigaretid, kuumutatav tubakas või nikotiinipadjad! Nagu ka tehtud sigaretti, ära jäta ka tühjaks saanud e-sigaretti, kasutatud kuumutatava tubaka filtrit või nikotiinipatja metsa alla, vaid võta endaga kaasa ja käitle nõuetekohaselt – ühekordsed e-sigaretid patareide kogumiskasti, kuumutatava tubaka filtrid ja nikotiinipadjad olmejäätmetesse.
  8. Kui mingil põhjusel on siiski tuli laiali levinud, ole vastutustundlik, ära kõhkle ja helista kohe häirekeskuse lühinumbril 112! Nii hoiad ära suurema kahju!

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused