9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedRIA sulgeb 1. novembrist [email protected] e-posti teenuse

RIA sulgeb 1. novembrist [email protected] e-posti teenuse

Riigi Infosüsteemi Amet

‘Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) sulgeb 1. novembrist 2023 erakirjavahetuseks loodud e-posti teenuse, mille tulemusel ei ole sellest hetkest enam võimalik kasutada [email protected] ja ettevõ[email protected] aadressi. Otsus ei puuduta ametlikke e-posti aadresse [email protected] ja [email protected], kuhu saavad teateid saata ainult riigiasutused.
Nimelisi @eesti.ee lõpuga e-posti aadresse ehk nn aliasi lõi riik aastatel 2005-2018 eraisikutele ID-kaardi või elamisloa väljastamisel ning ettevõtetele selle registreerimisel. Aadresse kujul [email protected] (nt [email protected]) ja ettevõ[email protected] (nt [email protected]) on võimalik kasutada erakirjavahetuseks, kuid see ei ole osa riikliku postkasti teenusest – neile aadressidele saadetud kirjad ei salvestu riiklikus postkastis, vaid need suunatakse otse edasi riigiportaalis määratud kasutaja igapäevasele e-posti aadressile (nt Gmail, Hotmail).
“Pea 20 aasta eest lisavõimaluseks loodud isiklike kirjade edasi suunamise lahendus on oma aja ära elanud ning riigil ei ole otstarbekas hoida maksumaksja raha eest üleval teenust, millel on vähe kasutajaid ning erasektori pakutavad väga head alternatiivid,“ kommenteeris nimeliste e-posti aadresside sulgemist RIA peadirektori asetäitja riigi infosüsteemi alal Joonas Heiter.
Ees- ja perekonnanimelisi e-posti aadresse on loodud ca 590 000, kuid aktiivses kasutuses on neist 2%. “Viisime aasta alguses endanimeliste e-posti aadresside omanike seas läbi küsitluse, mille kohaselt neist 60% üldse ei tea, et neil nimeline e-posti aadress olemas on ja 70% ei pidanud taolise suunamisaadressi olemasolu ka vajalikuks,” märkis Heiter. Ettevõtte nimega e-posti aadresse on loodud 256 000, kuid aktiivseid kasutajaid on veelgi vähem kui eraisikute puhul.
Kuna [email protected] ja ettevõ[email protected] aadressidele saavad saata kirju piiramatult kõik, liigub nende kaudu palju rämpskirju ja muud ebaolulist. “Seetõttu ei jõua peamiselt Microsofti, Gmaili ja Yahoo spämmifiltrite tõttu ka paljud vajalikud kirjad suunamisaadressidele kohale, mistõttu ei ole see teenus täna terviklik ega töökindel,” selgitas Heiter. “Mõistame, et sulgemisotsus võib selle vähestele kasutajatele tuua kaasa ajutisi ebamugavusi ning vabandame selle eest,“ lisas ta.
Inimesed, kes on @eesti.ee lõpuga nimelisi e-posti aadresse kasutanud ja neid enda kontaktina jaganud, peaksid hiljemalt 1. novembriks oma kontaktandmed teenusepakkujate juures uuendama. Neil, kes ei ole seda e-posti aadressi kontaktina kasutanud, ei tule midagi teha. RIA saadab täpsema info ja juhised riikliku postkasti kaudu kasutajatele käesoleva nädala jooksul.
Otsus ei puuduta kuidagi [email protected] ja [email protected] e-posti aadresse, mille kaudu saadavad riigiasutused (nt transpordiamet, PPA, siseministeerium, sotsiaalkindlustusamet jne) kodanikele ametlikke kirju. “Riiklik postkast ongi loodud selleks, et riik saaks oma kodanikele teateid saata ning RIA keskendub täna e-posti aadresside [email protected] ja [email protected] edasi arendamisele, et tagada riigiasutuste sujuv suhtlus ja infovahetus kodanikega,” märkis Joonas Heiter.
Endanimelise @eesti.ee lõpuga e-posti aadressi olemasolu saab kontrollida, kui siseneda riigiportaali keskkonda www.eesti.ee, valida töölaualt või vasakmenüüst “Postkast”, edasi vasakmenüüst punkt “Seaded” ning kui lehe all on keele valiku juures aadressi kuju [email protected] või ettevõ[email protected], annab see kinnituse aliase olemasolust.
Rohkem infot teenuse sulgemise kohta leiab eesti.ee veebilehelt: www.eesti.ee/et/aliaste-sulgemine/aliaste-sulgemine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare