18.8 C
Rapla
Teisipäev, 6 juuni 2023
UudisedTänasest kontrollivad päästjad Lääne regioonis lõkketegijaid

Tänasest kontrollivad päästjad Lääne regioonis lõkketegijaid

Ilmateenistuse prognoosi järgi jätkub sel nädalavahetusel kuiv ja soe ilm ning looduses suureneb tuleoht. Tänasest jätkavad Lääne regiooni päästemeeskonnad lõkkepatrullidega, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust ning nõustada, kuidas ohutult teha lõket ja grillida. Sageli saavad ohtlikud kulupõlengud alguse hooletust lõkketegemisest. Päästjad hoiatavad, et kulupõletamine ja kuivanud looduse süütamine on seadusega keelatud ja karistatav tegevus. Iga lõkkepõletaja peab tagama, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks. Selleks tuleb teha lõke hoonetest eemale, arvestada tuule suuna ja tugevusega, puhastada lõkkeaseme ümbrus kuivast taimestikust ja piirata see võimalusel kivide või mullaga. Põlevat lõket tuleb valvata ning hoida käepärast esmased kustutuvahendid – näiteks käsikustutid, ämbrid veega või survestatud veevoolik.

Ilmateenistuse tuleohukaart https://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/.

Siinkohal kordame veel kord üle ohutu lõkketegemise kuldreeglid:

  • Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele või taimestikule või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.
  • Jälgi, et lõke oleks hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutus kauguses. Ohutu kaugus sõltub eelkõige lõkke suurusest ja vähim ohutu kaugus igasuguse lõkke puhul peaks olema vähemalt 8 meetrit. Meeste puhul teeb see umbes 10 sammu, naiste puhul umbes 13 sammu.
  • Metsas võib lõket teha vaid selleks ette valmistatud ning tähistatud kohtades.
  • Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett või liiva või tulekustuti.
  • Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, seltskonna lõkkevalvur peab kandma hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.
  • Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tee endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.
  • Kui tuleohutuse osas vähegi kahtlete, siis on mõistlik jätta lõkketegu aega, kui ilmaolud seda rohkem soosivad.

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused