-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
LisalehtKäsitöölaneSüstik – 20 aastat

Süstik – 20 aastat

Ühine tegutsemine mõne seltsi, seltsingu, klubi või MTÜ liikmena tagab tugevama vaimse tervise sotsiaalse suhtluse kaudu sarnaste väärtushinnangutega inimestega, kirjutab Anne Ummalas tänases lehes. Paljude Raplamaa käsitööinimeste üks ühendav lüli on alates aastast 2002 olnud käsitööseltsing Süstik, mis hiljuti tähistas oma 20. sünnipäeva konverentsiga “Paikkond-kohapärimus”.

Kuigi rahva seas räägitakse ikka lühidalt Süstikust, ühines seltsing tegelikult, ajendatuna vajadusest juriidilise keha järele, juba 2013. aastal MTÜ-ga Rapla Kunstiselts, moodustades Rapla Käsitöö- ja Kunstiseltsi. Süstiku eesmärk on läbi aastate olnud käsitööalase tegevuse väärtustamine ning laatade, näituste ja koolituste korraldamine. Koolituse alla võib liigitada ka Süstiku konverentsid, mida peetakse iga viie aasta tagant. Tänaseks päevaks on neid olnud kolm. Süstiku juht Ivi Sark sõnas, et seekordse konverentsiga võib ta igati rahule jääda, kuna osalejate järelkaja on olnud positiivne ja osavõtjate arvgi jäi ootuspärase 50-60 vahele – kirja oli end pannud 54, pluss tantsijad ja mõned n-ö läbijooksjad.
Süstiku esimene konverents 10 aastat tagasi kandis nime “Käsitöö kui elatusallikas”, viis aastat tagasi võttis teine konverents fookusesse teema “Vaimne kultuuripärand Raplamaal”. “Turg oli lahti, keegi teine sellist asja ei teinud. Ja millega veel siis sünnipäeva tähistada? Iga viie aasta tagant on hea konverentsi teha, valides teemasid, mis endale on huvitavad, ja andes maakonna inimestele võimaluse enda tegemisi näidata,” põhjendas Ivi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare