12.7 C
Rapla
Pühapäev, 24 sept. 2023
GaleriiGalerii: Juurus tehti algust Mahtra sõja suure aastapäeva tähistamisega

Galerii: Juurus tehti algust Mahtra sõja suure aastapäeva tähistamisega

Käesoleval aastal möödub Mahtra sõja sündmustest 165 aastat. Juurus võetakse selle tähtpäeva tähistamist tõsiselt. Reedel, 2. juunil toimusid väiksemad või suuremad sündmused Juuru kirikus, Mahtra talurahvamuuseumis, Juuru vanas vallamajas, Mahtra sõjaväljal ja Juuru raamatukogus. Päeva põhisündmus, konverents, leidis aset Mahtra talurahvamuuseumis, kus võeti pulkadeks lahti Mahtra sõja tähendus tänasel päeval.

Paljud eestlased on lugenud Mahtra sõja kohta Eduard Vilde samanimelisest romaanist. Kuigi tegemist on ilukirjandusliku teosega, sisaldab see ka palju tõepärast. Enne teose kirjutamist käis Vilde ekspeditsioonil Juuru ja Mahtra piirkonnas, et kohtuda kohalike elanikega, kes Mahtra sõja sündmusi veel mäletasid. Samuti vestles ta sõjasündmustest osavõtnute järeltulijatega, et anda edasi ilukirjanduslik, ent samas ka võimalikult autente pilt toonasest õhustikust. Veel uuris ta läbi kirjalikke allikaid.
Eduard Vilde “Mahtra sõda” nägi ilmavalgust aastal 1902. Romaan on tõlgitud vene,

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused