-5.3 C
Rapla
Esmaspäev, 4 dets. 2023
LisalehtKäsitöölaneKetrusvahendite areng viis inimkonda edasi

Ketrusvahendite areng viis inimkonda edasi

Kui poleks olnud lambaid ja inimeste leidlikkust hakata villast lõnga valmistama, ei oleks ilmselt eestlased ja teised põhjamaised rahvad jõudnud sinna elama, kus praegu elatakse. Sarnast mõttekäiku on jaganud oma raamatus “Arhailiselt high-tech: lambavilla teadmistepõhine rakendamine” Katrin Kabun: “Villa soojus ja lambakarjade mobiilsus lubas inimtsivilisatsioonil levida kaugemale soojast Mesopotaamia kliimast.”

Selles raamatus on välja toodud staažika lammaste ja villa uurija Michael Lawson Ryderi arvamus, et inimese ajalugu on lammaste ajalugu – inimene oli kasutanud lambavilla juba enne lammaste kodustamist ja seepärast pole imestada, et lambast sai esimene kodustatud loom. Lammas on meile vajalik olnud vähemalt 10 000 aastat. Arvatakse, et esialgu saadi lambalt nahka ja villa kasutati viltimiseks, kuid on tõendeid, et villaseid kangaid valmistati 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused