-5.1 C
Rapla
Teisipäev, 28 nov. 2023
LisalehtKUKITEMUKIKUKITEMUKI: Mihkel Kohava: müüdid aitavad mul paremini haarata elu tervikuna

KUKITEMUKI: Mihkel Kohava: müüdid aitavad mul paremini haarata elu tervikuna

Konstantin Kuningas

Võrumaal esietendub 29. juulil Mihkel Kohava lavastatud soe ajaloohõnguline ulme “Metuusala”.

Metuusala oli Piiblis ajaloo vanimaks elanud inimene, ta elas 969-aastaseks. Ta oli Noa vanaisa ja surigi millalgi suure veeuputuse paiku. Filmis “Noah” (2014) kehastab teda Anthony Hopkins. Piiblitõlgendajate hinnangul elati vanasti väga vanaks; Noa suri 950-aastasena. Jumal asus elusid lühendama patustamise kasvu tõttu.
“”Metuusala” räägib inimesest, kes elab rohkem kui 500-aastaseks. Nii muusikas kui ka kunstnikutöös on viise, kuidas sellise elu pikkust edasi anda. Kuidas tekitada tunnet, et nii palju aega kaob? Mis alles jääb? On need asjad? Helid? Atmosfäärid…? Trupil on fantaasia lennanud selle koha pealt,” selgitab Kohava, mida ta ootas heliloojalt Kirill Havanskilt, kunstnikult Elisa Sinisalult ja näitlejatelt.
Jan Kaus lõi oma algupärase tekstiga loo telje ja keele – väga kauni keele ning üsnagi poeetilise ja müstilise atmosfääri, kus sellised mitmesaja-aastased tegelased saavad toimetada. Näitlejate Rainer Elhi, Karol Kuntseli ja Margaret Sarvega töötades muutus nii mõnigi oluline asi, näiteks loo lõpp. Tunnetuslikult muutus tekst sisekaemuslikumaks.
Pikk iga annab põhjust filosofeerida. Nõnda usuvad teadjamehed, et inimese teadlikkus ajast tekitab suuremat piina kui füüsiline valu.
Kohava ütleb, et hea filosoofiaraamat on näiteks Henri Bergsoni analüütiline ja sügav “Naer: essee koomika tähendusest”, kuid ta pole filosoofiaraamatuid viimasel aastal eriti lugenud. “Metuusala” peamise filosoofia tõi Kaus endaga kohe esimestel kohtumistel kaasa: elamist saab õppida, aga mitte ära õppida.
“Pigem olen tegelenud selliste Vana-Kreeka müütidega nagu “Oresteia”, “Oidipus” ja “Odüsseia” ning piiblimüütidega. Müüdid aitavad mul paremini haarata elu tervikuna ja inimlikke vastuolusid,” sõnab Kohava.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused