4.9 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
KultuurRiinimanda Euroopa südames

Riinimanda Euroopa südames

Riinimanda lauljad olid 5.-13. juulini suurel üle-euroopalisel ettevõtmisel „Europa Cantat Junior – 2023“, mida peeti juba kümnendat korda, sedapuhku Belgias Gentis.

Valter Uusberg

Brüsseli lennujaamas märkad südamekujuliseks stiliseeritud „B“ tähte ja väidet, et asud Euroopa südames. Brüsselist on maaliline Gent pooletunnise rongisõidu kaugusel. Sinna oli terveks nädalaks kogunenud 1300 lauljat Euroopa eri nurkadest ja kaugemaltki. Osales 53 laste- ja noortekoori, nende seas ka Eesti Raadio lastekoor ja meie Riinimanda.
Europa Cantat on suur lauluõppe laager ja suhtluskeskkond, mille töövahendiks lauluateljeed, kuhu lapsed ja noored jaotuvad. Neid veavad karismaatilised dirigendid koorimuusika rahvusvahelisest kogukonnast, kes sisustavad ateljeeõppe oma teemadega. Ateljeesid oli kokku 12, ühte juhendas näiteks dirigent Kadri Hunt Eestist, kes oli töö sisuks valinud eesti rahvalaulud, mida lauljate rahvusvaheline seltskond lõppkontserdil uljalt esitas.
Meie lauljad osalesid kahes ateljees – nooremad koos belgia, prantsuse, hispaania, eesti ja leedu lauljatega õppisid hispaanlase Basilio Astulezi käe all kava, mis keskendus Sloveenia noorema põlve helilooja Tine Bec`i (1993) rütmikatele lauludele, mis loodud väljamõeldud keeles sõnadele. Vanemad „riinid“ õppisid koos belglaste, hispaanlaste, prantslaste ja sakslastega lõuna-aafriklase Michael Barretti juures kava „Where Africa meets the West“. Õppenädala lõpus kanti ateljeedes õpitu ette kontsertidel Genti ooperimaja suurel laval täissaalide ees.
Oma koori eripära ja taset võis näidata “Koorilt koorile“ kontsertidel Genti kirikutes. Riinimanda reisi omamoodi kõrgpunktiks kujuneski enese kokkuvõtmine kontserdiks Genti Püha Jakobi kirikus. Kõik õnnestus kenasti, lauldi kava, mis kodus hästi selgeks lihvitud. Gooti teravkaareliste võlvide all kõlasid Pärt Uusbergi ja Veljo Tormise laulud ning rahvaviiside seaded. Eriti tundlikult sobis iidsesse ruumi Heli Kendra seatud vaimulik rahvaviis „Ma laulan suust ja südamest“. Ka laulupeolt kaasa haaratud Mari Kalkuni „Sata-sata“ mõjus siin Riinimanda hapras esituses lausa maagiliselt.
Ühel päeval sõitsime Brüsselisse – meid võttis vastu Aivar Paidla, kes oli valmistanud
Riinimandale ette imelise päeva. Meeldejääv oli laulmine suures St Michael and St Gudula katedraalis (Brüsseli toomkirik).
Kes või mis võiksid olla selle imelise nädala peategelasteks – subjektideks? Kindlasti noored lauljad igaüks eraldi ja üheskoos, või vaatlejatena ateljeesid jälginud koorijuhid-kolleegid (meilt dirigendid Urve Uusberg ja Elo Vimm), või Euroopa koorikultuur tervikuna või hoopis see kaelustuvi (muide, peamine pesitseja Genti kanalite kaldapuudel), kes oli oma pesa teinud just Genti peakiriku (Püha Bavo katedraal, 1274), millest tihti möödusime, külgportaali kaunistava Jeesuslast hoidva Neitsi Maarja krooni sisse.
„See, kes paneb noored laulma, paneb ka tuleviku laulma,“ kirjutavad Europa Cantat Junior`i korraldajad oma bukletis. Tõsi, tõsi – nii see on.

 

 

Kertu Reimal (laulja): Festivali “Europa Cantat Junior 2023” pean enda selle aasta tippsündmuseks ning minu jaoks oli selle parim osa ateljee “Where Africa meets the West”. Pean tunnistama, et alguses olid mul meie ateljee osas mõningad kõhklused. Ma ei olnud Aafrika muusikaga eriti tuttav, aga nii palju, kui näinud-kuulnud olin, paistis see üpris kaootilisena ning selline stiil on ikka väga eestlase mugavustsoonist väljas. Minu hirm aga haihtus juba pärast esimest proovi.
Meie repertuaar oli väga vaheldusrikas: selles leidus lustakalt ülemeelikuid, aga ka ülimalt hingestatud palasid, mida täiendasime tähendusrikaste liigutustega. Koos moodustasid muusika ning tants kauni loo, mis muutis lõppkontserdil emotsionaalseks nii publiku kui ka meid endid, esinejaid. Tekkis tuttav tunne, justkui viibiks meie oma laulupeol, sest see kõik oli nii võimas! Saime muusikast mõnu tunda ja end vabaks lasta, samal ajal edastades olulist sõnumit. Ateljee viis suure eduni meie suurepärane juhendaja Michael Barrett, kelles leidsin uue muusikalise eeskuju.
Minu jaoks oli festival liigutav ja elumuutev kogemus ning ma olen väga tänulik, et sellest osa sain.

Elo Vimm (dirigent): See reis jääb mulle eluks ajaks meelde. Iga hommik lauldi laule, mis jäid kummitama kogu reisi jooksul, oli palju avastamist Gentis ning veidi ka Brüsselis. Oli naeru ja pisaraid nii õnnest kui ka kurbusest ning need emotsioonid olid õpetlikud. Reis ühtsustas kogu seltskonda – lapsi, noori ja ka täiskasvanuid, mitte keegi ei olnud üksi oma rõõmu või murega. Õhtuti mängiti õhinaga maffiat (väitlusmäng), mis tõi päeva veel rohkem põnevust, kuni viimaste lubatud minutiteni välja, mil tuli veidikese trotsiga magama minna. Kolme aasta pärast on uus võimalus kogeda festivali uues linnas. Selleks ajaks on ilmselt veidi uuenenud seltskond, aga ootan seda kogemust pikisilmi.

Kirke Kure (laulja): See festival oli väga lõbus ja huvitav uus kogemus. Kõik inimesed olid väga toredad ja me saime tutvuda ka Gentiga, mis on imeilus linn. Meie ateljee juht oli väga inspireeriv ja hea energiaga inimene ning temaga oli tore koostööd teha. Ta tegi oma töötoa nii huvitavaks, et väsimus, mis hommikuti sinna kõndimise ajal oli, kadus kohe, kui alustasime. Arvan, et kõik, kes sellel reisil kaasas olid, said omavahel palju lähedasemaks ja meil oli väga lõbus. See aeg läks hästi kiiresti ja mul on kahju, et pidime juba koju tulema. Loodan, et meil on võimalus sellest taas osa võtta kolme aasta pärast Gironas.

Johanna Herkel (laulja): Mul oli Belgias väga tore. See oli üks mu esimesi välisreise (sõitsin lennukiga esimest korda) ja olen õnnelik, et veetsin selle aja koos selle kambaga, kes seal olid. Minu jaoks oli veidral kombel haripunkt enda kooriga esinemine Jakobi kirikus. Pärast seda oli suur pingelangus ja viimasel kontserdil polnud ma üldse närvis. Nautisin väga Michaeli ateljeed. Seal meenusid mulle minu laulutunnid. Olid ka väga huvitavad laulud, mis kohe meid kõiki kaasa tõmbasid ja panid ka mõtlema elu üle korralikult järele. Loodetavasti olen ka järgmine kord minemas ja ootan huviga, mis meil endal kooris edasi saab.

Kristjan Kallaste (laulja): Minu arvates oli see reis imeline! Mul oli väga tore. Leidsin uusi sõpru ja sain suuremaks sõbraks inimestega, keda tunnen. Ateljee juht oli tore ja energiline, ning laulud näitasid seda hästi. Linnast ei hakka rääkimagi, see oli lihtsalt imeline. See gooti stiil oli võrratu ja linn on hästi läbi mõeldud.

Urve Uusberg (dirigent): Sain mõtte viia koor Europa Cantat Junior’ile ühest infokirjast (neid tuleb väga palju, kuna koorid on osa võtnud mitmest festivalist ja siis jääb aadress nende listi ja info liigub). Konkreetseks ajendiks oli ühe töötoa juht – Basilio Astulez. Olin tema töötoas olnud mõni aasta tagasi Barcelonas ja vaimustusin väga. Nüüd inspireeris see mind viima lapsi seda imet kogema. Kuna festivalikooris oli nooremaid ja vanemaid (noortekoorist 4 lauljat ja 9. klassi lauljad samuti on lapseeast väljas), palusin korraldajatel lubada jagada meie grupp kaheks ja osaleda vanematel lauljatel töötoas, mis oligi segakoorile.
Saime selle võimaluse ja minu hinnangul oli mul lihtsalt õnne, et selliselt saime, ma usun, et mõlemad ateljeed olid parimad selles valikus ja mu süda oli hästi rahul. Koor koorile kontserdiks õppisime spetsiaalselt uue kava eesti muusikast, mille enne sõitu ka vanematele ette laulsime. Kontserdil oli hea tunne selle koori ees seista – puhas, maitsekas toon ja väga emotsionaalne. Liigutatud sain sellest ilust.
Taavi Esko küsis, kas tasub sinna Europa Cantat Junior’ile minna. No kahtlemata, kahtlemata. Sinna saab minna kas või ühe lauljaga – valite ateljee ja sõidate, muidugi koorina on lisarõõm võimalus laulda koorilt koorile kontserdil, kuid suur kontsert ateljee sadade laste seas on samuti elamus. Ja kui karismaatilised juhid on valitud laste ja noortega töötama! Sain õppetuuridel külastada kõiki ateljeesid ja tõesti oli igalt midagi imestada ja meelde jätta. Loodan, et Riinimanda läheb taas.

Pille Kuldkepp (saatja): Väga suur abi ja tugi oli kõikide lauljate peredest – meil oli enne reisi mitu kokkusaamist nii lapsevanematega kui ka lauljatega. Vanemad aitasid igal moel: Kristjani ema otsis parima reisikindlustuse pakkuja, Johanna ja Kelise vanemad küsisid toetusi ja otsisid sponsoreid, Loviise ema tegi kõik lendudele registreerimised, Kirke ema koostas linnakaardi ja märkis vaatamisväärsused – vaba aja valikute tegemisel, kaasaelamisel oli aga kõikide panus oluline. Minu arvates oli kogu festivali korraldus suurepärane ja meie koor, meie lapsed ja noored on suurepärased kaaslased.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare