26.6 C
Rapla
Teisipäev, 16 juuli 2024
LisalehtKUKITEMUKIKoduloolane: Katariina Taaveti Päevaraamat 11.

Koduloolane: Katariina Taaveti Päevaraamat 11.

Algus Koduloolases nr 10 5.10.2022

Mai 1935

24 Selge külm hommik, päeval vilu p. tuul. Laotasin väljal sõnniku, peale keskhommiku läksime kõik väljale, võtsime kartulikuhja lahti, valisime seemet ja teised panid Alavere kartulid maha. Hans ajas vagusi kuni lõunani, p.l. tõi Jüri käest hobuse ja kündis nisumaa ära. Meie valisime kartuliseemet, ka Maria oli valimas. Väga vilu õhtu, Jüri viis ise hobuse ära.
25 Selge külm hommik, päeval kaunis soe, päikesepaisteline, kr. 15 sooja, vilu vali õ. tuul. Enne keskh. valisime veel kartulit, peale keskh. panime kartulid maha. Hans vedas laiali ja ajas vaod kinni, saime poole õhtupoolikul maha. Hans sai vaod kinni.
26 Selge külm hommik, päeval selge, päikesepaisteline, vali külm p.õ. tuul. Vaike ja Valve käisid jalgratastega Juurus, Vaike sünniteatist toomas. Tiiu viis tündri kartulid.
27 Selge külm hommik, päeval vähe soe. Äestasin kaeramaa valmis. Saumetsa peremehed ostsid kartuleid, ise viisin kaptenile ära, ka minu kartulisahad olid seal. P.l. külvasin nisud, herned ja linad maha ja tegin vedruga maasisse. Hommiku tõin Pipilt vankrikastiga heinu.
28 Selge külm hommik. Kapteni sulane viis minu hobuse ja saha omale kündma, enne viisin oma kaeraseemne väljale. Lõuneks külvasin maha, kapteni sulane tõi hobuse ja saha keskhommikuks ära. P.l tõin metsavahi Juhani hobuse ja lasksin vedruga kaerad maasse. Õhtu tõin kartulikuhjaõlgi kodu, vali õ. tuul, keeras vahel igasse külge ja pilvitas.
29 Vilu, tuulene, segane, pilvine kr.7 sooja. Meida äestas kaera maa üle. P.l. käisime Vaikega Äksis, ootamas palitu riiet, ei saanud kätte, tuleme tühjalt kodu, kole külm õ. tuul.

Juuni 1935

01 Selge külm ilm, vali külm õhtu tuul, vahel pilvitas. Hans kordas kartulimaad, keskhommiku ajal tõi Puusep kaks tündret kartuleid, lõuna tõin kodunt 2 tündret suuri kartuleid. Õhtuks sai maa küntud, kartul täidemulda ja Hans tõi kastitäie kartulid kodu tagasi. Mina käisin peale keskh. Kuimetsas sillajagusi vastu võtmas. Mamma Ilmar tuli seia.
02 Külm ilm, segane, pilvine, vali külm õ. tuul, p.l. tuli hoog vihma.
03 Selge, külm, veike l.õ. tuul. Äestasin enne keskh. odra maad, kodu tulles tõin koorma kartulikuhja õlgi, Juula aitas koorma teha. Juula ja Linda panid väljale otsavagudesse kartulid maha. Vaike tuli e.l. kell 10 kodu, päeval kaunis soe kr. 8 sooja. Vaike äestas, mina panin viimased kartulikuhjaõled vankrisse ja kündsin kuhjaaseme. Vaike äestas maa valmis, mina p.l. külvasin ristikuseemneid. Meida tuli Värki autol kodu.
04 Udune, soe, tume hommik, veike l.h. tuul kr.10 sooja. Udu lahkus ruttu, aga pilves, tuul keeras enam lõuna ja tuulispask keerutas. Sain keskh. puhta seemne maha, siis tuulasime veel Meidaga seemet ja külvasin veel e. l. maha. Viisin ka odra seemne väljale, Vaike äestas ristikuseemne maha, sai lõuneks valmis. Külvasin e.l. ka otra maha, aga hakkas nii vihma sadama, et jätsin pooleli. Võtsin Sepalt õlgi, panin seemnekottidele peale. Linda noppis kiva, p.l. külvasin odrad maha ja ajasin õhtu otsavao kartulid mulda, tõin sahad kodu. Sadas veel veikest vihma, vilu.
05 Kena, ilus ilm, selge, päikesepaisteline, kr. 15 päeval sooja, veike l.õ. tuul. Hakkasin peale keskh. vedruga odra maasse laskma, Jüri hobune oli ka. P.l. äestasin Jüri hobusega maa valmis, minu hobune oli Pipil seemnesaha ees.
06 Selge päikesepaisteline, soe, kerge l. tuul, päeval kr.15 sooja. Hakkasin kell 6 trullima, sain kell 10 valmis, Vaike oli vahepeal trullimas, mina aitasin Juulal õlleraba ahju panna, ka Jüri tõi oma linnaksed seia. Hans tegi Punimatsi heinamaal hagu. Meida pesi pesu, aitasin ka pesu pesta. P.l. tegin tagametsas maa valmis, vaikne ja soe, sääsed ja kihulased tahtsid ära süüa. Õhtul tuli veike ilus hoog vihma, tõime koorma vanu notte metsast, harisime aidaesise ja viisime ühe koorma prahti koplisse õunapuu alla. Parandasin kanade aeda.
07 Selge ilus hommik. Juula viis piimad, tegin leiba. Peale keskh. läksin tahaaeda, tegin segaduse maha, sain lõuneks valmis, tõin tööriistad kodu. P.l. vedasime õuest prahi ja sõnniku 15 koormat ja tegime kompostihunniku valmis. Ühe koorma viisime kiva toa taha ja teise kivisillale.
08 Segane, pilvine, vilu kr. 10 sooja, vali l.õ. tuul. Hans tühjendas väljakäiku, ja viis hobusevankriga roikaid ja teibaid soonepelsele karjaaia parandamiseks. Peale keskh. Puusepa papa tõi minu hobuse ja vankriga Värkilt koorma laudu, muist viis heinamaale, muist kodu. Mina käisin e.l. poodis, p.l. tegime saiad, ka Maria omale. Jüri viis õhtul hobusevankriga õlleankru koju ja sai ära. P.l. sadas tublisti vihma, nii et saime räästaalt peapesuvett. Kivile tulid võerad. Mamma läks Uueveskile.
09 Esimene püha. Pilvine, segane, vilu, päeval paistis päike kr.12 sooja, aga väga vali külm l.õ. tuul. P.l käisin Kivil, sadas tublisti, mitu hoogu vihma ja müristas. Nemad tulid õhtu meile, võõrad olid ööd meil.
10 Pilvine, tume, vilu l.õ. tuul, sadas ka vähe vihma, pärast läks ilusaks kr. 8 sooja. Viisime hobused kopli, Feliks aitas täkku taltsutada ja viia, peale selle käisime Triigi jõel. Võerad läksid kell ½ 2 meilt ära, väga vali külm l.õ. tuul.
11 Kena, selge, päikesepaisteline, vali l.õ. tuul. Juula, Linda ja Meida käisid Kose laadal. Lasksin lambad ja lehmad välja, kr. 12 sooja. Jüri läks minu hobusega Alaveresse.
12 Kena, soe, päikesepaisteline. Feliks käis aitas täku kopli viia, päeval pilvine, kerge l.õ. tuul. Jüri tõi omale kartulid nelja hobusega, siis tõi ka minule 2 pütti kartulid.
13 Pilvine, soe kr. 12 sooja,vaikne, varsti hakkas ilusat peend vihma sadama ja sadas lõunani. Lasksime loomad esimest korda karjamaale, p.l. käisime Küüdikuga Ula pulli juures. Jaan tuli teepeal kallale, päeval ilus ilm.
14 Kena, selge, soe kr.15 sooja. E.l. äestasin kartulid maha, p.l käisin Voosimäel tomatitaimeid toomas ja istutasin maha.
15 Segane, pilvine. Hans muldas aedas kartuli ja naerivaod ja kündis kapsamaa, äestas ja ajas vaod sisse, siis muldas väljal kartulid, sai p.l. kell 5 valmis ja läks õhtul Ardusse. Päeval tuli kord mitu tubli hoogu vihma, vali l.õ. tuul kr.8 sooja.
16 Selge, päikesepaisteline, päeval väga vali l.õ. tuul, p.l. tuli mitu hoogu vihma. Käisime Juula ja Lindaga Liidaku tundis, pärast käisin Virlas, sain sealt lilletaimi.
17 Üsna kena ilm. Juula viis piimad Äksi. Vaike käis tõi nairiseemneid ja külvasime maha, ka istutasime loomapeete mõne vao. Puusepa Hans vedas oma katuselaaste, minu hobusega, 2 söögivahet.
18 Kena päikesepaisteline kr.10 sooja, vali l.õ. tuul. Istutasime loomapeedid kõik maha.
19 Selge, päikseline, vali vilu l.õ. tuul kr.12 sooja, p.l. keeras tuule p.h. Käisime Juurus haudasi tegemas, meie Vaikega hobusega ja Meida jalgrattal, ka Sepa rahvas olid seal. Käisime Maaraga õhtul Lepiku pulli juures.
20 Segane, vähe õhedapilvine. Käisime Juulaga Kose turul, tõime kapsataimi, p.l istutasime maha, kaunis soe kr. 15 sooja, pehme kerge l. tuul. P.l. kapteni sulane muldas oma kartulid minu hobusega.
21 Selge, päikesepaisteline, kr.20 sooja, kerge l.õ. tuul, p.l. müristas ja tulid mõned terad vihma. Käisin päeval Kuimetsa veskil, hommikul äestasin kartulid.
22 Soe, kuum ilm, vaikne kr.22 sooja. Hans muldas kartulid, sai kell 12 valmis, parmusi mis kole.
23 Selge, palav, vaikne kr.25 sooja.
24 Selge, kuum kr.25 sooja. Meida, Mamma ja Hans käisid surnuaial, teised olime kodus.
25 Selge, kuum kr.25 sooja, keeras tuult mitmele poole. Tegin leiba. Jüri viis õhtul minu hobuse, et Alaveresse minna.
26 Väga palav, selge, vaikne, päeval kerge p.õ. tuul kr. 25 sooja. Käisin Maria loomi talitamas, p.l. käisin Virlas kaalitaimi toomas.
27 Selge, vaikne, kuum kr.25 sooja, päeval kerge l.õ. tuul, pilvitas, müristas kõvasti aga vihma tuli väga vähe, rohu tegi märjaks. Jüri tõi hommikul hobuse kodu, p.l. äestasin kartulid maha. Päeval käisin Vaopere poodis, istutasime viimased kaalid, murisime kartuliidud ja puhastasime reialuse. Kännu hobune poos enda.
28 Tume, pilvine kr. 13 sooja, väga vali l.õ. tuul. Puusepa papa äestas ja muldas oma kartulid minu hobusega, p.l. puhastasime lõõrid ja kerise, Puusepa papa pühkis korstnad.
29 Selge, ilus hommik kr.15 sooja, kerge p. tuul. Öösel oli tubli hoog vihma sadand, päeval selge päikesepaisteline. Muldasime kapsad ja panime neile lubisalpeetrit juure. P.l. läksin sillule, sain kruusikoormaga Ida metsavahele, vanker läks katki, tulin tagasi.
30 Segane, pilvine kr.12 sooja, kerge l.õ. tuul, päeval tuli vahel mõned sädemed vihma. Käisime Juulaga lehm Lillaga pulli juures.

Juuli 1935

01 Hommikul vähe pilvine,väga veike l. tuul, päeval õige palav. Saumetsa peremees muldas minu hobusega oma kartulid ja tõi oma vankri minule sillule minna. Oma vankri viisin Sepale parandada. Peale keskhommiku läksime Kiviga sillule, tema aitas minul teha. Viisime kolm voori, ühe Tõuma, teise Kruusimäe ja kolmanda Villemi august, ajasime laiali kohe.
02 Selge soe hommik, päeval kerge l. tuul. Läksime Mariaga nende hobusega sillule. Puusepa Hans tuli ka oma sildu tegema. Viisime Tõuma august kaks koormat, ühe minu, teise tema jaole ja Kruusimäelt tõime temale teise, siis viisin veel omale Ida metsast hunniku ära. Õhtul käisin tellisin Pipembergi Arturi omale kartulid muldama, pidi siis tulema.
03 Selge, ilus ilm, keerutas tuult igasse külge. Tegin leiba, Juula käis Sepajaagul, mina käisin Triigist mune toomas ja panin kana hauduma. Maria tõi kana.
04 Selge, ilus ilm, vaikne. Söötsin hobuse valmis kartulid muldamiseks, aga meest ei tulnud, oli haigestund. Käisin hommikul Vilepilli tellimas, see läks sillule, ei saanud tulla, lubas laupäeval, kr. 15 sooja. Käisime Vilepilli karjamaal maasikal. Meida pesi pesu, sai lõuneks valmis, p.l. niitsime tagaväravas ja lauda otsas põlluheina, õhtul läks pilve. Sepajaagu Elli käis hobust ajamas sõnnikut vedama.
05 Paksus pilves ja sadas vihma, päeval ilus ilm. Juula oli minu hobusega Sepajaagul sõnnikud vedamas, mina viisin Pipi hobusega piima, kr.12 sooja. P.l. niitsime maanteekraavid ja toaotsas. Lehmad käisid karjamaalt väljas.
06 Paksus pilves ja sadas kõva vihma, kr. 12 sooja. Söötsin jälle hobust, ei tulnud muldajat. Käisin Kõu poodis, p.l. vedrutasin maanteeäärse põllutüki ja viisin 5 koormat sõnnikud, vilu p. tuul. Lehmad läksid karjamaalt välja.
07 Selge, ilus hommik kr.15 sooja, päeval kerge vilu p.õ. tuul. Panime lehmad soonepoolsele karjamaale. Käisime Kividega Maasilla heinamaad vaatamas, tagasi tulles tulime Arust läbi, läks pilve, tulid mened tibad vihma.
08 Selge, vilu hommik, kr.10-12 sooja, päeval vali vilu õ. tuul. Vilepill muldas kartulid, e.l. tuli mõned tibad vihma, p.l. ilus, panime kõik heinad kokku.
09 Hommikul pilvine, tuli vähe vihma, vali vilu p. tuul. Päeval selge, päikesepaisteline kr. 12 sooja. Harvendasime ja puhastasime naerid ja peedid, p.l. vedasime sõnnikud ja pesin õhtul vankri puhtaks.
10 Pilvine, vilu, väga vali p. tuul. Laotasin sõnniku lahti ja ka heinad kuivama. Peale keskh. Juula plikadega niitsid toataga timu, mina kündsin kesal sõnniku maasisse. P.l. tegin leiba ja tõime 2 koormat härjapea heinu toapeale.
11 Selge, soe, vaikne, päeval vali p.õ. tuul, p.l. läks kergelt pilve. Päeval oli minu hobune Pipil niidumasina ees. E.l. meie niitsime veel mõne tunni põlluheina, p.l. panime kõik rõuku, hommiku tõime 2 koormat ristikuid toapeale. Kivi käis aitas minul õhtul plangud vankrile tõsta.
12 Selge, soe, vaikne hommik, päeval vali vilu p.h. tuul. Hakkasin hommiku vara Juuru minema, tulin kell 1 kodu. P.l. panin ristikuid kokku ja niitsime koplis mõne kaare. P.l. oli minu hobune Pipil niitmas.

(Järgneb)

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare