15 C
Rapla
Neljapäev, 21 sept. 2023
UudisedVabaduse Tammepärg Heldin Allikule ja Siim Jõgisele

Vabaduse Tammepärg Heldin Allikule ja Siim Jõgisele

Tõnis Tõnisson

Viimased meid okupeerinud Vene väeüksused lahkusid Eestist 31. augustil 1994. Alates 2018. aastast on Eesti Vabariigi justiitsministeerium tähistanud seda päeva pidulikult Vabaduse Tammepärja medalite väljaandmisega.

Vabaduse Tammepärja aumärgiga tänatakse ja peetakse meeles inimesi, kes on osalenud ühel või teisel moel meie vabadusvõitluses ja vastupanuliikumises, aga ka neid, kes on tõhusalt tegutsenud Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise jäädvustamisel.

Samuti inimesi, kellel on väärilisi teeneid Eesti riigi ja rahva lähiajaloo mälestuse hoidmisel ning edasiandmisel. Seni on selle aumärgi pälvinud 14 Raplamaa inimest. Läinud reedel lisandus neile veel kaks laureaati – Heldin Allik ja Siim Jõgis. Mõlemad olid palutud justiitsminister Kalle Laaneti vastuvõtule Tallinna ministeeriumide ühishoonesse.
Heldin Allikut, kes töötab Eesti Mälu Instituudis, tegeldes põhiliselt kommunismiohvrite memoriaali andmebaasiga, autasustas minister tema põhjalikkuse ning suurepäraste oskustega tehtud töö eest, mille tulemusel on selgunud paljudel juhtudel see, mis toimus päriselt seni teadmata saatusega inimestega. Tulemus on andnud rahu nii ohvrite lähedastele kui ka võimaluse kanda inimese nimi kommunismiohvrite memoriaalile.
Raplamaa Sõnumite ajakirjanik Siim Jõgis pälvis tunnustuse Eesti vabadusvõitlust ja vabadusvõitlejaid tutvustavate kirjutistega. Ta on avaldanud artikleid nii metsavendadele pühendatud mälestiste avamisest kui ka sündmustest, mis on korraldatud meie ajaloole olulistel tähtpäevadel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused