12.2 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
UudisedRaplamaa keskerakondlased: Ootame Kõlvartit nüüd Raplamaale

Raplamaa keskerakondlased: Ootame Kõlvartit nüüd Raplamaale

Keskerakonna erakorraline kongress kogunes pühapäeval, 10. septembril Paides ning valis erakonna uueks esimeheks Mihhail Kõlvarti. Raplamaa Sõnumid pöördus kohalike Keskerakonna liikmete poole, et uurida, mida nemad sellest valikust arvavad.

Erakonna Raplamaa piirkond oli teatavasti varem välja öelnud, et nemad toetavad kongressil Kõlvarti vastaskandidaati Tanel Kiike. Nüüd oodatakse, et värske esimees tuleks visiidile ka Raplamaale.
Keskerakonna esimeheks valitud Mihhail Kõlvart pälvis kongressil 543 delegaadi toetuse ning Kiik kogus 489 häält. Isegi kui vahe ei olnud väga suur, oli Kõlvarti võit ikkagi kindel. “Lõpptulemus näitas, et mõlemad kandidaadid olid tugevad – sisuliselt oli nende toetus võrdne. Raplamaa piirkonna juhatus arutab poliitilist olukorda laupäeval toimuval koosolekul. Isiklikult austan kongressi otsust ja lähtun põhimõttest, et pärast kaklust rusikatega ei vehita,” ütles Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimees Andres Kalvik.
Kehtna vallavolikogu esimees Katrin Anto on olnud Keskerakonna liige alates aastast 2005.  Ka tema ütles, et Kõlvart ei olnud tema valik ning oma hääle andis ta Tanel Kiige poolt. Tasavägine hääletus näitab tema sõnul, et erakond on lõhki. “Hääletustulemus oli minu arust üsna tasavägine. Iga hääl oli kulla hinnaga. Mandaadikoridoris oli kuulda omavahelisi vestlusi ja arutelusid, et kes kuidas hääletab. See näitab veel kord, et erakond on lõhki,” märkis Anto.
Ta lisas, et praegu on keeruline öelda, kuhu suunas Keskerakond edasi liigub. Mitmelt poolt on tulnud teateid, et liikmed esitavad lahkumisavaldusi. Tema ise seda tegema ei kiirusta, kuid samas ka ei välista. “Kuidas erakond edasi liigub, on raske ennustada. Isiklikult mina ei usu, et erakonda on võimalik enam kokku lappida. Pärast hääletustulemuste avalikuks saamist oli kuulda juba mõtteid erakonnast lahkumise suunas. Kui aus olla, siis sama mõte oli ka minul enne kongressi. Ootan ja vaatan huviga, mis edasi saama hakkab. Ka eilses (pühapäevases – toim) pöördumises palus värske esimees erakonnakaaslastelt aega. Seda tuleb talle anda. Erakonnast lahkuda võib iga kell,” rääkis Anto.
Nüüdseks on erakorralisest kongressist möödas mõni päev ning peetud erakonnasiseseid koosolekuid uue olukorra arutamiseks. Alates esmaspäevast, 18. septembrist alustab tööd erakonna uus tegevjuht ehk peasekretär Anneli Ott, kes asendab senist tegevjuhti Andre Hanimäge. Andres Kalvik ütles, et Anneli Ott on talle varasemast tuttav.
“Oleme Riigikogus mitu aastat koos töötanud ja tunneme teineteist hästi. Meid ootab ees lai tööpõld. Senine erakonna tegevjuht Andre Hanimägi tegi raskuste kiuste ära suure töö ja meie koostöö sujus väga hästi.
Kuna Andre on praegu ka Riigikogu saadik ja Tallinna linnavolikogu liige, on tema ajaline ressurss piiratud. Mihhail Kõlvart soovib, et peasekretär oleks täiskohaga tööl ja saaks täiel määral erakonna arendamisse panustada,” rääkis Kalvik.
Enne kongressi külastas erakonna Raplamaa piirkonda küll Tanel Kiik, aga mitte Mihhail Kõlvart. Katrin Anto avaldas lootust, et Kõlvart külastab Rapla maakonda nüüd. “Enne kongressi ta Rapla piirkonda ei jõudnud. Loodan, et ta jõuab ka siia. Hea oleks kuulata tema mõtteid ja ideid. Üks peamine hirm on Keskerakonna venestumine. Ja see on täiesti põhjendatud. Kõlvarti kõne kongressil oli väga jõuline ja aplodeeriti tugevalt. Loodan, et ta ei hakka sama jõuliselt erakonda eest vedama. Kerge tal olema ei saa. Tuleb saavutada koostöö juhatuses ja volikoguga,” rääkis Anto.
Lisaks uuele esimehele, tegevjuhile, juhatusele ja aukohtule valiti kongressil ka uus revisjonikomisjon. Sinna osutus valituks teiste seas ka Andres Kalvik, kes kogus 404 toetushäält. Ta tõdes, et erakonna rahaasjad on aastate jooksul palju tähelepanu pälvinud ja tihtipeale negatiivses võtmes. Ta ütles, et revisjonikomisjoni esimehena soovib ta tegeleda eelkõige ennetava tööga, et probleeme eos vältida.

 

Üks küsimus

Kas peate realistlikuks, et Kõlvarti juhtimisel saab Keskerakonnast peaministripartei?

Andres Kalvik: Iga erakonna esimees peab olema valmis võtma peaministri vastutust ja Mihhail Kõlvart on öelnud, et võimaluse avanedes ta seda kindlasti ka kasutab. Samas on poliitiline matemaatika Riigikogus selline, et ilma Reformierakonnata on keeruline valitsust moodustada ning Keskerakond ei lähe kindlasti koalitsiooni tagasihoidlikuks partneriks.
Seisame kindlalt erakonna väärtuste ja valijatele antud lubaduste eest. Maksutõusud soosivad eelkõige jõukamaid elanikke ja kärpepoliitika asemel tuleb investeeringutega majandust turgutada. Tänasel valitsusel puudub plaan ettevõtteid aidata ja loodetakse, et koondamis- ja pankrotilaine laheneb iseenesest.
Katrin Anto: Raske vastata. Kõik sõltub sellest, milliste erakondadega Kõlvart on nõus koostööd tegema ja vastupidi, kes on nõus Kõlvartiga koalitsiooni looma. Võimatut ei ole siin midagi, poliitika on kompromisside kunst. Võitluskunstide ekspert ta juba on.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare