10.5 C
Rapla
Esmaspäev, 6 mai 2024
ValladKehtna valdKuidas me vallalehe 30. sünnipäeva tähistasime

Kuidas me vallalehe 30. sünnipäeva tähistasime

Kehtna Valla Vaatleja kolmekümmet ilmumisaastat kokku võttes on lehe praegune toimetaja Aare Hindremäe öelnud, et inimeste mälu peale pole mõtet loota. Sellega tuleb nõustuda – igaüks salvestab aega ja sündmusi nii, nagu need just temale paistnud või kasulikud olnud.
Uskuda ja usaldada saab vaid seda, mis on kirja pandud. Eriti kui kirjapandu on leitud ajalehest. Kui Valla Vaatleja kõige esimesest numbrist saab välja lugeda, et leht hakkas ilmuma septembris 1993, siis nii see ka oli sõltumata sellest, kas inimesed täna seda hetke enam mäletavad või mitte.
14. septembril kogunes paar-kolmkümmend inimest, kes jagunesid Kehtna valla ametnikeks ja lehe endisteks ning praegusteks tegijateks, Kaereperre Valtu seltsimajja, et vaadata tagasi kolmekümne aasta pikkusele arenguteele. Sündmuse tähtsuse eriliseks toonitamiseks olid külla palutud ka sõsarlehtede tegijad Märjamaalt, Raplast ja Kohilast ning Eesti Päevalehe, Maalehe ja Vikerraadio kaudu tuntud staarajakirjanik Rein Sikk.
Avasõnas rõhutas vallavanem Tanel Viks muude vooruste hulgas eriliselt vallalehe kui kohaliku krooniku rolli. Jälle väide, millega pole mõtet vaidlema hakata. Kõnele järgnes tänukirjade ning kingituste jagamine neile, kes lehte teinud või selle tegemisele kaasa aidanud.
Seejärel tegi ettekande lehe kolmekümnest aastast praegune toimetaja Aare Hindremäe ja lõpusõnad ütles Rein Sikk, kes tituleeris ennast suureks vallalehtede fänniks ja tõstis esile vallalehtede kui kogukondade ühendaja ja kooshoidja tähtsuse.
Kui ametlik osa oli lõppenud, jaguneti väiksematesse gruppidesse, rüübati kohvi ning lasti hea maitsta sellel, mida korraldajatel külalistele pakkuda oli. Räägiti elust ja inimestest ning Valla Vaatlejast ka muidugi.

Kuidas seda lehte siis tehtud on?
Järgnevas tekstis esitatud faktid on näpatud Aare Hindremäe ettekandest. Nagu juba öeldud, tekkis 1993. aasta septembrikuu ühel päeval, täpset kuupäeva pole õnnestunud tuvastada, umbes kahte tuhandesse Kehtna valla postkasti Valla Vaatleja nimega infolehe esimene number. Valla Vaatleja eripära on, et see ei jäänud viimaseks esimeseks numbriks, ehk teisiti öeldes ei saanud leht esimese katsega täishoogu sisse.
Tagantjärele on oletatud (pole dokumenteeritud), et esimene toimetaja võis olla Tiia Truu. Lehes impressumit polnud, küll aga on toonane vallavanem Silvi Ojamuru saateloos kirjutanud, et ajalehe toimetamisel on lubanud aidata Kehtna oma valla ajakirjanik Tiia Truu ning et väljaandja kohustused on enda peale võtnud AS Lehtline (tänase OÜ Nädaline eelkäija).
Mida ei mäleta, seda ei mäleta. Ka Silvi Ojamuru ütleb, et ei mäleta enam täpselt, kuidas need asjad kolmkümmend aastat tagasi olla võisid, kuid midagi tagasi ajama ka ei hakka: kui nii oli kirjutatud, siis pidi ka nõnda olema – ega leht ju ei valeta. Tiia ka ei vaidle, ütleb tagasihoidlikult, et ju oligi nii, kuigi see tundus juba tookord pisut põrandaaluse ettevõtmisena. Niisugune algus siis esimesel katsel. Segadustele vaatamata anti septembrist aasta lõpuni välja viis numbrit. Sellele vaatamata on järgmise aasta veebruaris mingil arusaamatul põhjusel alustatud uuesti number ühest ja siis on aprillist hoog äkki hoopis maha käinud.
Kolmandat korda on number ühest alustatud 1995. aasta märtsis. Impressumist saame teada, et lehe (nüüd juba ajalehe) on kokku pannud AS Perona, mille põhitegevus oli toona tegelikult Pärnu Postimehe väljaandmine.
Pärnus tehti lehte vaid kolm kuud. Juuni numbri kujundaja ja väljaandja on olnud juba AS Viiteleht, mille taha varjus Kalev Türk (on toimetanud mõnda aega ka kunagist Ühistööd). Pärnu trükikoda on asendama valitud Põltsamaa Vali Press OÜ trükkalid. Ainult toimetajat pole ikka veel leitud – vallavanem Silvi Ojamuru on ennast märtsist kuni augustini häbelikult lehe kokkupanijaks nimetanud. Alles septembris 1995 on lõpuks toimetaja palgale võetud. Selleks sai järgmiseks kaheteistkümneks aastaks Reet Langi.
1997. aasta oktoobris on Viitelehe varjust väljaandjana avalikkuse ette ilmunud Kalev Türk.
Eraldi väärib esiletõstmist asjaolu, et 1999. aasta detsembris on impressumisse tekkinud tekst, mis kuulutab, et Valla Vaatleja on leitav ka internetis Kehtna valla mitteametlikult koduleheküljelt. Tänane toimetaja Aare Hindremäe on kinnitanud, et tegelikult oli see hoopis Kalev Türgi enda koduleht – kõik suured muutused olid alles alustamisfaasis.
Jääb mulje, et 2007. aasta novembrist, kui Reet Langi toimetamise töö maha pani, ilmus leht jälle kuni 2008. aasta aprillini püsiva toimetajata. Siis on vastutuse enda peale võtnud Laura Kokk.
2009. aastal vahetati taas väljaandjat ja trükikoda – vastutus lehe kujundamise ja väljaandmise eest tuli üle Nädaline OÜ-le (kujundaja Ulvi Blande), trükitööd hakkas tegema Paar OÜ Tartus.
2011. aasta aprillist on toimetaja kohale asunud kunagine edukas Nädalise ajakirjanik Kaire Soomets ja alates jaanuarist 2016 on toimetaja olnud Aare Hindremäe. Viimastel aastatel on lehte trükitud Tallinnas trükikojas Printall.
Aga miski ei ole igavene, seda ütles oma ettekandes ka Aare Hindremäe. Uuest aastast oodatakse lehele jälle uut väljaandjat. Võib-olla ka uut trükikoda. Toimetajana võiks jätkata siiski Aare Hindremäe – ta on seda igati väärikalt ja kohusetundlikult viimased seitse aastat teinud ja suudaks seda koormat veel pikalt edasi kanda.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Rein Sikk, Maaleht
20. sept. 2023 01:06

Tänan tähele panemast. 21. septembri Maalehes jätkan samal teemal mõne mõttega.