19.4 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedRaplamaa kündjatele meistrivõistlustel neli esikohta

Raplamaa kündjatele meistrivõistlustel neli esikohta

Eesti 49. künnimeistrivõistlustel 29.-30. septembril Säreveres said Raplamaal elavad kündjad neli esikohta.

Heino Laiapea

Pöördatrade meistrite klassis edestas Priit Puuorg Kaspar Järvala künniklubist mullust meistrit Indrek Mägi Olustverest kahe päeva kokkuvõttes koguni 117 punktiga. Tavaatrade meistrite klassis pidi kahe eelmise aasta meister Kaspar Järvala tunnistama Jõgevamaa mehe Raido Kunila paremust. Kunilale oli see 15. meistritiitel.
Kaspar Järvala püüdis Kohilas elavale Olustvere vilistlasele Ivar Peedule hankida võistlusatra, et kogemustega künnimees saaks võistelda meistrite klassis. Paraku Virumaa kündjale laenatud adra kättesaamine viibis ja nii otsustas Ivar Peedu võistelda pöördatrade vabaklassis, esindades Olustvere TMK-d. Vabaklassi kolmest kündjast oligi parim Ivar Peedu.

Uustulnuk Kehtnast tegi ilma
Kui Virumaale laenatud ader lõpuks Kehtnasse jõudis, seadsid OÜ Rodnas töömehed ja Kaspar Järvala adra ja sobiva traktori töökorda ja sellega läks võistlema Kehtna Mõisa OÜ töötaja Raimond Lepiste. Et mees polnud varem künnivõistlustel osalenud, paigutas peakohtunik ta vanatehnika klassi. Kaks nädalat harjutanud Raimond Lepiste näitas aga rohumaakünnil nii head tulemust, mis oli parem kõigist noorkündjatest ja meistrite klassi 3. koha tulemusest. Kuna ta oli ainus selle klassi võistleja, siis mõistagi esikoht.
Noorkündjate arvestuses oli parim Märjamaa vallast pärit Olustvere TMK viimase kursuse õpilane Jaagup Kask. Temale oli see neljas järjestikune esikoht. Mullu võitis ta traditsiooniliselt Olustveres peetava rahvusvahelise koolinoorte künnivõistluse ja Eesti künnimeistrivõistlustel noorteklassis. Ka sel sügisel tuli koolinoorte künnivõistluse võit. Pärast kooli lõpetamist ootab noormeest kaitseväeteenistus. Pärast seda on kavas jätkata künnivõistlustega ja jääda Raplamaale.
Kokku osales viies võistlusklassis 16 kündjat.
Kaspar Järvala künniklubi esindajatest on varem 2015. aastal noortemeistriks tulnud Pille-Riin Reinaus.
Iirimaa tunnustatud künnitreener Ronald Coulter oli Kaspar Järvala kutsel Eestis ja künnimeistrivõistlustel kohtunikuna. Samuti juhendas ta Kaspar Järvalat rohumaa proovikünnil. „Eestlased on sõbralikud ja heatahtlikud. Mulle meeldib siin,“ rääkis Ronald Coulter, kes eelmisel aastal oli Iirimaal MM-il Läti kündja treener. Eestist kiirustas Coulter Lätti, et taas treenerina valmistada kündjaid MM-iks.
Künni MM peetakse Lätis Kuldiga lähedal 13.-14. oktoobril. Kui lätlased nüüd veel mitu nädalat harjutada saavad, on loota head tulemust. Eestit esindavad MM-il mullused Eesti meistrid Kaspar Järvala ja Indrek Mägi.
2024. aasta 16.-17. augustil on MM-i künnipõllud Tartu lähedal Rõhul. Seal künnavad tänavused Eesti meistrid Priit Puuorg ja Raido Kunila.
Kui vaid künniseltsil jätkuks jõudu palgata meie kündjate treeneriks Ronald Coulter, võiks loota Priit Puuorult ja Indrek Mägilt võrdset tulemust maailma tippudega.
Et rahval ei ununeks, et künnivõistlused said alguse Raplamaal, on Säreveres võistlustel väljas ka künniajaloo näitus. Esimesed Rapla rajooni künnivõistlused peeti 20. septembril Kehtnas. Nii selle kui ka 24. oktoobril 1965. aastal Adaveres toimunud esimese üle-eestilise künnivõistluse võitjad olid Kustas Lund Tasuja kolhoosist ja Vallot Kristal Märjamaa sovhoosist. Esimese võistluse meenutamiseks püstitati 24. septembril 2009 Kehtnasse künnikivi võitjate nimedega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare