-5.3 C
Rapla
Pühapäev, 3 dets. 2023
LisalehtKäsitöölaneAili Kuldkepi teekond niplispitsini sai alguse rahvariietest

Aili Kuldkepi teekond niplispitsini sai alguse rahvariietest

Aili Kuldkepi nime teavad paljud raplamaalased. Nii mõnegi jaoks seostub tema nimi lauatennisega, kuna ta on seda mänginud üle 60 aasta. Mõnele seostub tema nimi aga õpetamise ja koolidega, kuna ta on töötanud vene ja inglise keele õpetajana nii Rapla keskkoolis (hiljem ühisgümnaasium) kui ka Rapla täiskasvanute gümnaasiumis. Ka Rapla kirikuga on ta tugevalt seotud ja just hiljuti pälvis ta panuse eest koguduse ellu EELK aukirja. Käsitööga sinapeal olijatele seostub aga Aili nimi esmajoones niplispitsiga. On ta ju seda pitside emaks olevat pitsiliiki harrastanud ligikaudu 30 aastat ja õpetanud teistelegi.
Niplispitsi juurde sattus Aili tänu soovile teha endale Rapla rahvariided ja käiste äärtesse oli just niplispitsi vaja. Käsitöö tegija on ta küll juba väga noorest peale, huvi ja oskused tulid kodunt kaasa.
See, et 90-ndate alguses tekkis nii mõnelgi pärast taasiseseisvumist tungiv soov omada oma kodukandi rahvarõivaid, ei ole midagi ebaharilikku. Eelmine Käsitöölane kajastas rahvarõiva koolituse lõpetamist ja nii mõnegi naise jutust jäi kõrvu, et neilgi tekkis soov oma komplekti järele umbes samal ajal.

Pikk teekond rahvariieteni
Esimese rahvarõivakomplekti valmimine võttis Ailil päris kaua aega – 20 aastat. See aeg on aga täis erinevaid kursuseid, kus jupikaupa õppides komplekt valmis. See on hea näide, et kuigi lõpptulemus on ka tähtis, on teekond sellest veel tähtsam. Ja seda teekonda meenutab Aili naerulsui, näidates erinevaid tunnistusi, mis tal sellest ajast alles on.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused