13.8 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
PersoonBetra Käsper võitis “Kaadri” magusvalusa dokumentaalfilmiga

Betra Käsper võitis “Kaadri” magusvalusa dokumentaalfilmiga

Värskelt filmikooli lõpetanud Betra Käsper (22) võitis tänavuse “Kaadri” filmifestivali oma leinateemalise lühidokumentaaliga, mis pani publiku samal ajal nutma ja naerma.

„Ta oli neljandal korrusel ja ta oli 900 kilo kive tassinud sinna üles. Need olid köögilaua alt akna alla välja,” jutustab Merle rasket punast ämbrit kalmistule vedades. Ämbris on kõigest kolme aasta saak ja ta tühjendab selle oma ema hauale, kelle lahkumisest on möödas 40 päeva. „Sinna hauale peavad need jõudma,” ütleb Merle, sest teab, et ema oleks tahtnud kive enda lähedale.
Nii algas tänavuse filmifestivali „Kaader” grand prix’ võitnud lühifilm, mille autorid on Betra Käsper ja Liis Slugen. „Nelikümmend päeva (h)Ingele” on lugu Betra vanaemast Ingest. Õigemini sellest, mis meist füüsilise keha lahkumise järel alles jääb. Asjadesse kiindunud vanaema väikesesse korterisse on kogunenud omajagu kraami kividest kreemideni. Allesjäänu sorteerimise võtavad ette tema tütred (Betra ema ja tädi) Merle ja Marju.
See on mõnus segu huumorist ja leinast. Ühel hetkel naerad sa kaasa nende peaaegu jaburate asjade üle, mis ühe koguja korterist välja tulevad, kuid siis meenutab film sulle, miks seal korteris üleüldse ollakse. Leina valu on alles terav ja tütred otsivad selle seest, mida ema elust endaga kaasa võtta. „Meie vanemad õpetavadki meid, tema omal moel selle sodiga, et meie aru saaks, mis meie hingele tähtis on,” ütleb filmis Marju. Sama naeru ja pisarate segune reaktsioon saatis filmi ka kinosaalis, kui see “Kaadri” ajal esilinastus.

Tänavune “Kaader”

Idee just sellise filmi tegemiseks tuli Betrale tegelikult alles nädal enne “Kaadri” toimumist. „Ma teadsin, et ma tahan dokumentaali teha, sest sul on vähe inimesi vaja. Aga samas on  dokumentaali üliraske 24 tunniga teha,” räägib Betra.
Kuigi tal oli filmiks mitmeid mõtteid,

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare