-14.5 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
UudisedJaak Kadarik - raskustungi ületaja

Jaak Kadarik – raskustungi ületaja

Valter Uusberg

Rütmani galeriis väärib vaatamist Jaak Kadariku näitus „Vikatikontsert“. Mis teeb selle vaatamisväärseks? On mitmeid komponente, ent eriti soovitan märgata üht – väljapanek mõjub loomingulise-mängulise variatiivsuse jõudemonstratsioonina, omalaadse visuaalse rekordina. Harva kohtab ühe motiivi tõlgendamisel nii rikkalikku variantide arsenali.
Peamotiiviks on vikat, metalne ese oma raskuse ja kõlaga, kui seda näiteks löökpillina  kasutada, kaasmotiivideks sirbid ja taimed. Päevinäinud ehtsad vikatid on diskreetse installatsioonina ka näitusel kohal. Vaataja võib vasarakesega proovida, mis heli neist reaalajas välja meelitada. Väikesel videoekraanil samad vikatid aga juba kõiguvad ja helisevad. Kadarik on selle heliinstallatsiooni ristinud „Kontserdiks üheksale vikatile“.
Videoekraanil toimub muudki, mis minu hinnangul otsustava tähtsusega. Püstine kaamera hakkab ühtäkki vaikselt nurka muutma, nii et rippuvad vikatid kõiguvad varsti juba kaldasendis. Juhtubki, et raskusjõud, mis peamiselt meid ümbritsevaid esemeid defineerib, saab niimoodi ületatud ja vaba mäng pildiruumis vabalt asetatud esemete kujutistega võib alata.
Vikatite kujutised on elusuurused, nende, sirpide ja taimede siluettidest on autor koostanud vabalt kulgeva kompositsioonide rea, mille varjunditel köitvalt tundlik mustvalge skaala: vikatite ja sirpide teravad kontuurid joonistuvad heledatena tumedal foonil, mis teostatud laiade pintslitõmmetega, taimede osaks jääb fooniga kokku sulamine. Kompositsioonid mõjuvad tasakaalustatud suurte graafiliste lehtedena, tegelikult on need valgustundlikule paberile Kadariku autoritehnikas teostatud fotogrammid, mille saamise saladusse ta meid näituse kaaskirjas lahkesti pühendab.
Siit leiab ka muheda kirjelduse näitusele eksinud ainsa õlimaali „Jäärapää“ kohta. Erandlik töö kuulub täisväärtuslikuna näituse vikatitervikusse – mõne võttega joonistavad kaks vikatit tõsise oina pea, mille silmad paigutuvad teravmeelse leiuna vikatite kandadesse. Seega, kui soovite kogeda ja läbida kompaktse visuaalse õppetunni teemal „Kuidas loomingulisuse ja mängulisusega raskustungi ületada“, palun külastage Jaak Kadariku näitust „Vikatikontsert“ Raplas Rütmani galeriis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused