16.6 C
Rapla
Neljapäev, 2 mai 2024
UudisedRaplamaa aasta tegu kuulutatakse välja vähem kui kahe nädala pärast

Raplamaa aasta tegu kuulutatakse välja vähem kui kahe nädala pärast

Konkursile “Raplamaa aasta tegu 2023” esitati senise ajaloo suurim arv kandidaate – 27. Žürii, kuhu kuulusid Andra Liibek (Raplamaa Partnerluskogu), Gert Villard (ROL), Inge Põlma (Raplamaa Sõnumid), Janek Kadarik (RAEK), Leaanyka Leisson (vabakond ja 2022. a laureaat), Rita Triinu Peussa (Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp), Siiri Tamm (ettevõtja), on oma otsuse teinud ning tiitli võitja kuulutatakse välja 21. novembril Eestimaa aasta külas Kaereperes, Valtu põhikoolis.

Kandidaadid

Raamatu “Ingliste hariduselu sõnas ja pildis” koostamine ja väljaandmine (Aare Hindremäe,  Ingliste Arendusselts)
Raamat on pühendatud 100 aasta möödumisele kooli avamisest Ingliste mõisas ja 155 aasta möödumisele Hõreda-Pae külakooli avamisest Ingliste piirkonnas. Tegelikult on juttu kuuest koolist: kolmest külakoolist Lau, Pae ja Helda külas, lisaks mõisas töötanud üldhariduskoolist, kolhoosi kontor-klubis töötanud algkoolist ja lõpuks veel ka Rapla Laste ja Noorte Spordikoolist, mille spordibaas asus kümme aastat Ingliste mõisas.

Lavastuse “Sõda, siis sõda” käsikiri ja etendus (Kalle Kõiv)
Mitmekihilist kodu-, moraali-, aate- ja kirjandusloolist lavastust esitati vabas õhus suvel Mahtra sõjaväljal teemapäeval „Tagasi Mahtrasse“ ja sügisel siseruumides Atla-Eeru kõrtsis. Mahtra sündmustel on lai ajaline tähendusruum, kuid sündmusel on ka kohalik, lausa isiklik mõõde. On haruldane, kui jõuliselt Kõiv seda oma käsikirjas ja lavastuses käsitleb.

Kogukonnaraamatu “Jõeäärsed jutud” koostamine ja väljaandmine (MTÜ Teenuse Naiste Ühendus, Maris Leemets)
1300-leheküljeline ja 3,4 kg kaaluv värvitrükis ja kõvaköiteline kogumik on esimene kogu Teenuse piirkonna külade ajalugu kattev raamat, sisaldades ca 250 lugu ja ca 1500 fotot. Autorite arv on muljetavaldav. Lugude kogumiseks korraldati ühiseid matku talukohtadesse, kohtuti praeguste elanikega, otsiti üles inimesed, kes on elanud nendes külades varem, kohtuti lähisugulastega jne. Raamatusse on kogutud kirjutajate endi või nende lähisugulaste poolt räägitud elu- ja kogemuslood Teenuse piirkonna üheksa praeguse või endise küla, peaaegu 140 talu ja nende elanike kohta.

Märjamaa OTT Wäega Wärgi pärimusmaja hoovis (MTÜ Wäega Wärk)
Esimene Märjamaa OTT sai teoks 23. jaanuaril 2022, eeskuju võeti Rapla hooviOTT-ilt. Tänaseks on sündmus Märjamaal kindlalt kanda kinnitanud ja toimub iga kuu kolmandal pühapäeval. Seal pakutakse parimat kodumaist kaupa lähedalt ja kaugemalt. OTT-iga koos on toimunud ka kirbukad, mis on samuti populaarsed. Kevaditi on lisaks veel taimemüük ja detsembris jõuluOTT. OTT-ile on kaasatud ka erinevat meelelahutust: pillimängu, tantsu, laulu.

Kinkeraamatu “Raplamaa rabavad maitsed” väljaandmine (MTÜ Raplamaa Partnerluskogu, SA RAEK, Andra Liibek, Jaune Riim)
Kinkeraamatust leiab Raplamaa toidutootjate ja -pakkujate (Ööbiku Gastronoomiatalu, Minna Sahver, Mamma, Salutaguse Pärmitehas, Jäämari, Tohi Distellery, hooviOTT ja veel paljud teised) maitsvaid ning saladuslikke retsepte, huvitavaid lugusid ja paljuütlevaid fotosid. Lisaks leiab sealt Märjamaa kandile omase kartulivorsti valmistamise retsepti. Raamat valmis esinduskingitusena Raplamaa Partnerluskogu ja RAEK-i koostööpartneritele ja kõigile raamatus kajastatud ettevõtjatele.

Raamatu “Kohanemise meistriklass” väljaandmine ja pikaajaline töö erivajadustega inimeste heaolu eest seismisel (Jüri Lehtmets)
Jüri on alati olnud aktiivne kodanik ja seisnud erivajadustega inimeste õiguste eest. Sel aastal paigaldati Lelles ajaloopingid, mille idee autor ja algataja oli Jüri. Ta pöörab tähelepanu sellele, kuidas iga uue projektiga saaks toetada ka puuetega inimeste elukvaliteeti ja seeläbi paremat osalemist ühiskonnas.

Rapla Ralli ja Raplamaa Rahvaralli korraldamine (MTÜ GAZ Ralliklubi, Kaido Vilu)
Rapla Ralli, mida on korraldatud paar aastat, kuulub Eesti Autospordi Liidu etappide hulka ja turgutab kohalikku ettevõtlust. Ralli toimumise ajal on tavaliselt välja müüdud ka paljud Raplamaa majutusettevõtted, kliente saanud Rapla linna söögiasutused ja raja ääres publikut toitlustavad ettevõtted. Kevadel toimuval Raplamaa Rahvarallil saavad end proovile panna ka noored ja amatöörid.

Järvakandi terviseradade valgustuse rajamine (MTÜ Lumider)
Järvakandi terviserada on kohalikule kogukonnale oluline ja nüüd on seal võimalik sportida, jalutada ja talvel suusatada ka pimedal ajal. Projektiga valmis liitumiskilbist alates 1,5 kilomeetri pikkune valgustatud rada, valgustatud on tervikuna ühekilomeetrine suusarada. Lisaks projekteeriti elektripaigaldis ja tehti kõik vajalikud mõõtmised.

Rabivere küla spordiväljaku rajamine (MTÜ Rabivere küla)
Tänavu sügisel avati Rabivere külaplatsil uhke spordiväljak, mis on varustatud kõige vajalikuga, et pakkuda igas vanuses inimestele võimalust nautida erinevaid spordialasid: korraldada võrkpalliturniire, mängida korvpalli ja harjutada kettagolfi. Seal on ka laste mänguväljak ning grillimisvõimalused, mis muudavad külaplatsi atraktiivseks kogu perele. Projekti kirjutas Margit Sunni.

Hageri kohapärimuse raamatu “Keerdus kadakas ja kadunud haned” koostamine ja väljaandmine (Reeli Reinaus, Eesti Rahvaluule Arhiiv)
EKM Teaduskirjastuse väljaandena ilmunud kogumik annab põhjaliku ülevaate Hageri kihelkonnas 135 aasta jooksul kogutud erinevatest pärimuslugudest, sisaldades ligi 900 folklooriteksti, mis käsitlevad paikkonna olulisemaid loodusobjekte ja ehitisi, kohanimede päritolu ning erilisi isikuid, samuti Põhjasõjaga seotud paiku ning II maailmasõja aegseid sündmusi ja nende mõjusid. Lisaks tõsisematele teemadele pakub see ka inimeste isiklike üleloomulike kogemuste ja humoorikate juhtumiste kirjeldusi, mälestusi ja naljalugusid.

Raplamaa koguteose väljaandmine (Viio Aitsam, Silvi Ojamuru ja ROL)
Rapla maakonda tutvustava raamatusarja esimene osa ilmus aastal 2014, teine osa 2017. aastal. Seejärel tekkis vahe. Raplamaa Omavalitsuste Liit võttis endale vastutuse maavalitsuses alustatud koguteose väljaandmine lõpule viia ning 2022. aastal ilmus kolmanda osa esimene köide ja 2023. aastal teine köide. Mõlema köite autor on Viio Aitsam. Viimase osa kaheks raamatuks saamine näitab ilmekalt, et Raplamaal on, mida/keda väärtustada.

Kohila valla liikumisaasta 2023 (Artur Ojasalu ja vabatahtlikud, Kohila Spordisõbrad)
Artur kutsus kokku vabatahtliku meeskonna, kes viis kogu aasta vältel läbi erinevaid spordiüritusi, mis tõmbasid kodust välja suure hulga inimesi. Üks mastaapsemaid algatusi oli igakuine spordisõprade võistlussari Kohila vallas, kus osales 14 võistkonda, kes võistlesid 16 alal. Õhtuti korraldati liikumisõhtuid, kus oli võimalik osaleda ka sportlikult kergematel aladel, näiteks kõnnijalgpallis ja nostalgilistes mängudes. Aastaringselt korraldati erinevate spordialade tutvustusi, mille viisid läbi oma ala asjatundjad.

Hagudi küla, mõisa ja Adam Johann von Krusensterni ajaloouurimuse ja infokandjatele tekstide koostamine (Tõnis Kundla ja Hagudi kogukond)
2022. aastal avati Krusensterni mõisa aida seinal infotahvlid, uurimustöö on kättesaadav ka digitaalselt Hagudi Küla Facebooki lehel. Projekti eesmärk oli kirjeldada Hagudi küla ajalugu. Oma piirkonna ajaloo tundmine tugevdab kogukonna identiteeti.

Käruralli (Gaudeo MTÜ)
Kohila käruralli on loodud selleks, et innustada inimesi rohkem liikuma ja veetma aega vabas õhus. Käruralli tõi kokku erinevaid generatsioone ja inimeste rühmi, sealhulgas isasid koos poegadega, vanaemasid koos lastelastega ja sõpruskondi.

Konverents “Paikkond-kohapärimus” (Rapla Käsitöö- ja Kunstiselts, Ivi Sark)
Iga viie aasta järel toimuv konverents toob kokku inimesi kogu Eestist, kes siiski on seotud ühiste püüdlustega. Kohalike traditsioonide meenutamine, sõnastamine ja esiletoomine aitab ületada üleilmastumise ja üheülbastumise negatiivseid mõjusid inimestele. Kohaga seotud inimesed on õnnelikumad. See konverents on kui omanäoline ülevaatus, mis teavet ja emotsiooni oskuslikult ühendades annab uut jõudu nii kultuuri tegijatele kui ka tarbijatele.

Hüti toidu- ja kultuurikogukond (Martin Heinla)
Eestis parimat Napoli pitsat pakkuv kodurestoran on lahti soojal ajal igal nädalalõpul. Lisaks korraldavad nad kontserte, festivale, mälumänge ja koolitusi – Martini meistritoas saab igaüks profi käe all ise pitsa küpsetamist proovida. Igaüks, kes Mäe-Kõivu talu Hütti satub, saab tunda ehedaid itaalia maitseid ning lihtsalt sooja vastuvõttu. Külalised saavad mitte ainult kõhu täis, vaid ka hingetoitu – jalutades aias ja jõe ääres, nautides sundimatut ja avatud õhkkonda.

Oluline panus Raplamaa ajalugu jäädvustavate raamatute valmimisse 2023. aastal (Rajakaar OÜ, Armar ja Kaja Paidla)
Rajakaar OÜ tugi autoritele on professionaalne, sõbralik ning lahendus leitakse ka kõige keerulisematele tehnilistele või sisulistele väljakutsetele. 2023. aastal ilmunud “Ingliste hariduselu sõnas ja pildis” (koostaja Aare Hindremäe) ettevalmistusel panustas Rajakaar OÜ trükitehnilise töö ja trükkimise korraldusega. “Jõeäärsete juttude” (MTÜ Teenuse Naiste Ühendus) puhul panustas Armar Paidla kogu raamatu koostamise vältel (2020-2023) sisu- ja trükitehnilise toimetajana, Kaja Paidla keelelise korrektorina ning Rajakaar OÜ trükikorraldusega.

Sutlema Sakste suusaraja loomine ja hoidmine (Priit Randpõld)
Priit rajab igal talvel Sutlemasse eramaal paikneva tervele kogukonnale avatud suusaringi oma isiklikest vahenditest ja tehnikaga, hooldab pidevalt ja hoiab suusasõpru suusaoludega kursis sotsiaalmeedias. Rada on üle kolme kilomeetri pikk ja sellel on nii klassikajälg kui ka vabastiili rada. Suusarada kasutavad ka valla koolide õpilased suusatundideks, rääkimata kohalikest, kes seda aktiivselt ja suurima rõõmuga naudivad.

“Tegus, haritud ja koostöövalmis Lipa kant” (MTÜ Lipa Küla, Anne Kalf)
Projektis korraldati nelja aasta jooksul (2020-2023) kokku 17 erinevat tegevust igas vanuses kogukonnaliikmetele. Viidi läbi nii koolitusi, lastele seikluspäevi kui ka spordi- ning kultuuriüritusi. Mahukamad tegevused olid Raikküla hariduselu 170. aastapäeva tähistamine, Uku Masingu 110. sünniaastapäeva tähistamiseks kirjanduskonverentsi korraldamine ja Raikküla Ministeeriumikooli hoone 110. ehitusaasta tähistamine ajalookonverentsiga.

XVIII Märjamaa Folgi saunaala eestvedamine (MTÜ Märjamaa Saun, Janno Enni)
Märjamaa Folgi 2023. aasta teema oli saun. Märjamaa alevisauna õuel sai nautida erinevate saunade mõnusid. Ürituse eestvedaja Janno Enni juhendamisel ja initsiatiivil valmis sauna õuele kilesaun, milles viidi läbi erinevaid saunarituaale. Samuti organiseeris ta vihtade valmistamise töötoa ja saunarituaalide meistri. Saunaalal olid ka kaks tünnisauna ja haagissaun. Lisaks said kõik huvilised külastada alevisauna.

Särav panus Raplamaa kogukonnaelu aktiviseerimisse: MTÜ Kaiu Kodukant silmapaistev aasta. Vabatahtlike kaasamise koostöömudeli rakendamine hoolekandesüsteemis (MTÜ Kaiu Kodukant, Siim Kohari)
MTÜ Kaiu Kodukant on lühikese tegutsemisaja jooksul näidanud muljetavaldavat pühendumist kohaliku kogukonna arendamisele ja ühtsuse edendamisele Raplamaal. MTÜ on toonud Kaiu piirkonda mälumänguõhtud, korraldanud suurejoonelisi tantsuõhtuid ning algatanud sõbrapäeva talvetralli korraldamise. Koostöös MTÜ-ga Eesti Külaliikumine Kodukant on käima lükatud projekt piirkonna eakatele. Kaiu, Kuimetsa ja Vahastu kandi vanemaealiste ühised ettevõtmised, väljasõidud ja üritused annavad eakatele võimaluse aktiivselt osaleda kogukonnaelus ning tunda end hinnatuna ja kaasatuna.

Koolituste ja sündmustesari “Teadlik ja õppiv kogukond” (MTÜ Jätkusuutlik Vana-Vigala)
Nelja aasta jooksul viidi läbi erinevaid kogukonna arendamisele suunatud sündmusi: mõisakontserdid, kohtumised huvitavate inimestega, tervisepäev. Lindudele ehitati pesakastid praktilises õpitoas Vana-Vigala põhikooli ja Vana-Vigala TTK õpilastega ning õpiti valmistama magustoite kokanduse praktilises õpitoas “Desserdid”. Koostati trükis endisaja pidepunktidest Vana-Vigalas “Vanaste olli seäl petrasid olnd” ja käidi õppereisil Põlvamaal.

Üheskoos Ingliste piirkonnale generaatori soetamine “Ole valmis – kogukondade võimestamine kriisideks valmistumisel” projekti ja vabatahtlike annetajate toel (Kaisa Vahtmäe, Aare Leinberg, OÜ Pae Farmer)
MTÜ Ingliste Arendusselts taotles “Ole valmis” projektist maksimaalse summa 2000 €, kuid korraliku generaatori ostmiseks oli raha juurde vaja. Ingliste tänuõhtul andis Raplamaa tippauhinna Rapla Redel võitnud Aare Leinberg kogu oma auhinnaraha 2500 € generaatori ostufondi. Oma õla pani alla kohalik ettevõte Pae Farmer OÜ, kes panustas veel 2000 lisaeuroga fondi. Kogutud rahaga saigi Ingliste Arendusselts oma piirkonnale korraliku generaatori, millest on suuremate elektrikatkestuste korral abi kogukonnale.

“Riinimanda väärtuste raamatu” koostamine ja väljaandmine ((Riinimanda Kooristuudio, Urve Uusberg)
Raamat ilmus Riinimanda kooride 35. tegevusjuubeliks ja selle tüveks on Riinimanda kui koorilauljate isiksust kujundava väärtusruumi analüüs. Kaunilt kujundatud ja põhjalikult koostatud teos seob kooride aastakümnetepikkuse tegevuse väärtuste teooriaga ja vaatleb tegevuste pikaajalist mõju neis osalenutele. Raamat on algimpulsi saanud Rapla gümnaasiumi õpilase Hailely Vinteri uurimistööst.

Kohila Baptistikoguduse köögiga saali renoveerimine ja parkla laiendamine
Sada aastat tagasi valmis Kohila alevis Vabaduse tänaval uus palvemaja, mis sai sisse pühitsetud 1923. aasta jõuludel. Koguduse pühakoja juubeliaastal on valmimas renoveeritud tagumine saal koos köögiga, mis loob oluliselt avaramad võimalused erinevate sündmuse läbiviimiseks. Kohila-Hageri riigimaantee saab täielikult rekonstrueeritud ning palvemaja ees saab olema täiendav kergliiklustee. Seoses liiklusohutuse nõuetega muutub senine parkimiskorraldus. Koguduse hoovil on laiendatud parkimisala 23 sõidukile.

Romaan “Vanaema, miks sa mind ära ei tunne?” (Mia Cordelia Kitsing)
Kõigest 18-aastane Mia Cordelia Kitsing kirjutas kooli praktilise töö käigus raamatu dementsusest. Raamat on sissevaade nii noorte kui ka vanade inimeste tundemaailma ja aitab mõista dementsuse all kannatavate inimeste sisemaailma. Põhjalikumaks teemakäsitluseks tegi ta koostööd MTÜ-ga Elu Dementsusega, et haigusest paremini aru saada. Raamatu andis välja kirjastus Hea Lugu ja seda on võimalik osta kõikidest Eesti raamatupoodidest. Nüüd on see ilmunud ka audioraamatuna, mille on sisse lugenud Anu Lamp.

Eakate tervisepäevade korraldamine (Helgi Randla)
Proua Helgi Randla korraldas 2023. aastal Rapla kultuurikeskuses kaks eakatele suunatud ning väga sisukat ja meeleolukat terviseüritust – tervisepäev “Teeme südamele pai” 30. aprillil ja “Hea on olla eakas” 1. oktoobril -, millest said osa paljud Rapla valla eakamad kodanikud. Lisaks algatas Helgi Rapla eakatele suunatud liikumiskampaania “Tule minuga kõndima”. Helgi entusiasm, soe ja siiras suhtlusstiil ning elurõõm on eeskujuks paljudele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare