4.9 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
GaleriiGalerii: Kaasaegse kunsti keskuses avasid ühisnäituse teatrikunstnikud

Galerii: Kaasaegse kunsti keskuses avasid ühisnäituse teatrikunstnikud

Raplamaa kaasaegse kunsti keskuses on saanud väikeseks traditsiooniks, et aasta viimane näitus on natuke teistmoodi ja ebatraditsiooniline. „Seekord on siin kaks teatrikunstnikku, kes on ehitanud isekõneleva teatridekoratsiooni,” ütles Kairi Orgusaar reedel näituse avamisel.

Karmo Mende ja Anne-Mai Heimola tõid oma ühisnäitusega publiku ette tundeinstallatsioonid. Näitus kannab nime „Stseenid sellest abielust” ja koosneb mitmest erinevast osast, tuues kokku maalid teiste suurte objektidega.
Karmo jaoks on tegemist uudse kogemusega. Ta lisas, et näituse idee autor on Anne-Mai. Ühiselt jõuti järeldusele, et näituse tarbeks kuigipalju uusi asju juurde tootma ei hakata. „Eksponeerime siis seda, mis meil on,” kirjeldas Karmo.

Teatris töötamise kogemus on talle õpetanud leidlikkust ja pannud asju varuma, sest kunagi ei tea, millal midagi vaja võib minna. Nii on omajagu ka varusid, mille seast valida. Näitusele on jõudnud näiteks esimene pool euroalustest ja vineerist valmistatud autost, mida kasutati Soome Rahvusteatri ja Eesti Draamateatri koostöös sündinud lavastuses „Varumehed”. Naljaga pooleks ütles Karmo, et auto tagumine pool jäi kohale toomata, sest näitusesaal asub kolmandal korrusel ja euroalused on omajagu rasked.
Teine näituse pilgupüüdja on dušinurk, mille peegeldetailid annavad võimaluse iseendasse vaadata. Algul kasutas Karmo seda seina lavastuses vangilaagriputkana. Sealt edasi täitis see terve suve tema jaoks maal aiaduši funktsiooni. Nüüd on see Rapla kultuurihuvilistele vaatamiseks ja saanud isegi täitsa värske segisti endale külge.
Ruumi jagavad intiimsemateks sopikesteks maast laeni rippuvad eriilmelised ja mõnikord mitmest erinevast jupist kokku õmmeldud kangad ning nende peal esitletud ümmargused maalid. Iga sopike kannab endas omamoodi tunnet ja pakub võimalust nähtut privaatselt seedida.
Maalide autor on Anne-Mai. „Et intriigi üleval hoida, siis need on stseenid abielust teatriga,” kirjeldas näitust Anne-Mai. Mõnikord see abielu töötab, mõnikord luhtub. Kuidas näitusel see abielu õnnestus, jääb iga vaataja enda otsustada.
Karmo Mende on lõpetanud Tartu Kunstikooli ja Eesti Kunstiakadeemia stsenograafia eriala. Ta on töötanud teatrites ja televisioonis ning andnud oma loomingulise panuse muuhulgas näiteks Eesti Televisioonis, Rakvere teatris, Eesti Draamateatris, Nukuteatris ja teatris Vanemuine. Mitmeid aastaid töötas ta Soomes, kuid on viimastel aastatel taas palju Eestis töötanud ning on praegu ka Eesti Lavastuskunstnike Liidu esimees.
Anne-Mai Heimola on maali- ja lavastuskunstnik. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia stsenograafia eriala. Niisamuti on ka tema töötanud nimekates teatrites, nende seas Draamateatris, Rahvusooperis Estonia ja Von Krahli Teatris.
Näitus avati 18. novembril ja jääb avatuks kuni 10. detsembrini.

« kohta 2 »
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare