-4.3 C
Rapla
Laupäev, 2 dets. 2023
ArvamusMust reede on tüütu, aga tulnud selleks, et jääda

Must reede on tüütu, aga tulnud selleks, et jääda

Panen autoraadio mängima – musta reede reklaamid. Samamoodi on vähemalt nädal aega minu postkasti saabunud järjest musta reede reklaame. Kõnnin toidukaupluses ringi ja jälle on ümberringi meeldetuletus musta reede saabumise kohta. Kui veel kümme aastat tagasi oli see Eestis võrdlemisi võõras nähtus, siis püüa sa selle eest põgeneda nüüd. Võimatu.
Mida kujutab endast must reede? Tegemist on üdini ameerikaliku nähtusega, mis ei ole seotud muu kui arutu šoppamisega. Ameerika Ühendriikides tähistatakse novembri neljandal neljapäeval tänupüha (inglise keeles Thanksgiving). Pühal on sügav kultuuriline ja ajalooline tähendus. Sellega meenutatakse 1620. aastal Inglismaalt Ameerikasse saabunud palverändurite raskeid esimesi aastaid Uues Maailmas. Konkreetsemalt mälestatakse tänupühaga 1621. aastal aset leidnud ühist söögikorda, kui põlisameeriklased päästsid sisserännanud eurooplased näljasurmast.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused