12.7 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
UudisedPärt Uusberg pälvis aasta muusiku tiitli

Pärt Uusberg pälvis aasta muusiku tiitli

Raplast pärit helilooja ja dirigent Pärt Uusberg pälvis Eesti Rahvusringhäälingu aasta muusiku tiitli. Samuti pälvis ta Gustav Ernesaksa Fondi peastipendiumi.

Aasta muusiku tiitel antakse Uusbergile üle 12. jaanuaril toimuval pidulikul kontserdil, kus musitseerivad kammerkoor Head Ööd, Vend ja Johan Randvere. Kontserti vahendavad otseülekandes ERR-i kanalid.
Aasta muusiku tiitli pälvib muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud sealjuures tihedat koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Pärt Uusberg oli XIII noorte laulupeo „Püha on maa“ kunstiline juht. Raadio- ja teleülekannete kaudu jõudis pidu sadade tuhandete inimesteni. Uusbergi loomingut on laulupidudel esitatud aastast 2011, tema laulupeodirigendi debüüt jääb aastasse 2019.
Eile, 12. detsembril toimus aga Gustav Ernesaksa 115. sünniaastapäevale pühendatud meeskooride galakontsert, kus anti üle Eesti Rahvuskultuuri Fondi Gustav Ernesaksa allfondi stipendiumid. Tegemist on kõrgeima tunnustusega Eesti koorimaastikul ning tänavuse peastipendiumi pälvis Pärt Uusberg.
Gustav Ernesaksa fondi nõukogu tõi esile Uusbergi silmapaistvuse olulistes rollides kooriliikumise edendaja ja kooride asutaja, helilooja, arvamusliidri ja ka laulupeo üldjuhina. 2014. aastal tunnustas sama fond teda koorimuusika edendamise stipendiumiga.
Pärt Uusberg õppis Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis koorijuhtimist Heli Jürgensoni käe all ja samas ka heliloomingut Alo Põldmäe ja Galina Grigorjeva juures. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalaureuseõppe lõpetas ta Tõnu Kõrvitsa kompositsiooniklassis ning magistriõppe Toivo Tulevi, Tõnu Kõrvitsa ja Tõnu Kaljuste juhendamisel. Oma venna Uku Uusbergi diplomilavastuse tarvis kutsus Pärt Uusberg kokku kammerkoori Head Ööd, Vend, mis on jäänud tema ilmekamaks loominguliseks väljendusvahendiks.
Eesti Rahvusringhääling annab aasta muusiku tiitlit välja aastast 1982. Esimese tiitli pälvis pianist Kalle Randalu. Gustav Ernesaksa Fondi asutasid 1993. aastal Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA, Eesti Kooriühing, Eesti Meestelaulu Selts, Eesti Rahvusmeeskoor ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia. Fond annab igal aastal välja Gustav Ernesaksa nimelise koorimuusika edendamise stipendiumi ja õppestipendiumi. Peastipendium määratakse igal üld- ja noorte laulupeo aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare