22.7 C
Rapla
Reede, 26 juuli 2024
GaleriiGalerii: Õpilasfirmade juubelilaat pakkus mitmekesist valikut kingikotti

Galerii: Õpilasfirmade juubelilaat pakkus mitmekesist valikut kingikotti

Tänavusel jõululaadal osales ligi poolsada õpilasfirmat. Jõuluvana kingikotti sai ilusaid ja praktilisi asju, aga ka uuenduslikke tooteid nagu putukajahust maiuseid ja murust tehtud paberit.

Laupäeval oli terve Rapla jõulumeeleolus. Keskväljakul laius jõulumaa, kus võis leida palju kohalikke toidutootjaid kauplemas. Jõululaata peeti ka Sadolini spordihoones. Rappeli keskuses kogunesid õpilasfirmad.
Esimese hooga läheb uksest sisse astudes pilt silme ees kirjuks. Tervet pikka koridori ääristavad õpilasfirmad. Särasilmsed noored ei näita ka laada viimasel tunnil väsimuse märke ja räägivad innukalt oma toodetest. Valik on mõnusalt mitmekesine. Traditsiooniliselt võib leida huvitava kujuga küünlaid, lõbusaid kaardimänge, vahvaid riideid ja põnevaid ehteid. Üks õpilasfirma näiteks toodab pärlitest ehteid, mis pimeduses helkurina säravad.

Õpilasfirmade laata on alati huvitav väisata ka selleks, et näha, mis noortele korda läheb. Näiteks müüsid noored laadal õhukesest kasevineerist kokkupandavaid telefonialuseid, millele oma telefon videokõne ajal või retsepti lugedes toetada. Järgmises lauas pakuti aga toodet, mis oma saapa sisse pista, et sellele kõndimise käigus tavapärast volti-kortsu ei tekiks.
Eriti tore oli märgata, et noored teadvustavad igasuguse tootmise mõju keskkonnale ja see paistis välja väga paljudest toodetest. Ühed neiud müüsid näiteks vanadest kardinatest tehtud kotte, millesse poes oma puu- ja juurviljad kilekoti asemel panna. Mitmed noored kasutasid oma toodete valmistamisel tootmisjääke, näiteks sai laadalt osta tootmisjääkidest õmmeldud põhjalikult läbi mõeldud õlakoti. Seal oli ka näiteks loodusest korjatud materjalist valmistatud viirukeid, mida kunstlike lõhnastajate asemel kodus kasutada.
Päeva suurima käibe tegi Kohila gümnaasiumi ÕF Purgis 319 euroga. Põhjust ei pea kaugelt otsima. Noored pistsid mõnusasse klaaspurki kõik maitsvate küpsiste valmistamiseks vajalikud kuivained ja armas purk on ideaalne kingitus. Valida oli kuue erineva maitse vahel, nende seas oli nii kodusemaid kaeraküpsiseid kui ka natuke rikkalikumaid šokolaadiküpsiseid.
Parima toote tiitli viis laadalt koju Läänemaa ühisgümnaasiumi ÕF Suhvel, kes toodab toolisusse. Kangast õmmeldud sussid käivad toolijalgade otsa ja vähendavad seeläbi tooli liigutamisest tulenevat müra ning põranda kriipimist. Noortel oli kaasas igat värvi toolidele sobilikke susse valgetest mustade ja beežideni, aga ka jõuluselt särtsakaid punaseid.
Parima müügistrateegia tunnustus läks Gustav Adolfi gümnaasiumi ja Jakob Westholmi gümnaasiumi õpilasfirmale Papyra. Noored kogusid suvel muru ja valmistasid sellest mitmetunnise protsessi tulemusel biolagunevat murupaberit. Murupaberist on nad omakorda teinud ümbrikuid, kuhu mõni kinke- või jõulukaart pista. Lisaks pakkusid nad ka mõnusaid järjehoidjaid, mis suurematel lugejatel kindlasti ära kuluvad.
Parima väljapaneku eest tunnustas žürii Kohila gümnaasiumi ÕF-i Roheline Koer, kes müüb putukajahu sisaldavaid koeramaiuseid. Koertele mõeldud kõrvitsa- ja õunamaiused on kiudaineterikkad ja kõrge valgusisaldusega.
Rapla õpilasfirmade laat tähistas tänavu juubelit, sest toimus juba 20. korda. „Kõik sai alguse tänu härra Väino Sassile, kes julges meid 20 aastat tagasi Konsumi 2. korrusele lasta. Alustasime 27 õpilasfirmaga,” rääkis laada korraldaja ja Kohila gümnaasiumi õpetaja Margot Sarv. Laat on aastate jooksul aina suuremaks paisunud, tänavu osales 48 õpilasfirmat kogu Eestist. Nende seas oli seitse õpilasfirmat Kohila gümnaasiumist. Laada kasvades kolis see Rappeli keskuse natuke avaramasse koridori.
Sarv lisas, et ettevõtlusharidust väärtustavad ka kohalikud organisatsioonid. Rapla Omavalitsuste Liidu toel on õnnestunud kõiki õpilasfirmasid tubli töö eest tänada. Anu Kaar Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskusest on samuti nõu ja jõuga abiks.
„Aastaid on peaauhinnad välja pannud Art Link Baltic OÜ, kelle pildid ja kellad ehivad paljude võitjate seinu,” ütles Sarv.
Juhendaja rääkis, et õpilased jäid laadakogemusega rahule ja ka kliendid leidsid laadalt väärt kraami. „Rapla inimesed juba teavad, et saavad jõuluvana kingikotti laadalt põnevaid tooteid osta,” ütles Margot Sarv.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare