-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 26 veebr. 2024
UudisedElu elektrita – nuta või naera

Elu elektrita – nuta või naera

Elekter läheb nii tihti ära, et enam ei ole kindlustunnet, millal seda on ja millal mitte. Inimesed maakonna eri paikades on pidanud tundide ning teinekord isegi päevade kaupa istuma pimedas ja külmas. Meelerahu ei too enam tagasi isegi see, kui mitme tunni järel vool tagasi tuleb. Niikuinii läheb varsti jälle ära.

Meeleheitel inimesed ei suuda enam uskuda, et üldse midagi paremaks läheb. See periood, kui oled Elektrilevi peale vihane, et voolu pole, on ammu möödas. Samuti on möödas kurvastamise faas. Nüüd on jäänud veel viimane õlekõrs, kuidas olukorda seedida – huumor.
Kui tuba on külm ja pime ning koduloomadele ei saa vett anda, sest pump töötab ainult elektriga, siis tegelikult on asi naljast kaugel. Kurvastamine ega vihastamine voolu tagasi ei too ja nii ongi huumor veel viimane võimalus, kuidas selles olukorras tervet mõistust säilitada. “Oh, täna polegi veel elekter ära läinud, mis nali see veel on,” käib naljaviluks peast läbi, kui lõpuks ühel päeval polegi elekter ära läinud.

Hiljuti toimus Juuru rahvamajas kokkusaamine, kus kohalikud inimesed jagasid oma kogemusi elektrikatkestuste kohta. Praegune talv ei ole midagi erakordset. Lund on sadanud varemgi ning elektrikatkestused korduvad taas. Seli külas forellikasvatust pidav Kuuno Ahlberg ütles, et talvel nii palju probleeme polegi, kuid keerulisem on suvel. “Mul peab olema pidev elektrivool. Kui see tunniks ajaks ära läheb, on mul seal viis tonni laipu,” sõnas ta.
Ette on tulnud ka nelja-viietunniseid katkestusi ning siis on välja aidanud generaator. Ahlberg lisas: “Kõigil on enam-vähem ühene arusaam, miks elektrikatkestused tekivad. See on valitsuse tegemata töö lihtsalt.” Lihtne talupojamõistus ütleb, et probleemi lahendus ei ole üle mõistuse keeruline: liinikoridorid tuleb hoida järjepidevalt puhtana ning vanad ja korduvalt lapitud liinid välja vahetada.
Juuru rahvamajas toimunud kohtumisel räägiti sellest, et Atla külas langes suusarajale katkine elektriliin. Elektrilevi on sellest teavitatud. Juuru inimesed teadsid rääkida, et seal on vähemalt üks liin, kus kahe posti vahelist osa oli parandatud tervelt 22 korda. On selge, et selline liin tuleb turvalisuse huvides esimesel võimalusel välja vahetada.

Koduloomad tahavad juua

Niipea kui ilmateade annab teada saabuvast tormist, on selge, et elekter läheb. Juurus hobuseid kasvatav Vello Tamm viskas nalja, et elekter läheb ära juba selle peale, kui kodus ukse kõvemini kinni tõmbad. “Väljas läheb pimedaks, vool läheb ära. Päike tõuseb, jälle läheb vool ära. Ja kui ühel hommikul ei olegi vool ära, siis on selline tunne, et helistaks Elektrilevisse ja küsiks, et kuule, miks te voolu pole ära võtnud. Päike on juba kõrgel,” jätkas ta nalja pooleks.
Voolukatkestustega ollakse juba nii harjunud, et naljakas on see, kui tuba on valge ja kodu soe. Omaette probleem on ka see, kui vool tuleb ja läheb lühikeste intervallidega. Vello Tamm tõi välja, et ühel ööl oli vool tema kodus ära käinud ja tagasi tulnud seitse korda. See mõjub laastavalt kodusele tehnikale. Küll on kõlanud soovitused, et voolukõikumise korral tuleb tehnika võrgust lahti ühendada, aga kuidas peab inimene teadma, kui kaua see kestab ja millal vool püsivalt tagasi tuleb?
Eriti keeruline on ilma elektrita hakkama saada nendes majapidamistes, kus peetakse koduloomi. Kuidas sa loomale selgitad, et praegu vett ei saa, sest voolu pole? Selle küsimuse ees seisab hobusekasvataja Vello Tamm pidevalt. “Praegusel ajal päästab natukene lumi. Veeretad lume heina peale laiali ja siis nad söövad seda,” sõnas Tamm. Suur hobune joob päevas 80 liitrit vett ning ainult lumega seda kompenseerida ei saa. Tagavaraks on küll reservuaar, aga ka see saab ühel hetkel tühjaks.

Mida kaugemal keskusest, seda rohkem katkestusi

Üldine rusikareegel ütleb, et mida kaugemal asub küla keskusest, seda tõsisem probleem elektrikatkestustega on. Kui näiteks Raplas tuleb neid ette harva, siis kaugemal aina rohkem. Sellest võib pikalt kõneleda tuntud loodusvaatleja ja metsavana Arvo Saidla, kes elab Kabala külje all Koikse külas. Seal on pidev mure elektrikatkestustega. Niipea kui novembris lumi maha sadas, hakkasid jamad pihta, ütles Saidla.
“Niipea kui tuul tõusma hakkab, on teada, et ühel hetkel on vool läinud. Siis tuleb kähku panna telefonid laadima, et vähemalt helistada saaks. Muidu tuleb lisaks pimedale ka päris teadmatuses istuda.” Saidla on tõre just selle peale, et kui ta katkestuse ajal püüab Elektrilevisse helistada ja olukorra kohta küsida, siis infot sealt ei saa. “Miks ma pean telefonist ainult muusikat kuulama?” küsis ta. Kuna Saidla oskab lugeda loodusemärke, on ta juba varem öelnud, et käesoleva talve kõige tõsisemad probleemid ootavad meid ees veebruaris.
Koiksest ei ole kaugel Kodila küla, kus samamoodi on elektrikatkestused samuti pidev probleem. Kodila endine külavanem Ulvi Blande rääkis, et vahel juhtub, et poolel külal on elekter ja teine pool istub pimedas. Küll aga tõdes Blande, et vähemalt on viimastel aastatel seis mõnevõrra paremaks läinud. Päris nii ikka ei ole, et kui väheke tuul tõuseb, siis kohe on vool ära. Aga niipea, kui novembris pool meetrit lund maha sadas, istuti ikka külmas ja pimedas.
Osa majapidamisi on soetanud gene­raatori, aga see on kallis ja iga majapidamine seda endale lubada ei saa. Ja samuti ei asenda see kogu võimsust, mis tuleb tsentraalvõrgust. Blande tõdes, et mitmed Kodila elanikud on meeleheitel, sest elektrikatkestused on kujunenud tavapäraseks.
Kuid keerulistel aegadel pakutakse ka üksteisele abi. Nii näiteks on kohalikud elanikud, kellel on kodus kaev, pannud sotsiaalmeediasse üles teateid, et kui kellelgi on hädasti vett vaja, siis nende juurest saab. Üksteisest hoolitakse.
Sellised abipakkumised on kenad ja südamlikud, aga suurt probleemi need ei lahenda. Elektrikatkestused ning hirm nende ees on nii üldine, et sellega oleks tulnud juba ammu riiklikul tasemel tegeleda.
Nüüd elame olukorras, kus inimesed püüavad tervet mõistust säilitada vaid lootusetu olukorra üle nalja heites.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused