-1.2 C
Rapla
Kolmapäev, 21 veebr. 2024
PersoonMetsavendlusele sõrme andnud Heiki Magnus on kogu hingega teemas sees

Metsavendlusele sõrme andnud Heiki Magnus on kogu hingega teemas sees

Toonane Kaitseliidu ülem Manivald Kasepõld määras novembris 1992 Magnuse Lääne maleva pealiku kohusetäitjaks.

 


“Selles kõiges on ikka süüdi see Nõukogude võim, raisk,” vastas Heiki Magnus küsimusele, miks on metsavendlus ja vabadusvõitlus tema jaoks hingelähedased. Seda temaatikat on ta hoidnud südames aastakümneid ning korraldanud järjepidevalt sündmusi, mis toovad kokku sadu samamoodi mõtlevaid inimesi. Viimane neist leidis aset möödunud pühapäeval, 31. detsembril, kui Vigala lähistel sügaval metsas meenutati Põrgupõhja lahingu aastapäeva.

Kõik see tõepoolest oligi Nõukogude võimu süü. Kui poleks olnud nende vallutusretki ja koletut käitumist eesti rahva suhtes, poleks vaja ka mälestada nende meeste ja naiste elu, kes hukkusid võitluses idavaenlase vastu. Nüüd on see ajalooline paratamatus. Meie ülesanne on hoida elus mälestust sellest ajast, kui tavalised inimesed olid sunniviisil sattunud erakordsete sündmuste keskele. Tavalistest inimestest said järsku põgenikud, kes pidid varjama end metsas ning vajadusel võitlema oma elu eest. Neid ühendas armastus Eesti vastu.
Suur osa Heiki Magnuse ajast ja energiast kulub selle mälestuse hoidmisele ja esile tõstmisele. See ei ole tema jaoks sissetulek ega too leiba lauale, vaid pühendumus, mis teda kannab. Magnus on liige mitmes organisatsioonis, mis selle valdkonnaga tegelevad. Vahel on temalt endaltki üritustel küsitud, millist organisatsiooni ta siis täna esindab. Esiteks on ta Eesti Endiste Metsavendade Liidu (EEML) juhatuse liige ning aktiivne  

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused