22.7 C
Rapla
Reede, 26 juuli 2024
Sport2023 tõi järsu elavnemise Kehtna spordielus

2023 tõi järsu elavnemise Kehtna spordielus

Kehtna spordielu ärkas 2023. aastal uuele elule. Järjest hakkasid toimuma mõisajooksude sarja ning triatlonisarja etapid. Aktiivne tegevus jätkus tänavu jaanuaris, kui nendele lisandusid ujumise ja murdmaasuusasarjad. Nii kõnealuse nelja sarja kui ka tegelikult teiste võistluste korraldamise taga on hiljuti loodud SK Team Kehtna MTÜ. Selle tegemistest käis Raplamaa Sõnumitele rääkimas MTÜ juhatuse liige Taivo Tüvist.

Kui mõelda viimaste aastate Kehtna valla spordielu suursündmuste peale, meenuvad Artur Vititini osalemine olümpiamängudel, rahvusvahelised vibuvõistlused Järvakandis ning Kehtna verivärske kergejõustikustaadioni avamine 2021. aasta septembris. Nüüd võib sellesse  nimekirja lisada erinevate alade võistlussarjad, mille korraldamisega tegi SK Team Kehtna MTÜ algust 2023. aastal ning mis jätkuvad tänavu – mõisajooksud, triatlon, murdmaasuusatamine, ujumine, lauatennis, kergejõustik ja lõpuks iga mehe kümnevõistlus.
Kõik sai alguse ühisest tunnetusest, et midagi tuleks ära teha, kui Kehtna valla võistkonnaga sõideti koju omavalitsuste mängudelt. Initsiatiivi võistluste korraldamiseks võttis enda peale Kehtna valla elanik Taivo Tüvist. Esimesena võeti ette mõisajooksude sarja korraldamine. Miks just mõisajooksud? Näiteks naabermaakonnas Järvamaal korraldatakse järvejooksude sarja.
Tüvist rääkis, et vaadates ümberringi ja mõeldes, mis on omast Kehtna vallale, jäi pilk pidama mõisatele. Isegi paljud kohalikud ei tea, kui palju ja kui kauneid mõisaid Kehtna lähiümbruses on, alustades Kehtnast kuni Lelle ja Inglisteni. Nii ühendatigi sportimine mõisatega. Mõisajooksude sari koosnes 2023. aastal viiest osavõistlusest. Võistlejate arvu kohta märkis Tüvist, et tegelikult lootis ta näha neid rohkem. Eriti just laste seas.
“Vahel räägitakse, et lastele ei meeldi omavahel konkureerida. Mina vaidlen vastu. Lastele väga meeldib võistelda ja sporti teha,” sõnas Tüvist. Mõisajooksud lähevad edasi ka 2024. aastal ning saavad alguse mais.

Esimesel etapil 17 ujujat

Triatlonil on Kehtna vallas pikad traditsioonid. Omal ajal korraldas neid maadlustreener Leon Reitsak, kuid siis jäi traditsioon aastateks soiku. Nüüd on see äratatud uuele elule. 2023. aastal selgitati üle pikkade aastate taas ka Rapla maakonna meister. Hooaeg koosnes kolmest etapist. Algust tehti juunis Kaereperes ning kaks järgmist osavõistlust toimusid juulis Järvakandis ja seejärel Estonia järve ümbruses.
Igal etapil oli ette nähtud 300 meetrit ujumist, 15 kilomeetrit rattasõitu ja 3 kilomeetrit jooksmist. Kellele 300 meetri pikkune ujumisdistants tundub hirmutav, neile võib lohutuseks öelda, et esimesel etapil Kaereperes ujuti Valtu spordimajas. 25 meetri pikkuses basseinis tuli distantsi läbimiseks ujuda 12 otsa ja oligi tehtud. “Kui sa oled natukenegi treenitud, siis need on tegelikult lihtsalt võetavad. Kui mõelda rahulikult, siis 300 meetrit omas tempos ujuda on igati tehtav,” sõnas Tüvist.
Käesolevaks aastaks on tal triatlonidega suuremad plaanid. Ta avaldas isegi lootust, et ehk õnnestub Kehtna valda tuua üks üle-eestilise triatlonisarja etapp.
Midagi täiesti uut Rapla maakonnas on noortele suunatud ujumisvõistlus, mille esimene etapp oli Valtu spordimajas ning teine toimub reedel, 19. jaanuaril. Kui varem on siin ujumisvõistlusi peetud, on need olnud maakonna spordimängude osa. Iseenesest on meil olemas kaks ujulat – lisaks Kaereperele ka Märjamaal. Nii ujumistrenne kui ka võistlusi võiks siin olla rohkemgi. Sellele vihjas ka Tüvist, kuid lisas, et treenereid napib. Neid oleks juurde vaja.
Koolinoortele suunatud ujumissarja esimesest etapist 5. jaanuaril võttis osa 17 noort ujujat. Ilus arv, aga Tüvist jäi kriitiliseks, sest võistlejaid võinuks olla rohkem. Võib-olla on asi selles, et jätkuvalt oli koolivaheaeg ning lapsed hõivatud kõige muuga. Käesoleva nädala etapiks ootab ta ujulasse juba rohkem noori. “Minule korraldajana läks esimene etapp kirja miinusmärgiga, aga ma arvan, et lapsed ja nende vanemad leiavad meid edaspidi üles. Näen, et siis on tribüünid osalejaid ja lapsevanemaid täis,” sõnas ta.

Lauatennis noortele

Tüvisti jaoks ei ole kõigi nende võistluste korraldamine tööülesanne ning leiba see lauale ei too. Selle taga on hulk vabatahtlikku indu. Niimoodi sündis ka Kehtna suusasari, mis tänavu oma debüüthooaega teeb. Ent miks on Rapla maakonda vaja kahte suusasarja? Nagunii toimetab juba KoMo suusasari, kus selguvad ka Raplamaa meistrid murdmaasuusatamises.
Tüvist selgitas, et tegelikult mahuks Raplamaale ära ka kolmas suusasari. Esiteks on meil igati korralikud rajad Palukülas, Järvakandis, Raplas, Märjamaal, Kohilas, Pirgus ja ka väiksemates kohtades. “Palukülas on nii korralikud rajad, et seal võiks võistlusi teha igal nädalavahetusel,” sõnas Tüvist ning lisas: “Me peame oma sarjad tegema nii head, et inimesed ei läheks võistlusi otsima mujalt.” Erinevalt KoMo suusasarjast toimuvad Kehtna sarja etapid pühapäeviti. Nii saavad harrastajad soovi korral mõlemal päeval võistlustulle minna.
Ka lauatennise sari hakkab Team Kehtna egiidi all pihta. Esimene osavõistlus on eeloleval laupäeval, 20. jaanuaril Valtu spordimajas. Oluline on rõhutada, et see sari on suunatud ainult noortele. Täiskasvanud saavad nagunii mängida lauatennise seeriavõistlust. Lauatennise traditsioonid on Rapla maakonnas olnud pikka aega, kuid puudunud on just lastele suunatud võistlus. Tüvist ütles, et oluline on pakkuda noortele jõukohast konkurentsi. Kui saata nad kohe täiskasvanute vastu mängima, saavad nad “trauma”, et nad ei oskagi mängida ja võib-olla rohkem ei tahagi reketit kätte võtta.
“Mis rõõm on tulla kogu aeg laua tagant ära 11:0 kaotusega? Polegi rõõmu. Viskan reketi nurka ja järgmine kord otsin selle üles võib-olla alles 40 aasta pärast,” tõi Tüvist näite.
Team Kehtna korraldatud võistlused ja edasised plaanid olid jutuks viimatises Raplamaa Sõnumite podcastis, kus Taivo Tüvist rääkis kõigest lähemalt. Kuulata saab seda veebilehel sõnumid.ee/podcast ning Spotifys. Vaadata saab salvestust YouTube’is Raplamaa Sõnumite kanalil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare