23.8 C
Rapla
Reede, 26 juuli 2024
UudisedKuidas jäätunud prügikonteinerit tühjendada?

Kuidas jäätunud prügikonteinerit tühjendada?

Krõbedate kraadidega kipuvad prügikonteineri külge jäätuma ka sinna pandud jäätmed. Mida teha, et prügivedu ka talvel õnnestuks?

Nii mõnigi lugeja kurdab, et pärast prügipäeva saab ta tagasi pooltäis konteineri, sest osa sisust on jäätunud ja ei tule kergesti konteinerist välja. Eriti suur on mure biolagunevate jäätmetega, mis konteineri seinte külge eriti kindlalt jäätuvad.
„Talvel jah on sageli meil probleem, et jäätmed kipuvad konteinerite põhja kinni külmuma. Olukorda aitab oluliselt parandada, kui jäätmeid liigiti koguda. Külmuvad need jäätmed, mis sisaldavad niiskust ehk vett. Pakendid ja kuivad olmejäätmed reeglina vett ei sisalda ja need ka ei külmu konteinerisse kinni,” ütles AS-i Eesti Keskkonnateenused esindaja Bruno Tammaru.

Suurel määral vett sisaldavad just biolagunevad jäätmed. „Juhul, kui biolagunevat mitte liigiti koguda ja kõik jäätmed kogutakse olmejäätmete konteinerisse, siis juhtubki nii, et külmade ilmade saabudes jäätmed külmuvad konteinerisse kinni,” rääkis Tammaru. Ta tõi välja, et tänavusest aastast on biolagunevate jäätmete liigiti kogumine kõigile kohustuslik. „Edaspidi on konteinerisse kinni külmunud jäätmed meile hea indikaator tuvastamaks, kes biolagunevaid jäätmeid liigiti koguvad ja kes ainult seda meile väidavad, aga tegelikult panevad need olmejäätmete konteinerisse,” ütles Tammaru.
Kuigi olmejäätmete puhul võiks olla abi liigiti kogumisest, siis biolagunevate jäätmete puhul on nende jäätumise tõenäosus sellegipoolest suur. Üks abinõu on õigest materjalist vooderduskott.
„Abiks on, kui konteineris kasutatakse vooderduskotti, mida saab vedajalt tellida eraldi teenusena. Paraku näeme sageli, et talvel külmuvad ka biolagunevast materjalist vooderduskotid konteineritesse kinni. Kuigi paljud omavalitsused hankelepingute kaudu soovitavad kasutada just biolagunevast materjalist kotte, need talvel pigem siiski takistavad jäätmete kättesaamist konteinerist. Siin aitab, kui talvel kasutada tavalisest plastist vooderduskotte, mis on oluliselt efektiivsemad. Vedajalt saab nende paigaldust tellida,” ütles Tammaru.
Suureks abimeheks võib talvel olla ka tavaline ajaleht. Vooderduskotiga varustatud konteinerisse pandavad jäätmed võiksid olla lisaks pakendatud ajalehe või biolaguneva koti sisse. „Tavalistesse kilekottidesse liigiti kogutud biolagunevat jäädet panna ei tohi. See teeb jäätmete töötlemise väga keerukaks ja jäätmed muutuks suurel määral prügiks. Liigiti kogutud biolagunevatest jäätmetest saab toota biometaani ja digestaati, mis asendab edukalt kunstlikke põlluväetisi,” ütles Tammaru.
Kui aga konteineris vooderduskotti kasutada ei soovita, on abiks ka konteineri põhja pandud paar kihti ajalehti või kartongist munakarbid. „Võimalikke lahendusi on ilmselt veel, näiteks oleme kuulnud, et kui pihustada konteineri seintele toiduõli, aitab see ka jäätmete kinnikülmumise vastu,” ütles Tammaru.

Jäätunud konteiner  võib olla habras

Üks lugeja aga kurtis, et kui muidu on biolagunevate jäätmete vedu inimesele tasuta, siis ebaõnnestunud veo korral saadetakse tühisõidu arve. Nii jäävad alles jäätmed, aga tuleb tasuda ka arve.
„Juhul, kui enamus või väiksem osa jäätmeid jääb konteinerisse kinni, siis Eesti Keskkonnateenused AS kindlasti ei esita kliendile tühisõidu arvet. Juhul, kui keegi väidab vastupidist, on ta eksinud või valesti tõlgendanud arvel olevat. Tühisõidu arve esitame siis, kui konteiner pole veo päeval kokkulepitud asukohas, konteinerile ligipääs on takistatud, näiteks lumevallide vm viisil, või kui konteineris pole jäätmeid sees. Siis võib vedaja esitada jäätmevaldajale tühisõidu arve,” ütles Tammaru.
Paratamatult küsivad ka kliendid, kas jäätmevedaja ei saaks talvel prügikottide konteinerist kättesaamisele natuke kaasa aidata. Tammaru ütles, et kinnikülmunud jäätmete konteinerist kätte saamiseks ei saa teha muud kui tõstemehhanismiga konteinerit tagurpidi raputada.
„Kindlasti me ei tohi konteinerit taguda või teravate esemetega manipuleerida. Ei soovita ka kodus jäätmevaldajatel sama teha, sest külmunud konteinerid on haprad ja sageli pinge all, sest jää reeglina paisutab materjale ja sellise tegevuse käigus võib konteiner väga kergesti puruneda,” ütles Bruno Tammaru.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare