Camilla Kännola
Traditsiooniliselt valmistati vastlapäevaks odrast vastlakaraskit. 20. sajandil vahetasid karaski välja vahukoorekuklid.
Vaja läheb karaski jaoks: 0,5 l petti, hapupiima või keefirit, 300 g odrajahu, 1 tl soola, 0,5 tl suhkrut, 0,5 tl soodat, 3 sl sulatatud võid.
Soovi korral võid karaskisse lisada kuivatatud või värskeid ürte, purustatud küüslauku, praetud sibulaid, riivitud juustu, praetud peekoniribasid või kuubikuid, köömneid, kohupiima, köögivilju (porganditükke, riivitud kartulit), kõrvitsapüreed, kuivatatud puuvilju, rosinaid, mandlilaaste, erinevaid seemneid, pähkleid.
Mina lisasin päevalille-, tšiia- ja linaseemneid ning peale panin kõrvitsaseemneid.
Munavõi jaoks: 3 muna, 100 g võid, 1-2 sl hakitud värsket tilli (soovi korral), umbes 0,5 tl soola
Tee nii: Sega kõik karaskiained omavahel. Kata sobivas suuruses ahjuvorm võitatud küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi. Küpseta umbes 200 kraadi juures 25 minutit.
Keeda munad kõvaks, jahuta, koori, haki kahvliga vajutades peeneks. Sega toasooja või ja tilliga, maitsesta soolaga.