13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
SportKohilast sirgunud hokimees aitas HC Panteri hooaja esimese võiduni

Kohilast sirgunud hokimees aitas HC Panteri hooaja esimese võiduni

Esimese pilguga vaadates ei käi Kohila ja jäähoki kuidagi kokku. Tegelikult on nende vahel seos täiesti olemas. Kohilast pärit noormees Marten Põldmets (23) on teadaolevalt ainuke Rapla maakonnast pärit hokimängija, kes mängib Unibet Eesti hokiliigas.

Jäähoki on olnud osa tema elust juba varajasest noorusest peale ning nüüd on ta meistriliigas mängiva HC Panteri kapten. Tähelepanuväärne on see, et möödunud pühapäeval, 4. veebruaril saavutas meeskond oma esimese võidu käimasoleval hooajal.

Põldmets alustas hokimänguga juba enne kooliminekut. Uisud pani ta jalga väga noorelt ning juba kolmeaastaselt viisid vanemad ta iluuisutamise trenni. Ja kuidas ta sealt hoki juurde jõudis? “Isa näitas eeskuju,” sõnas Marten. Juba nelja-aastaselt vahetas ta iluuisutamise jäähoki vastu. Ise mõtiskles ta, et ega siin muud põhjust olnud kui see, et laps tahtis teha sedasama, mida isa ees tegi.
Kohila gümnaasiumis õppides käis Marten regulaarselt Haabersti jäähallis trennides. Sinna sõidutas teda ema.
Nüüd esindab ta meeskonda HC Panter, kes osaleb Unibet Eesti meistriliigas. HC Panteril on ka eraldi esindusmeeskond, kes mängib rahvusvahelist liigat Optibet Hokeja Liga ehk Läti meistrivõistlusi. Seega võib tinglikult öelda, et HC Panter on hooajal 2023/24 välja pannud justkui kaks esindusmeeskonda – üks Eesti ja teine Läti meistriliigasse. Tegelikult on Eesti liigas mängiv võistkond ikkagi duubelmeeskond. Põldmets ise ütleb, et tegemist on järelkasvumeeskonnaga, mis koosneb suuresti noortest mängijatest vanuses 16 ja 17. Tema on 23-aastasena selle võistkonna kogenuim mängija ning seega määrati ta ka meeskonna kapteniks.
Senine hooaeg Unibet Eesti hokiliigas on pantrite jaoks kulgenud üle kivide ja kändude. Mängud on olnud rasked ning kõige ehedamalt annab sellest tunnistust tõsiasi, et kuni möödunud nädalavahetuseni oli meeskond kaotanud kõik kohtumised.

Esimene võit

Ees ootas kaks mängu. Esmalt oli HC Panteril laupäeva, 3. veebruari õhtul Haabersti jäähallis külas Tartu meeskond Välk 494. Kohtumine kulges võrdselt, kuid lõpuks tuli siiski tunnistada tartlaste paremust skooriga 4:3. Põldmets sai sealjuures kirja ühe väravasöödu. Pärast seda pikalt aega puhata ei olnud. Juba järgmisel õhtul, 4. veebruaril võõrustati samas jäähallis Kohtla-Järve meeskonda HC Everest. Sellest mängust võis juba loota midagi paremat.
Kui vaadata seni peetud mänge HC Everesti vastu, olid need kulgenud alati võrdselt ning võib-olla oli ainult õnne küsimus, et pantrid polnud võitu võtnud. Nii näiteks kaotati hooaja alguses tulemusega 5:6. Hooaja esimest võitu olid pantrid oodanud pikisilmi. Seda tunnistas ka Põldmets. Kui järjest ainult kaotada, mõjub see motivatsioonile kehvasti ning igal juhul oli seda võitu vaja. Nii läksidki HC Panter ja HC Everest pühapäeva õhtul Haabersti jäähallis koos jääle. Lõpusireeni kõlades näitas tabloo pantrite 7:3 võitu ning see oli kergendus tervele meeskonnale.
“Kõigil oli sära silmis ja kõik andsid endast 110 protsenti,” kommenteeris kohtumist Põldmets. Ise viskas ta ühe värava. See juhtus kolmandal kolmandikul ning tegi seisuks 6:3 pantrite kasuks.
Kuigi esimene võit sai kirja, ollakse turniiritabelis vähemalt praegu veel viimasel kohal. Unibet jäähoki Eesti meistriliigas mängib viis võistkonda – Narva PSK, Välk 494, SK Viru Sputnik, HC Everest ja HC Panter. Põhiturniiri käigus mängivad kõik võistkonnad omavahel neli korda läbi ning sealt edasi pääseb play-offi neli paremat. Viienda võistkonna jaoks (kes praeguse seisuga on HC Panter) saab hooaeg pärast põhiturniiri läbi.
Palju enam minna ei ole, põhiturniir hakkab tegelikult juba läbi saama. Pantritel jääb veel kolm mängu, et end tabelis ülespoole kergitada. Kaks mängu peetakse ära veebruaris ja viimane kohtumine jääb märtsi algusesse.

Kanada

Põldmets ei ole elukutseline hokimängija, pigem tegeleb ta selle alaga hobikorras. Selle kõrvalt käib ta tööl ning samuti alustas ta ülikoolis õpinguid ärijuhtimise erialal. Oma esimeseks prioriteediks peab Põldmets praegu õpinguid ja soovib nendega edukalt ühele poole saada. Oluline on ka töö meeskonna juhina, kes parandavad snäki- ja kohvimasinaid. Ja lisaks on muidugi jäähoki, mis neelab ära ülejäänud vaba aja.
On omaette mustkunst leida sellise elutempo juures veel energiat käia pidevalt jääl. Igal nädalal on neli trenni, millele lisanduvad mängud. Nii nagu möödunud nädalavahetusel, on ka varem tulnud ette olukordi, kus mängud toimuvad nii laupäeva kui ka pühapäeva õhtul. Tähelepanu väärib seegi, et Marten Põldmets on üks vähestest Eesti hokimängijatest, kes on lähedalt näinud ja saanud ise kaasa lüüa Põhja-Ameerika hokis. Mõni aasta tagasi avanes tal võimalus panna end proovile ühes Kanada noorteliigas. Ta elas hooaja Kanadas kasuperes ning tegi kohalikus meeskonnas kaasa.
Tänu sellele avanes noormehel võimalus käia Las Vegases ja näidata oma oskusi NHL-i skautidele. Põldmets meenutas, et koos temaga oli seal veel ülikooliliigade mängijaid ning tase oli väga kõrge. Reisi jäi aga meenutama esmakordne NHL-i mängu külastus ning sealse melu nautimine.

Uued jäähallid?

Kohila gümnaasiumis ei olnud Martenil võimalust käia trennis kohapeal, vaid tuli sõita Tallinnasse. Põldmets arutles, mis oleks, kui jäähall oleks olemas olnud Kohilas või isegi Raplas. Hoki kandepind Eestis toetub suuresti Tallinnale, Ida-Virumaale ja Tartule, kuid kui halle kerkiks lähiaastail juurde, võiks kandepinda laiendada ning sel juhul saame ehk nelja-viie aasta perspektiivis väita, et lisaks Põldmetsale mängib Eesti tipptasemel rohkem Raplamaa juurtega mängijaid.
Praegu täidab seda rolli pantrite kapten Marten Põldmets üksinda. Kuigi ta elab Keila lähistel, on tema side Kohilaga jätkuvalt olemas tänu vanematele, kes seal elavad. Järgmisena liugleb HC Panter jääle laupäeval, 17. veebruaril, kui sõidetakse Kohtla-Järvele külla HC Everestile.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare