0.5 C
Rapla
Neljapäev, 22 veebr. 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: “Vara küps” annab mitmekülgse ülevaate Eesti metsades toimuvast

Rohelised Sõnumid: “Vara küps” annab mitmekülgse ülevaate Eesti metsades toimuvast

Metsade raiumisega on nagu kaevandustega – ühest küljest sõltub meie heaolu loodusvarade kasutamisest, teisest küljest on sellel aga oma hind, mida otse või kaudselt maksame kõik.

Martti Helde värske dokumentaalfilm “Vara küps” jõudis Rapla kinno jaanuaris ning 31. jaanuari seansil oli kohal ka üks filmi autoreid, stsenarist Mattias Veermets. Vaatajad võtsid filmi soojalt vastu ning järgnenud vestlus näitas veel kord, et metsateema läheb inimestele korda.
Veermets ütles, et autorid soovivad filmi täiendada intervjuudega ning teha sellest neljaosalise seriaali. Autorite soov on, et see jõuaks koolidesse. Loodetavasti soostuvad seriaali jaoks intervjuu andma ka ametnikud või endised keskkonnaministrid, keda filmi jaoks nõusse saada ei õnnestunud. Täna õhtul saab filmi vaadata veel Märjamaa kinos.
Eesti metsades tehtavad lageraied ja vanade metsade kadumine on muutunud üheks selle sajandi kõige polariseerivamaks probleemiks Eesti ühiskonnas. Filmitegijad on võtnud kokku erinevad seisukohad, intervjueerides looduskaitsjaid, teadlasi, metsatööstureid jt. Samuti on filmi põimitud katkendeid erinevatest jutusaadetest (“UV faktor”, “Suud puhtaks”), kus vaidlused on olnud vägagi tulised.
Intervjuudest paistab välja, kui erinev võib olla suhtumine metsa. Ühel pool on looduskaitsjad ja ökoloogid, kes näevad metsa elava kooslusena, mis järjest kiiremas tempos kaob. Vanu, väljakujunenud kooslusega metsi on isegi ametlikel andmetel Eestisse alles jäänud väga vähe. Ja jääb järjest vähemaks, kuna majandustegevust lubatakse ka kaitsealadel.
Teisel pool on ettevõtjad, kes näevad metsas eelkõige (taastuvat) loodusressurssi – puitu. Nende meelest tuleb puud õiges vanuses maha võtta, muidu läheb puit raisku või kõlbab ainult kütteks. Kuigi ka nemad möönavad, et peab arvestama kliimaeesmärkidega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused