12.7 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Uuringuloa taotlemine Iira külas kütab kirgi

Rohelised Sõnumid: Uuringuloa taotlemine Iira külas kütab kirgi

Iira külas asub üks magus maatükk, kus ettevõte Marina Minerals OÜ soovib läbi viia uuringuid eesmärgiga avada seal kaevandus. Sellele seisab vastu Kuusiku kohalik kogukond ning ka Rapla vallavolikogu on andnud neile kaks korda eitava vastuse. Sellele vaatamata jätkab Marina Minerals OÜ pingutusi, et saada uuringuluba. Nende soov on kaevandada Iira külast täiteliiva, millega saaks ehitada Rail Balticu põhitrassi ja selle juurde kuuluvaid elemente.

Kõnealuse maatüki suurus on 59 hektarit ning see asub Rapla lennuvälja (kõnekeeles Kuusiku lennuväli) ja Sulupere vahel. Marina Minerals OÜ juhatuse liige Caspar Rüütel selgitas, et see piirkond sattus nende huviorbiiti, sest paikneb tulevase Rail Balticu trassi lähedal.
“Ettevõte soovib uurida kvaternaarisetete maavaralasundit, kus positiivsete uuringutulemuste korral soovitakse seda realiseerida Rail Balticu raudtee põhitrassi ja selle juurde kuuluvate elementide ehitamisel. Tõenäoliselt levib alal täiteliiv, kus lasundi eeldatav paksus on kaks kuni kolm meetrit,” rääkis Rüütel.

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ats
15. veebr. 2024 02:28

Sama firma soovib maavara uuringuid ka Alu-Metsküla jaSikeldi vahelises metsas,nn.Alu nõmmes,või mis sellest veel järgi on.Uuringuala läbib samuti RB trass,ja pinnaseks paene karst,mis tundlik põhjaveele .Meie kyla otsas juba aastaid käib metsa raadamine,maade võõrandamine ja viaduktide/ökoduktide ehitus.Teed on täis rasketehnikat ja pori.Seda võimalikku kaevandust enam välja ei kannataks.Niigi ca3km põhjas laieneb pidevalt Reinu karjäär ja jutud käivad Hagudi turbamaardlast,mis samuti meil kohe kõrval.Loodame,et naaberkyla mehest vallavanemal on meelekindlust mitte seda Pandora laegast avada.Elukeskkond peaks jääma ikkagi elamisväärseks.

Virve.
16. veebr. 2024 11:00
Vasta  Ats

IIra vahtkonda , metsaparanduse käigus kaevati ka kolm metsakustutuse jaoks kolm tiiki. Meeter oli vesiliiiva ja all ainult savi. Niisamuti kui Altveski taga Savisilla juures. Paluküla mägedega oli palju pahandust vanasti. Vedagu suusamäed lagedaks, saaks riiust lahti!

Volikogust
16. veebr. 2024 13:38
Vasta  Ats

See on ikka volikogu otsustada.

Uudu
17. veebr. 2024 18:58

Volikogule
Ega ikka päriselt ei tohiks olla. Omavalitsuse tegelik omanik on ikka rahvas, kui on ikka tegelik OMA VALITSUS. Elu on näidanud, et volikogu otsustada on kahtlane neid asju jätta – see on tavaliselt tuim kummitempel mõne mõjuka mehe käes, kes on poliitikasse OMA ASJA ajama läinud.