7.2 C
Rapla
Pühapäev, 14 apr. 2024
GaleriiIidsete sümbolitega kootud labakinnastel on väga oluline tähendus

Iidsete sümbolitega kootud labakinnastel on väga oluline tähendus

Marleen Murumets

Kaiu rahvamajas sai vabariigi aastapäeva auks kokku Kaiu eakate klubi ja avati kootud kinnaste näitus.
„Tänavu on lapsed ja lapselapsed soovinud, seoses selle külmaga, just labakindaid, sest need on palju soojemad,” ütles kinnaste autor Miidi Pindus. Ta oli ka ise üritust nautimas ning tutvustas oma väljapanekut. Näitusel oli umbes 10 kindapaari ning kõik imeilusad, sini-must-valgetes värvides. Miidiga vesteldes sai selgeks, miks just sellised kindad on valmis kootud. Miidi ütles, et kogu väljapanek on tegelikult tehtud lastele ja lastelastele,   aga mõeldes sealjuures Eesti Vabariigi aastapäevale.
„Mõtle, kui tore on minna lipuheiskamisele ja lehvitada oma sõpradele sini-must-valgelt,” muheles proua Pindus. Ta tunnistas, et soovis ka natukene eputada ning pakkus ise näituse välja, et olla mõnele kudujale eeskujuks ja inspiratsiooniks. Tänu eakate klubi kokkusaamisele oli paras aeg see võimalus ära kasutada. Osa labakindaid on ka Vesiroosi koolis näitusel.
Mõte hakkas liikuma jaanuari keskel ja esimesed paarid olid valmis juba jaanuari lõpuks. Proua Pindus rõhutas, et need kindad on kiiresti kootud ja alguse saanud üldse tänu lastelaste suurele huvile. Miidi Pindus selgitas, et iga kindapaar on erilise tähendusega, kuna neisse on kootud iidseid sümboleid, mis on ka tema enda isiklikud lemmikud. Näiteks pidi siksaki muster olema ihukaitsja, et pahad vaimud ei poeks varrukast sisse. Lisaks selgitas ta kaheksakanda, rõngaid ning Raplamaa mustrit, mis võib esineda ka mujal maakondades. „Neist iidsete sümbolite tähendustest võib mitu päeva rääkida,” ütles Miidi Pindus ning lisas, et vanasti oli igal kindapaaril oma looke. Sel aastal on Miidile hakanud meeldima laiguline lõng, mis moodustab ise tumedaid ja heledaid ruute. Näitusele oli ta ka selliseid teinud.
„Vahel läheb öösel uni ära ja siis ma olen see, kes koob sinnamaani, kui uni uuesti peale tuleb,” nentis proua Pindus itsitades ning jutustas lisaks, et tegeleb väga palju käsitööga. „Heade mõtetega tulevad igasugused ideed ja ma pean need kohe teoks tegema,” tõdes Miidi Pindus.
Kaiu rahvamajja oli 15. veebruaril tulnud teisigi eakaid, sest nende jaoks korraldati üritus ’’Kaiu eakate klubi kohtub taas”. Sai kohvitada, jutustada ning nautida Karolin Saariste armsat kontserti. Leena Tiimus, kes oli üks sündmuse korraldajaid, ütles, et selliseid koosviibimisi on lihtsalt tore korraldada, ja lisas, et kõik soovid on väga teretulnud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare