7.2 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
PersoonKutseõpetaja Anne Kersna: ehitame koos õpilasega üles tema tulevikku

Kutseõpetaja Anne Kersna: ehitame koos õpilasega üles tema tulevikku

“Vaadake, mis kutseõppekava esimese kursuse õpilased mulle Valgetähe V klassi teenetemärgi saamise puhul kinkisid. Lõpuks on mul ehtne kokapõll, kus on aasad töövahendite kinnitamiseks. Aga siia on lisatud veel teenetemärgi kujutis. Õpilased ütlesid, et nad tahavad mind iga päev selle medaliga näha, aga kandmise reglement seda ei luba, ja siis “kleepisid” nad teenetemärgi kujutise põllele,” alustab Anne Kersna kohtumisel hoogsalt vestlust.

Annet saabki kogu ruum täis, kui ta sisse astub, on öelnud üks ta õpilasi. Temas on kirge, sarmi, enesekindlust, sära. Kunagi soovis Anne saada näitlejaks, aga isa laitis mõtte maha ja soovitas õppida ameti, mis leiva lauale toob. Õpetajaametist Anne ei unistanud, aga nüüd ütleb, et see on parim töö, mida teha. „Et ma õpetajaks olen saanud ja see on maailma huvitavaim amet, on tänu sellele, et saime Turu Ametiinstituudis õppida. Kui saad tööriistad ja eriala sulle sobib, siis oled iga päev nagu lavastaja. Paned õpilased rollidesse, ja kui mõni roll ei lähe, siis lükkad takka ja tunnustad õnnestumise korral.
Tunnustamine on tähtis, sest noor põlvkond saab vähe tähelepanu. Nad on saanud palju haiget ja maha tehtud. Mõne õpilasega ei saa algul mitu kuud silmsidet. Kui näeksime igas õppijas natukenegi positiivset. Tagasiside andmisel soovitan kaasõpilastel või kolleegidel tuua esmalt välja mitte kriitika, vaid selle, mis õnnestus,“ peab Anne oluliseks.
Presidendi tunnustusest sai Kehtna kutsehariduskeskuse toitlustusvaldkonna juht Anne Kersna teada laevareisi ajal Soome, kui telefonist hakkas tulema õnnitlusi. Rohkem selgust tõi kooli direktori õnnitluskiri ja kui kolleeg võttis ette presidendi kantselei nimekirja.
Kolleegide sõnul olnud Anne mitu minutit sellise moega, et võib kokku kukkuda. Pärast esimese ehmatuse möödumist oli asjade loomulik käik hakata mõtlema, kes on ta välja pakkunud. Selgus, et seda tegi Eesti Peakokkade Ühendus, kust esitati tunnustamiseks kokanduse edendaja ja õpetaja Anne Kersna ning tema kunagine õpilane Rudolf Visnapuu.
„Mu esimene mõte oli, et nii palju on tublisid tegijaid, aga siis jõudis kohale, et tunnustamiseks esitamisel on märgiline tähendus: kui peakokad esitavad tunnustamiseks 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare