16.1 C
Rapla
Esmaspäev, 20 mai 2024
UudisedKehtna jageleb kangekaelsete varestega

Kehtna jageleb kangekaelsete varestega

Kehtna vallavalitsus asus likvideerima keskväljaku ümbruses asuvaid künnivareste pesasid. Sealsed varesed on olnud nuhtluseks pikemat aega.
Keskväljaku vahetus läheduses asuvad nii mänguväljakud, kauplus kui ka kutsehariduskeskuse õpilaskodud. Künnivareste vali hääl ja nende väljaheited on ümberkaudseid inimesi häirinud juba aastaid. Sellekohaseid kaebusi on vallavalitsusse laekunud nii õpilaskodus elavatelt õppuritelt kui ka sealselt personalilt. Samuti on  probleemile tähelepanu juhtinud lapsevanemad, kes lastega mänguväljakul käivad.
Kehtna vallavalitsuse palgatud spetsialistid alustasid varesepesade likvideerimist pühapäeval, 18. veebruaril ning töö sai tehtud ühe päevaga. Lisaks pesadele likvideeriti ka pesadele sobilikke oksi. Vastav luba nende tööde teostamiseks taotleti Keskkonnaametilt, kes selle ka väljastas. Nende tingimused nägid ette, et töid tohib teha ainult keskväljaku ümbruses asuvate puude juures ning tehtud peavad need saama enne 1. märtsi.
“Tegu on alaga, kus liigub palju inimesi ning kus vareslaste, eriti just künnivareste olemasolu elanikke kõige enam häirib. Künnivaresed häirivad oma häälekusega ümberkaudseid elanikke ja õppureid õpilaskodus. Lisaks hirmutab vareste agressiivsus ja kisa lapsi lähedalasuval mänguväljakul. Vareslaste pideva roojamisega kahjustatakse pinke, mänguväljakut ja kõnniteid pesitsusala ümbruses,” seisab Kehtna vallavalitsuse ametlikus teates.
Just praegu on nende tööde tegemiseks õige aeg, sest pesad ja pesadele sobilikud oksad eemaldatakse enne kevadise pesitsusperioodi algust. Munade ja poegadega pesi ei eemaldata. Pesade eemaldamisele järgneb pidev kontroll, mille käigus likvideeritakse pesaalged kohe. “Rõhutame, et pesade likvideerimisega ei hävitata linnukolooniaid, vaid suunatakse nad pesitsema paikadesse, kus nende elutegevus inimesi vähem häirib,” sõnas Kehtna valla keskkonnaspetsialist Mario Piirmets.
Ta lisas: “Arvestama peab, et künnivaresed on inimkaaslejad linnud, keda linnaruumist täielikult välja tõrjuda ei õnnestu. Ühtlasi pakuvad tiheasustusalad vareslastele turvalist elukeskkonda ning asulast välja nad tavaliselt ei koli.”

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
raplakas
21. veebr. 2024 23:20

Kes olid Kehtnas enne – kas inimesed või varesed?