2.2 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
UudisedKas tulumaksumäära muutmine teeb Raplamaa vallad rikkamaks?

Kas tulumaksumäära muutmine teeb Raplamaa vallad rikkamaks?

Regionaalminister Madis Kallas käis välja idee muuta omavalitsuste tulubaasi laekuva tulumaksu määrasid, mille tulemusel peaksid tema sõnul mitmed vallad finantsiliselt võimekamaks muutuma. Uurisime, kuidas vallad maksutulu kasutavad ning mida ministri ideest arvatakse.

Praegu laekub üksikisiku tulumaks riigieelarvesse, millest riik eraldab teatud protsendi kohalike omavalitsuste tulubaasi. Pensionitelt laekub 2,5% ja üksikisiku tulumaksust 11,89% KOV-idele. Kallase ettepanek on need protsendid võrdsustada 10,05% peale aastaks 2027. See tähendaks, et omavalitsused, kus on rohkem pensionäre, saavad uue süsteemi kohaselt rohkem tulumaksu, ning KOV-id, kus on rohkelt kõrgepalgalisi tööealisi, vähem. Täna sõltub KOV-ide puhul maksude laekumine sellest, kas inimene elab vallas või mitte. Muudatuste tuules oleks maksud seotud ka töökohaga. Kallas tõi välja, et arvestuslikult hakkaks iga töökoht omavalitsuses olema nii-öelda sama hinnaga. Ehk et ei sõltu sellest, kas keskmist palka saadakse 5000 või 1000 eurot.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare