1.6 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
UudisedDigiajastu peegeldus kunstis: Madis Kõrtsini isikunäitus “Kuhu oled kaotanud omad silmad?”

Digiajastu peegeldus kunstis: Madis Kõrtsini isikunäitus “Kuhu oled kaotanud omad silmad?”

Mia Cordelia Kitsing

“Kuhu oled kaotanud omad silmad?
Kas sinna, kus lained lainetavad vahutamata?
Või sinna, kus reede kiidab neljapäeva takka?
Ristil, mille harud veritsevad lakkamata
Kus seisad, süles violetsed maha matta
Need aga mõtt-mõtte haaval ülespoole ujuvad
Ning mineviku endiga kaasa kannavad
Nii ajadki eluatra, kuniks üdini villides
Ning veniv pupill nende silmides”
(Madis Kõrtsini luuletus, näituse inspiratsiooniallikas)

“Me oleme Rapla alevikus, Tallinna maantee 9, Riinimanda Galeriis ja me avame noore kunstniku Madis Kõrtsini isikunäitust,” lausus pidulikult Valter Uusberg 23. veebruari õhtul. Näitus “Kuhu oled kaotanud omad silmad?” on Rapla gümnaasiumi abituriendi töövili.
“Näitusel on eksponeeritud 10 suurt digitööd, need on noore autori graafilised arutlused iseendaga, tema enesekõnetused teemal „Kuhu oled kaotanud omad silmad?”. Digigraafika võimaluste küllusest on ta välja sõelunud mõnegi pingestatud pindade ja tundliku joonega kujundi, mitmel pool võib märgata töödesse sulatatud tekstifragmente. Tööd on tumemeelsed, neid saadavad mahukad tekstid, oma koha on leidnud ka mõned iseseisvad luuletused. Näitusel on võimalik heita pilk tänase digipõlvkonna mõttemaailma,” on kirjas näituse tutvustuses.
Graafiline kunst väljendab põlvkondadevahelist erinevust mitmel viisil, kajastades iga põlvkonna ainulaadseid kogemusi, väärtusi ja väljendusviise. Ka sellel näitusel käsitleb kunstnik igas maalis elulisi probleeme, hirme ja mõtteid. Kõrtsini on jätnud Riinimanda Galerii seintele 10 erinevat lugu, millega vaatajal on põnev enda lugu edasi arendada ning kunstiga suhestuda. Teostes on ajatemaatikat, on sõltuvustest, abordiõiguse süngest olukorrast, autori nägemus n-ö põrgust ning hingelisusest.
“See kirjeldab intiimset ja hingelist ühtsust. Kui oleme kõige enam füüsiliselt haavatavamad ja lasta siis kellelgi teisel enda üle nii-öelda kontroll võtta on üks suurimaid austuse ja usalduse vorme. Toimubki selline hingeline seos,” avas Madis ühe teose tagamaid.
“Madise näitusel on piltidel toeks sõna,” lausus Valter Uusberg. Tõepoolest, lisaks seintel olevatele töödele ja nende selgitustele on ka mõned autori luuletused.
Noore eneseväljendajana valis Madis näituse pealkirjaks “Kuhu oled kaotanud omad silmad?”.
“Näitus põhineb ühel luuletusel, mille eelmisel suvel valmis kirjutasin, mis sümboliseerib erinevaid hetki minu elus, kus ma pidevalt viibin. Väga raske on kõike seda sõnadesse panna, aga nüüd on ta siin. Mu silmad on erinevates otsustes, hetkedes elus,” – viidates käega esimese teose poole – “mis on siin abstraktselt välja toodud. Mõned paremad kui teised. Nägu ei ole ühtlane, vaid laiguline, mis sümboliseerib sündmusi elus, mis voolivadki minust selle inimese, kes minust on saanud,” alustas kunstnik esimese, luuletusest inspireeritud maali tutvustamist.
Noorem põlvkond on kasvanud üles digitaaltehnoloogia ajastul ning seetõttu võib tänapäevane graafiline kunst olla suuremas sõltuvuses digitaalsetest tööriistadest ja arvutiprogrammidest. Looming võib olla mõjutatud internetikultuurist ja peita mitmesuguseid multimeediaelemente. Kuid kunsti peamine ülesanne on ideede, emotsioonide ja sõnumite edastamine vaatajale.
Valter Uusberg analüüsis: “See näitus koosneb põhiliselt digipõlvkonna tüüpesindaja sisemaailmast, “Kuhu olen kaotanud omad silmad?” küsib Madis iseendalt. See silmside ümbritseva maailmaga tõenäoliselt on koht, kus jookseb väga suur erinevus meie põlvkonna ja teie põlvkonna vahel,” pidas Uusberg silmas nooremat põlvkonda. “See visuaalne võimekus kui ka nende visuaalsete vahendite kasutamine, et oma tähelepanekuid vahendada, on täiesti erinevad. Huviga jälgime, mida n-ö digipõlvkond endast kujutab, kuidas ta mõtleb, kuidas ta end väljendab.”
Kuidas Madis graafilise disaini juurde jõudis, mis on noore tulevikuplaanid ning mida tähendab tema jaoks kunst, seda kõike saab kuulata Raplamaa Sõnumite podcastis.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare