12.7 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
ArvamusKas oleks mõistlik korraks peatuda ja aru pidada?

Kas oleks mõistlik korraks peatuda ja aru pidada?

Täna arutab Kehtna vallavolikogu kohalike haridusasutuste tegevuse ümberkorraldamist. Eesti on demokraatlik riik ja sellest tulenevalt tuleb iseenesest mõistetavaks pidada, et omavalitsused on oma elu korraldamises sõltumatud. Vahel koguni nii sõltumatud, et ei pea isegi oma vallakodanike tahte ja vajadustega arvestama.
Kahjuks saab peaaegu igast vallast tuua näiteid jõuvõtetest, millega kohalike inimeste tahte vastaselt on koolivõrku õgvendatud. Need lood näitavad, kui läbimõtlematu ja sageli pelgalt poliitikute isekust väljendav on olnud Eestis möllavad haridus- ja regionaalpoliitika. Ka Kehtna valla ajaloost saab tuua mõne näite. Olgu see siis Lelle kooli kuueklassiliseks muutmise katse või Eidapere õpilaskodu sulgemine. Mõlema puhul võis juba kavandamise käigus ennustada, et need sammud viivad varem või hiljem paratamatult kooli kadumiseni.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Raplast
27. veebr. 2024 17:45

No ikka ei ole enamikust Raplamaa valdadest mingeid jõuvõtteid olnud. Tegelikult on ka koole juurde tulnud kui mõelda näiteks Kohila Mõisakooli peale. Ja kahjuks on tõde see, et vallakeskuste koolid on täis ja sinna tuuakse ka valla teistest piirkonna koolidest lapsi juba varakult.

Raplamaalt
8. märts 2024 11:44

Vot nüüd te siis räägite, kui omal ka king pigistama hakkab … Koole suletakse üle Eestimaa, ja ei streigid, ega ka meedias kirumine pane meie riigikogu, ega valitsejaid teistpidi mõtlema. Nende silme ees on vaid suured rahanumbrid, kus saaks jälle riigile raha kokku korjata. Neid ei huvita, et kaovad väikesed hubased külakoolid, või ka väiksemad gümnaasiumid. Nüüdsest hakatakse kuhjama kõiki õpilasi kokku suurematesse linnadesse. Neid ei huvita, et lapsed peavad igal hommikul tund/kaks kooli sõitma ja õhtul sama aeg tagasi koju. Kool pole lapsele enam turvaline õppimiskoht, vaid juba sunnilaager, kust sa õhtuks koju jõuad, surmani tüdinenud ja väsinud. Ja… Loe edasi »

Tiina Tiitso
9. märts 2024 20:14

Koolivõrgu korrastamine on ainuõige lahendus. Endises Juuru vallas tegime selle täiest õigeaegselt. Lapsi oli juba siis vähem. Keskkoolist sai põhikool ja Järlepa algkoolis lõpetasime tegevuse. Oli ka siis palju pingeid nagu ikka ei taheta uut olukorda. Meid vähemalt ei halvustanud ajakirjandus. Volikogu oli võrdlemisi ühel arvamusel. See oli õige otsus. Raplamaa Sõnumid usaldage rohkem kohalikke volikogusid.