24.9 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
PersoonKolm nädalat surmahirmu ja siis Eestisse. Oksana ja Zarina lugu

Kolm nädalat surmahirmu ja siis Eestisse. Oksana ja Zarina lugu

Oksana Kašuba on pärit Ukrainast, täpsemalt Vassõlkivist, mis jääb umbes 44 kilomeetri kaugusele Kiievist. 2022. aasta alguses, enne venelaste sissetungi elas seal 37 068 elanikku. Nende hulgas siis ka 40-aastane Oksana Kašuba ja tema 8-aastane tütar Zarina.

Nad olid oma eluga rahul. Kõrgema haridusega finantsist Oksana Kašuba töötas järjepanu kakskümmend aastat Kiievi oblasti pensionifondis, tütar õppis juba kolmandas klassis. Järgmisel nädalal tähistavad nad kahe aasta möödumist oma pagulaspõlve algusest.

Vassõlkiv, üks esimesi kannatanuid

Ukraina oli ju juba mõnda aega sõjas olnud, aga see oli kuidagi imelik ja arusaamatu sõda. Polnud päris selge, kes kellega sõdib. Kahtlustati venelasi, kuid venelased kinnitasid süütute nägudega, et nemad üle piiri ei käi. Lehtedes kirjutati võitudest ja kaotustest ning sellest, kuidas inimesed hukkusid või kodudest pagesid, ja viidati jällegi Venemaale. Venemaa eitas jätkuvalt igasugust osalust, kuigi koondas vägesid Ukraina piirile. Väidetavalt enesekaitseks. Polnud selge, kelle eest ta ennast kaitseb – läheduses polnud kedagi, kes venelastega kakelda oleks tahtnud.
Ometi ei uskunud keegi, või ei tahtnud uskuda, et venelased tulevad ka tegelikult Ukrainale kallale, et kuulutavadki sõja Kiievile. Ka president ja valitsus kinnitasid, et seda ei tohiks juhtuda. Kuid näe, juhtus.
Ööl vastu 24. veebruari 2022, see oli siis neljapäev, liikusid soomukite ja veoautode kolonnid üle piiri ning võtsid suuna Ukraina pealinnale. Taevast sadas alla langevarjureid ja pomme ning Venemaa president Putin lubas peatset võiduparaadi Kiievis.
Lahingud jõudsid Vassõlkivisse reedel, 25. veebruaril. See oli nii ootamatu ja ehmatav. Et mis mõttes – lihtsalt tulevad ja tapavad? Linnapea Natalija Balasõnovõts on hiljem oletanud, et tolle esimese katse kesklinna vallutada tegid nn uinunud rakukesed ehk Vene kodanikud, kes olid mõni kuu varem linnas aktiivselt kinnisvara soetanud ning koos peredega soolaleivapidusid pidanud. Seda oletust pole tänaseni keegi ümber lükanud.
Laupäeval, 26. veebruaril maandusid langevarjuritest dessantnikud ülesandega vallutada linna külje all asuv Vassõlkivi lennuväebaas. Ülesanne jäi täitmata, ukrainlaste vastupanu oli nii vihane ja surma põlgav. Pühapäeva, 27. veebruari varahommikul tabas Vene rakett linnas asunud naftabaasi, süütas selle põlema ja lahingud jätkusid. Alles veidi hiljem, laupäeval, 12. märtsil, õnnestus venelastel massiivse raketirünnakuga lennubaas hävitada. Kuid linna ei lastud neid ikkagi.

Sõjast pagenule võib meeldivana tunduda ka põgus vahepeatus Poola põgenikelaagris. Foto: erakogu

Ligi kolm nädalat surmahirmu

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Galina
6. märts 2024 06:12

Väga hea jah soe inimene