6.1 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
UudisedMärjamaa naiskodukaitsjad on kogukonnas olulised tegijad

Märjamaa naiskodukaitsjad on kogukonnas olulised tegijad

2014. aasta 31. jaanuaril kogunes Märjamaa rahvamaja õppeklassi kümme huvilist Naiskodukaitset tutvustavale infoõhtule. Seal otsustati moodustada Märjamaa jaoskond. Asutamiskoosolek oli juba mõne nädala pärast, 25. veebruaril. Alustajaid oli samuti kümme, aga liikmete arv on pidevalt kasvanud. Eriti suure hüppe tegi see pärast täiemahulise sõja algust Ukrainas 2022. aastal. Praegu on Märjamaa jaoskonnas 50 teotahtelist liiget, sealhulgas ka kaks meest. Vanim liige saab tänavu 84-aastaseks.

“Kümme aastat tagasi olin ma tüüpiline eesti naine ja tegin tavalisi asju – lapsed, kodu, töö ja siis veel mingid tegemised, mida tegin vabal ajal. Ja uskuge mind, kui ma täna ütlen, et ma ei mäleta, mis need tegemised olid. Kindlasti ei olnud need vähetähtsad ja väärtusetud tegemised, aga no ei mäleta! Ja siis tuli mu ellu Naiskodukaitse ja kõik sai uue hingamise. “ Selle mõttega alustas oma sünnipäevakõnet Naiskodukaitse Märjamaa jaoskonna juht Evelyn Gold.
Ta meenutas väga eriilmelisi tegevusi: metsalaagrid, patrullvõistlused, osalemine paraadidel, osavõtt mälumängudest, igakevadine puude istutamine, loteriiks esemete valmistamine, laste seikluspäev, ööorienteerumine, matk Märjamaa Mäger jne. „Meist on saanud kogukonna tuntav osa, oleme pildil. Meie mõtetel pole piire. Olete superägedad naised,” tunnustas jaoskonna juht kaaslasi.
Skype´i teel ütles oma tervituse jaoskonna esimene juht Nele Pernits, kes elab praegu Poolas. Ta tõi välja liikmete soovi olla tükike turvavaibast ja osake riigikaitsest. Ta meenutas, et jaoskonna elu läks pärast asutamist hoogsalt käima ja kohe esimesel aastal said alguse mitmed traditsioonilised tegevused. Neist erilisena võib nimetada küüditamise aastapäevade mälestushetki märtsikuus ja juunis. Aga käima läks ka NKK kohvik folgipeo ajal. Teisel aastal lisandus laste seikluspäev. Nüüd on väga populaarseks muutunud ööorienteerumine ja mägramatk, mille rada on püütud iga kord pisut muuta. Need on ettevõtmised, mis kogukonnas on hästi vastu võetud, sellele lisandub jaoskonna rikkalik siseelu.
„Tundub, et me ei oska väikselt asju teha,” iseloomustas Nele Pernits Märjamaa jaoskonna tegevust. Järgmine suurem koostöö ongi koos vallavalitsusega Raplamaa maakaitsepäeva ettevalmistamine, mis tänavu juunis toimub Märjamaal.
Tähtpäeva puhul õnnitlesid Naiskodukaitse Märjamaa jaoskonda vallavalitsus, Kaitseliidu Rapla maleva pealik major Indrek Jürgenson, KL Märjamaa kompanii liige Illar Aruksaar, Päästeameti Märjamaa ja Järvkandi komando pealik Uno Tomingas ning teiste jaoskondade naised Raplast, Kohilast ja Alust. Mõnedki tõid kaasa kingitusi, mida jaoskond saab kasutada hiljuti saadud oma ruumide sisustamiseks.
Punutud käevõrudega peeti meeles viis aastat jaoskonnas olnud liikmeid. Tänukirjaga tunnustati ka neid, kes on tegevustesse panustanud suurema arvu tunde. Kõige rohkem – 724 tundi – oli kogunenud Eha Kuusemetsa nimele.
Koosviibimist juhtis KL Rapla maleva relvur Tarmo Tammus. Meeleolukaid vaheklippe esitas Haimre näitetrupp Mokakobin. Kuna Märjamaa naiskodukaitsjad on aktiivsed mälumängijad, mängiti ka Kahooti, mille küsimused puudutasid jaoskonna tegevust. Mälestuseks tehti ühispilt ja söödi torti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare