23.8 C
Rapla
Reede, 26 juuli 2024
ValladKehtna valdTiivuliste aasta

Tiivuliste aasta

Infoteksti toimetanud Martin Ellermaa

Kehtna valla arendusjuht Varri Väli andis toimetusele teada, et 2024 on Kehtna mail tiivuliste aasta. Seda siis meie tiivuliste sõprade tunnustamiseks ja tutvustamiseks. Terve aasta saavad teoks erinevad konkursid, näitused, mälumängud ja kohtumised. Juba sel kuul toimub koolides linnumajade (pesakastide) ehitamise võistlus.
Linnumajad võetakse tegemisele käsitöötundides, aga ka koduse ülesandena. Edasi valib kool välja 6 paremat. Kokku on konkursil ligikaudu 24 meisterdust. Kõikidele kirjutatakse, graveeritakse või põletatakse autorite nimed ja kooli nimi. Pesakaste võib ka kaunistada kujunditega, nt kooli joonistustundides.

Konkursi lõppvoor toimub Kehtna kunstide koolis ja seal valib žürii välja ka võidutööd. Hinnatakse kahes kategoorias: puhas puidutöö koos nikerdustega ning maalingute, joonistuste, põletuste ja muuga kaunistatud linnumajad. Parimad saavad linnuteemalised raamatud ja Matsalu rahvuspargi külastusretke. Samuti tehakse võidutöödest näitus kunstikooli ruumides.
Linnumajad pannakse aprillikuus üles koolide juurde, parkidesse ja loomulikult koju, et vastu võtta tiivulised sõbrad, kes saabuvad Eestisse. Keskkonnaamet lubas osa pesakaste üles panna ka Keava terviseradadele, Palukülla ja Mukri raba parklate juurde.
Linnuaastat saab tähistada ka loodusloo- ja kunstitunnis lindude elu tutvustades ja põnevaid pesakaste ja söögimajasid kavandades. Ka sügisel toimub koolides ja lasteaedades veel lisaks linnusöögimajade kavandamise, joonistamise ja tegemise võistlus. Parimad selgitatakse välja novembrikuuks.
Pesakasti materjaliga aitavad kohalikud ettevõtted (Vindor OÜ, Lokuta Kaater OÜ, Tohuvana Saeveski OÜ ja Järvakandi Puidutehas OÜ). “Seega tervitame kevadet ja saabuvaid tiivulisi sõpru uute kodudega!” ütleb aasta tutvustaja kenasti.
Lisaks toimuvad linnuaastal: 1) valla fotovõistlus „Tiivulised 2024“, mille peakohtunik on üks Eesti tuntumaid loodusfotograafe Remo Savisaar; 2) sügisel Kehtna kunstide kooli joonistusvõistlus valla koolidele; 3) 9. mail Lelle rahvamajas ja 13. novembril Valtu seltsimajas loodus- ja linnuteemalised viktoriinid; 4) kohalike raamatukogude väljapanekutes on aasta jooksul esikohal loodusteemalised ja linnuraamatud ning kohtutakse loodusraamatute autoritega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare