-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
LisalehtKUKITEMUKIKäsitöölane: Kultuurilisest hulktahukast rahvariietega juhtunud äpardusteni välja

Käsitöölane: Kultuurilisest hulktahukast rahvariietega juhtunud äpardusteni välja

Üks neist, kes oma hinge ja südame pühendas rahvakultuurile, sealhulgas rahvarõivastele, oli nende uurija Igor Tõnurist, kelle sünniaastapäeval 11. veebruaril toimus Rakvere kultuurikeskuses “Rahvarõivapäev Rakveres” koos konverentsiga.

Tänavune ja järgmine aasta on Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu poolt nimetatud rahvarõivaste teema-aastaks. Käsitöölane on aastate jooksul rahvarõivastest palju kirjutanud, kuid selle teemaga saab alati veel laiemaks ja sügavuti minna. Rakvere rahvarõivapäeva ettekannetest on enamik järelvaadatavad Virumaa rahvarõiva nõuandekoja lehelt. Alljärgnev tekst on neist väike kokkuvõte.

Inimestest ja kassidest hooliv kultuuriline hulktahukas

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu aujuht Liivi Soova kõneles Igor Tõnuristist kui rahvarõivateema eestkõnelejast. Soova meenutas isiklikke kokkupuuteid Tõnuristiga, mis näitasid, et inimesena oli ta ääretult hooliv ja märkav. Tal oli kombeks teha justkui möödaminnes kingitusi. Näiteks 1994. aastal valmistas ta koos Silja Nõuga Soovale oubi koos seletuskirjaga, mis see on. Pärast märsikonkurssi valmistas talle aga märsi ja kui Soova kord mainis, et tal on paar vana raamatut kadunud, ostis Tõnurist talle antikvariaadist uued asemele.
Tähelepanuväärne on asjaolu, et sealsamas saalis, kus tänavune rahvarõivapäev toimus, oli aastal 2000 päris esimene rahvarõivapäev. Soova, Silja Nõu ja Tõnurist rääkisid seal rahvarõivastest ja panid sellega aluse rahvarõiva suuremale nõustamisele Eestis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare