-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 22 apr. 2024
ArvamusLäheb korvpallimeeskond, mingu ka vallajuhid

Läheb korvpallimeeskond, mingu ka vallajuhid

Andres Kalvik, Eesti Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimees ja spordisõber

Eesti Keskerakonna Raplamaa piirkonna esimehe ja spordisõbrana olen sügavalt mures selle pärast, kui ükskõikselt suhtub Rapla valla juhtkond eesotsas vallavanema Gert Villardi ning volikogu esimehe Kalle Toometiga Rapla korvpallimeeskonna tegemistesse. Fännide meeleavaldus oli igati õigustatud!

Globaalses plaanis on Eesti inimesed väga kehvad protestiaktsioonide korraldajad. Plakatitega tullakse oma meelsust avaldama alles siis, kui valu on väga suureks läinud ja kõik õlekõrred on ära kasutatud. Nii juhtus aasta alguses õpetajatega, kellel ei jäänud muud üle kui streikida ning tulla üheskoos Toompeale, sest Reformierakonna juhitav valitsus oli neil palgatõusu lubadusega haledalt naha üle kõrvade tõmmanud.
Märtsi keskel kogunesid sajad inimesed Eesti Keskerakonna korraldatud rongkäigule ja meeleavaldusele “Ei automaksule!” andmaks valitsusele märku, et see ei ole OK, kui enne valimisi ei räägitud maksutõusudest poolt sõnagi ning nüüd väänatakse meie tengelpungadest viimane sendipiisk välja. Peamisteks kannatajateks ei ole pealinnas ja naabervaldades peenete autodega vuravad rikkurid, vaid maainimesed ja lastega pered, kelle jaoks on auto igapäevaelu toimetusteks hädavajalik tarbeese.

Ükskõikne suhtumine

Ilmselt valdab samasugune meeleheitlik tunne neid korvpallifänne, kes kogunesid neljapäeval Rapla riigimaja ette, et näidata oma suhtumist Rapla vallavalitsuse ja vallavolikogu juhtivatele tegelastele, kes tahavad kärpida esindusmeeskonna 100 000 euro suurust toetust koguni poole võrra. Fännide poolt kogutud ligi 1000 allkirja näitavad, et neil on tõsi taga.
Meistriliiga tasemel kaasa tegev võistkond on väikese kohaliku omavalitsuse jaoks midagi enamat kui lihtsalt spordiprojekt. Tegemist on olulise osaga regionaalpoliitikast – teame ju unepealt Põlvat sealse käsipallimeeskonna Serviti, Paidet kohaliku Linnameeskonna ja Võrut Barruse võrkpallimeeskonna järgi. Jaak Karp on klubijuhina teinud ennastsalgavat tööd ja tegelikult on see tagasihoidlik ime, et Rapla-sugusel vallal üldse rahvusvahelisel tasemel kaasa tegev meeskond on.
Usun, et ma ei eksi, kui väidan, et Avis Utilitas Rapla eelarve on Eesti-Läti liigas üks väiksemaid kui mitte kõige tagasihoidlikum. Tegemist on maakonna ainsa profimeeskonnaga, mille rahastamine vajab poliitilist eriotsust.
Loomulikult on igal omavalitsusel sätestatud kord, mille alusel spordiklubisid toetada, kuid siinkohal tasub meeles pidada, et erilised võistkonnad vajavad erilist lähenemist. Näiteks suuruse poolest Rapla vallaga võrreldav Keila linn toetab käesoleval hooajal korvpallimeeskonda 100 000 euroga – tegemist ei ole teab mis suure summaga, kuid aitab Baltimaade tasemel konkurentsis püsida.

Vastutab kogu koalitsioon

Vahelepõikena kasutan võimalust ja märgin ära, et Rapla ei ole spordivaldkonnas kaugeltki kogu oma potentsiaali ära kasutanud. Lisaks aktiivsetele korvpallientusiastidele on kasutada kaasaegne jalgpallihall, mis on talvisel perioodil leidnud aktiivset rakendust ka pealinna ja Järvamaa meeskondade poolt, ning kõrvalasuvat muruväljakut kadestavad ka paljud Tallinna klubid. Sporditurismi arengut pidurdab soodsa majutuskoha puudumine, mis võimaldaks korraldada laagreid ja hoida külalisi pikema aja jooksul Raplas. See omakorda elavdaks kohalikku ettevõtlust ja looks omavalitsusele suuremat lisaväärtust.
Veidi kummastavalt mõjus Rain Terrase hiljutine arvamuslugu, kus ta üritas “mittepoliitilise abivallavanemana” enda õlgadelt vastutuskoormat ära veeretada. Kordan üle – kujunenud olukorra eest vastutab terve Rapla valla koalitsioon ning seejuures ei ole vahet, kes millisesse poliitilisse organisatsiooni kuulub või ei kuulu.
Kui Rapla korvpallimeeskond peaks vallajuhtide otsustamatuse tulemusel tipptasemel mängimise lõpetama, tuleb vallavanemal ja volikogu esimehel võtta poliitiline vastutus. Rapla korvpallurite tähtsust on kogukonnaelus raske alahinnata ja seda tuleb hoida! Korvpall teeb Rapla suureks ja kui esindusmeeskond peaks praegusel kujul tegevuse lõpetama, lendab koos sellega prügikasti “Eesti korvpallipealinna” tiitel.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Maret
2. apr. 2024 20:39

Muidugi on korvpall Rapla märk! Aga Kalvik oleks nagu talveunest ärganud… Artikkel ei ütle midagi uut. Pigem surmasuus ärpleva erakonna esindaja viimaseid tõmbluseid hüüdega, märgake mind! Õnneks Rapla inimesed on selle partei silmakirjalikkust juba ammu märganud ja isegi unustanud. Kalvik lase talveund edasi.

Andres Kalvik
3. apr. 2024 09:48
Vasta  Maret

Hea Maret! Ma olen seisukohal, et korvpallimeeskonda puudutava teema osas tuleb kogukonnal jõud ühendada, et anda vallajuhtidele mõista – tegemist on kohaliku spordielu eksistentsiaalse küsimusega. Raplas lihtsalt ei ole teist sellist võistkonda, mis üleriiklikult niivõrd palju silma paistaks ja inimesi ühendaks. Võrdlused Keila korvpallimeeskonna, Võru võrkpallimeeskonna ja Paide Linnameeskonnaga on täiesti asjakohased. Rohkem positiivsust, Maret!

Heade soovidega
Andres Kalvik

endiselt roosi
3. apr. 2024 15:04

Sõjaolukorras Euroopas on viimased, kes riigieelarvest maksumaksja arvelt toetust saavad, sport ja kultuuritooted. Varuge konserve- sõda tuleb>!