14.9 C
Rapla
Teisipäev, 21 mai 2024
UudisedNoorte arvamusfestival: Rapla vajab kõnniteid ja hotelli

Noorte arvamusfestival: Rapla vajab kõnniteid ja hotelli

Rapla valla kaheksa kooli õpilastel avanes harukordne võimalus vahetada mõtteid Eestis töötavate suursaadikutega.

Vestluste käigus tulid jutuks noorte elu välismaal, töötuse probleem ning see, kuidas hoida noori maapiirkondades ajal, mil linnad pakuvad suuri ahvatlusi. Ühtlasi said õpilased välja pakkuda ideid, mis hoiaksid neid Raplas või mis paneks neid pärast kõrghariduse omandamist siia tagasi pöörduma.
Noorte arvamusfestival leidis aset kolmapäeval, 3. aprillil Rapla Vesiroosi koolis ja kandis pealkirja “Valla noored kui valla edukas tulevik”. Kõigi Rapla valla kaheksa kooli esindustega olid kohtuma tulnud India, Austria, Rumeenia ja Ungari suursaadikud. Ühtlasi olid kohal esindused Hiina ja Ühendkuningriigi saatkonnast. Seega avanes õpilastel harukordne võimalus suunata oma küsimused kõrgetele diplomaatidele, kes Eestis töötavad.

Kuigi esialgu oldi küsimuste esitamisel pelglikud, esitati lõpuks olulisi küsimusi. Esimese ettekande tegi Ühendkuningriigi saatkonna esinduse juhataja asetäitja Ify Agboola, kes tõstatas õpilaste jaoks olulise küsimuse: kas noortel tuleks oma aega veeta või hoopis seda investeerida. Agboola tõi välja laialt levinud tõetera, et aeg on meie kalleim vara. Ta lisas, et keegi pole liiga noor või vana, et hakata aja veetmise asemel seda investeerima.
Aja investeerimise all pidas Agboola silmas raamatute lugemist, podcastide kuulamist, suhete loomist, väljas jalutamas käimist ja treenimist. Aja veetmise alla liigitas ta näiteks sarjade vaatamise ja videomängude mängimise.

India ja Hiina

Keskne küsimus oli, kuidas teha nii, et noored ei koguneks elama ainult suurtesse keskustesse. Selles küsimuses oli igati õige inimene sõna võtma India suursaadik Ajaneesh Kumar. India on teatavasti elanike arvu poolest maailma suurim riik. Seal elab üle 1,4 miljardi inimese ning lähima viie aasta jooksul prognoositakse selle tõusu 1,5 miljardi peale. Eesti-suurune asula oleks seal vaid mõnus väikelinn.
India ees seisavad hoopis teistsugused väljakutsed kui Eestil. Näiteks esitaski üks õpilane India suursaadikule küsimuse, et kui riigis on nii palju elanikke, kas siis kõigile tööd jagub. Ja aus vastus oli, et tegelikult ei jagu. Huvitav tähelepanek India suursaadiku ettekandest oli see, et kui ta näitas slaidi peal India kaarti, olid seal India territooriumiks märgitud ka need alad riigi põhjaosas, mille üle käib vaidlus Hiinaga. Publiku hulgas istus ka Hiina saatkonna esindus, kes ettekannet jälgis. Hiljem, kui neil avanes võimalus sõna võtta, juhtisid nad sellele tähelepanu, öeldes, et Hiinal on Indiaga teatavad erimeelsused, mis puudutavad territooriumi.
Veel tutvustasid ettekannetega oma riiki Ungari ja Austria. Ungari suursaadikult Pal Andraselt küsisid õpilased suurimate noortefestivalide kohta Ungaris. Austria suursaadikult Peter Miklilt uuriti see-eest, kui head on Austrias transpordiühendused.

Veekeskus, hotell ja kõnniteed

Päeva huvitavaima osa moodustasid õpilaste ettekanded selle kohta, mida nemad tahaksid Raplas näha ning mis paneks neid oma edasist elu just selle piirkonnaga siduma. Näiteks Hagudi põhikooli õpilastel oli selge üleskutse, et korda tuleks teha nende kooli staadion. Nad tõid välja, et tahaks küll sporti teha, aga kohapeal pole selleks võimalusi.
Kõige rohkem kattusid eri koolide õpilaste soovid selles osas, et Rapla saaks endale veekeskuse, hotelli ja rohkem kergliiklusteid. Ettekandeid kuulas ka Rapla vallavanem Gert Villard, kes ütles, et töö veekeskuse või spaa Raplasse rajamiseks käib ning juba on olemas ka huvitatud investoreid. Küll aga ei ole nad veel oma sajaprotsendilist jah-sõna öelnud.
Kui abivallavanem Toomas Nael uuris, kuhu oleks õpilaste arvates tarvis kergliiklusteid, siis oli üks vastus, et Rapla ja Juuru vahele. Soovidest käisid veel läbi, et Raplas võiks olla minigolfirada ja põgenemistuba.
Ürituse peakorraldaja ja idee autor on Helen Uus mittetulundusühingust Diplomatic Relations Project. Samasuguses formaadis on õpilaste ja diplomaatide kohtumisi toimunud Kohtla-Järvel ja Türil, nüüd jõudis kord Rapla kätte. Kaks aastat tagasi oli praegune Rapla abivallavanem Toomas Nael linnapea Kohtla-Järvel ning koostöös Helen Uusiga sai toona see sündmus alguse.
Uus selgitas, et rahvusvahelised suhted on talle alati huvi pakkunud ning sealt tuligi mõte viia üheks ürituseks kokku diplomaadid ja õpilased. Ehk oligi kolmapäevase kokkusaamise üks suuremaid väärtusi see, et õpilased said kohtuda rahvusvaheliste diplomaatidega, kellega muidu neil kokkupuudet ei oleks. “Minu jaoks on see missioon, et selliseid üritusi korraldada ja panustada noorte arengusse,” sõnas Uus. Omaette küsimus on, kui agaralt seda võimalust ära kasutati.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Silver
10. apr. 2024 16:31

Milleks Raplasse hotell,kui seal pole vabal ajal mitte midagi teha??