15.5 C
Rapla
Teisipäev, 30 apr. 2024
ValladRapla valdLasteaiakohtade puudus Raplas aina süveneb. Peaspetsialisti väljaütlemine vallandas koosolekul lastevanemates pahameeletormi

Lasteaiakohtade puudus Raplas aina süveneb. Peaspetsialisti väljaütlemine vallandas koosolekul lastevanemates pahameeletormi

Rapla abivallavanem Rain Terras kutsus kokku lapsevanemad, kelle lastel puudub lasteaia- või hoiukoht, et anda ülevaade hetkeseisust ja võimalikest lahendustest. Koosolekul selgus, et sügisel võib ilma lasteaiakohata jääda ligi 80 last.

Kui Raplamaa Sõnumites ilmus 22. novembril 2023. aastal artikkel “Üleskutse: leiame lasteaiakohtade probleemile ühiselt lahenduse“, järgnes sellele vallavalitsuse kokku kutsutud koosolek 18. jaanuaril. Toonane dialoog kogukonnaga oli pealkirjastatud „Kuidas leevendada lasteaiakohtade puudust kuni lasteaia valmimiseni?“ 9. aprillil oli järgmine koosolek.
Kohal olid samad inimesed, kes osalesid ka 18. jaanuaril, sh murelikud lapsevanemad, Rap­la abivallavanem Rain Terras, Rapla lasteaedade juhatajad ning vallavalitsuse hariduse ja kultuuritöö peaspetsialist Ruth Lippus, et arutada uuesti, mida saaks teha lasteaiakohtade leevendamiseks, kuni uus lasteaed valmib. Kahjuks ei olnud kohal volikogu hariduskomisjoni liikmeid, kes osalesid dialoogis esimesel korral.
Lasteaiakohtade puudus on vallale juba pikemat aega teada, aga probleemile ei ole lahendust leitud. Tänu aktiivsetele ja rahulolematutele lastevanematele on vald hakanud ka selles osas rohkem pingutama ja lõpuks võeti vastu otsus ehitada uus lasteaed. Küll aga ei lahenda see hetkeprobleemi, mil lasteaiakoht puudub orienteerivalt 80-100 lapsel.
On teada, et vald on välja kuulutanud hanke, et ette valmistada vana vallamaja ajutiseks lasteaiaks, kui Naksitrallide lasteaeda renoveerima hakatakse. Lepingu sõlmimine on kavas aprilli lõpus, kui vaidlustamise periood mööda saab. Seega saavad lapsed sisse kolida hiljemalt augustikuu lõpuks.
„Naksitrallide lasteaia rekonstrueerimise hange on veel välja kuulutamata, kuid kõik hankedokumendid on valmis. Valdkonna eesmärk on tulla nende kinnitamiseks valitsusse lähiajal. Lapsed peavad saama rekonstrueeritud lasteaiamajja sisse hiljemalt järgmise aasta mai lõpuks,” vastas Rain Terras ajakirjanikule meilitsi.
Samuti plaanitakse Päkapiku lasteaiale juurdeehitist nelja rühma jaoks, laiendada mänguala ning kasutusele võtta õues õppimise võimalused. Lisaks rajatakse tugiteenuste keskus, kus asuvad tööle logopeed, eripedagoog ja terapeudid. „See on just nimelt alusharidusele,” ütles Ruth Lippus ja lisas, et edaspidi tahetakse ühtne tugiteenuste keskus laiendada ka üldharidusele. Paraku ei ole see kiire lahendus.
18. jaanuaril koguti kokku 22 lahenduse varianti, mille valla meeskond pidi läbi töötama. „Mõned natukene kattuvad,” ütles Lippus 9. aprillil sissejuhatuseks ning selgitas, et ettepanekuid analüüsisid erinevad töörühmad (volikogu esindajad, hariduskomisjoni liikmed). Need ettepanekud, mis pakkusid pikaajalisemat lahendust, jäeti kõrvale ja keskenduti neile võimalustele, mis on kõige kiiremini tehtavad. Kõrvale jäeti näiteks uue lasteaia ehitamine, Okta Centrumisse lasteaia paigutamine või keskraamatukogu hoone ümber ehitamine lasteaiaks.
„Uue lasteaia ehitus on teine teema praegu ja tegelikult vald ei pakkunud mitte ühtegi mõistlikku lahendust välja,” ütles murelik lapsevanem Taagi Tellus. Tema sõnul ei soovi nad kahe nädala pikkuseid lahendusi, vaid pikemaid.

7 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ülle
17. apr. 2024 11:49

Lasteaiakohtade puudus oli juba 1980-ndatel. Siis oli minul vaja sõimekohta. 1996. aastal avati ühe lasteaia asemele raamatukogu ja õhtukeskkool. Tark tegu! Tundub, et maksumaksjatest eriti ei hoolita. Emad tööle ei saa, maksu ei laeku vallale, perede mat. olukord kannatab. Sooviks teada kuhu läks Viljandi mnt. lasteaia hoone müügiraha. Kui hoone ei sobinud lasteaiaks, siis raha oleks pidanud planeerima kohe uue lasteaia ehituseks, või mitte..

Pole oluline
17. apr. 2024 12:23

Võimalusi väga palju kiirelt ja ilus asi püsti saada. Ja vald isegi uuris. Vihje vaelas varsti valmiv 6 rühmaga aed

Pets
21. apr. 2024 07:54

Millisest Vaelast sa nüüd räägid – sellest mis Kiili vallas on ? Mis meil sellest tolku on ?

Jaan
17. apr. 2024 16:33

Praegu ju ehitati lasteaia asemel Muusikakool. Vald peaks aru saama ,et ükski väikelastega pere ei koli Raplasse kui pole lasteaeada kus laps panna enne kooli. Laps lasteaeda = vanemad tööle = maksuraha vallale jne……aga selle asemel kolistatkse tänavate remondiga ämbreid ja ehitatakse muusikakool.

Tiina
17. apr. 2024 17:17

Kui vallal on avisele 130 000 eurot anda, siis on narr öelda, et raha pole ja midagi teha ei saa.

Kaire
19. apr. 2024 16:28
Vasta  Tiina

Sama vôiks öelda, et kui vallal on raha pensionäride päevakeskus avada, siis on narr öelda, et lasteaiakohtade loomiseks raha pole.

arvajamees
17. apr. 2024 21:20

Ukidel ju eesõigus.Kõik nad tuleks siit vallast minema kupatada.