5.5 C
Rapla
Teisipäev, 21 mai 2024
Kodu & AedParim muruniiduk: omadused, mida iga aednik peaks teadma

Parim muruniiduk: omadused, mida iga aednik peaks teadma

­

Sisuturundus

Muru niitmine on enamus aiaomanikele igasuvine tegevus. Hästi hooldatud aed on silmale ilus ja praktiline. Seega on oluline valida ka sobiv muruniiduk. Tänapäeva tehnoloogia areneb kiiresti ning ka muruniidukite sekka on tekkinud uute ja kasulike funktsioonidega mudeleid. Vaatame lähemalt, milliseid omadusi tuleks muruniiduki valimisel silmas pidada.

Korralik aiatehnika on oluline

Iga aiapidaja teab, et aiatehnika peab olema kvaliteetne ja vastupidav, et mitte aega ja raha pidevale remondile raisata. Korralik aiatehnika on midagi, millesse tasub investeerida.

Seetõttu ei tohiks ka valida esimest ettejuhtuvat muruniidukit. Muidugi, kui aed on väike ja niitmistööd on vähe, siis sobib ka lihtne odav muruniiduk. Samas on hea kursis olla tehnoloogiliste uuendusega ning valida masin, mis sobib just sinu aeda.

Foto: k-rauta.ee

Milliste omadustega muruniiduk valida?

Muruniidukite turg on muutunud tõeliselt mitmekülgseks. Kuigi iga muruniiduk teeb oma põhitöö ära ehk niidab muru lühikeseks, on nii mõnelgi neist kasulikud omadused ja lisad, mis teevad selle töö kiireks ja meeldivamaks. Toome välja mõned:

Reguleeritav kõrgus
Reguleeritaval niitmiskõrgusel on omad plussid, mida esialgu ei oskakski oodata. Kindlasti aitab see ebaühtlasel maastikul paremini tööd teha. Kui niidukõrgust on võimalik sättida, saab vältida muru kahjustamist ja kogemata niitmist nii, et muld väljas, aga ka muru kuivamist, kui suvel on liiga kuum.
Ka vastavalt aastaajale võib niidukõrgust muuta: kevadel madalam, et murul oleks kasvamiseks hea väetis ja sügisel kõrgem, et rohi saaks talveks valmistuda.

Ergonoomilisus
Kui ees on mitu tundi niitmist, siis niitmise mugavus on äärmiselt oluline. Kõige lihtsam on jälgida, et käepideme asendit oleks võimalik muuta. Nii saavad erineva pikkusega inimesed masinat mugavat käsitleda. Kummist või muust materjalist pehmendused aitavad vibratsiooni vastu. Vali muruniiduk, mida on kerge lükata või kaalu iseliikuvat muruniidukit.

Iseliikuv muruniiduk
Tavaline muruniiduk vajab hoogsalt lükkamist ja sellega niitmine on omaette trenn. Iseliikuv muruniiduk on aga hea maastikul, mis on ebaühtlane ja mitmete tõusudega või kui terviseprobleemid teevad tavalise muruniiduki kasutamise keeruliseks. Iseliikuva muruniiduki puhul teevad rattad suurema vedamistöö ära, ise peab vaid masinat suunama ja kaasa liikuma.

Foto: k-rauta.ee

Kogumiskott

Tavaliselt on viskab muruniiduk niidetud muru külje pealt välja tagasi. See tähendab, et eriti hoolas tuleb olla peenarde ja teeradade juurest niitmisel, muidu pritsib masin kõik rohtu täis. Ka võib niiduk lisaks rohule välja visata oksapuru või lausa mõne väiksema kivi, nii et see pole alati kõige ohutum variant.

Kogumiskott hoiab niitmistöö puhtana. Niidetud muru kogutakse kotti või anumasse, mida on lihtne tühjendada. Hiljem saab seda sama muru kasutada näiteks komposti tegemisel. Samuti on see hea variant, kui eelistad sügisel riisumise asemel lehed hoopis niidukiga purustada.

Multšimisfunktsioon
Muru jaoks on hea väetis seesama niidetud muru. Multšimisfunktsioon peenestab niidetud muru võimalikult pisikeseks ja heidab selle ühtlaselt välja.

Kerge käivitus
Nii mõnelgi on mälestused ajast, mil muruniiduki käivitamine tähendas rasket nööri tõmbamist, nii et käsi jäi valusaks. Tänapäeval on ka lihtsamini käivituvaid muruniidukeid. Eriti mugav on elektriline või akuga muruniiduk. Muruniiduki valimisel proovi käivitamist ning vaata, kui käepärane see on.

Tugev korpus
On olemas nii plastik- kui ka metallkorpusega muruniidukeid. Plastiku puhul tuleb jälgida, et tootja oleks kasutanud kvaliteetset tugevat plastikut. Tugev ja kõrgkvaliteetne plastik on isegi parem valik kui metall, kuna on kerge ja ei roosteta. Metallkorpus on muidugi vastupidav ja tugev, kuid veidi raskem ja võib hakata roostetama.

Ohutus
Kui mängus on kiirelt pöörlevad teravad terad, siis loomulikult on ka ohutus oluline. Näiteks see, et kui muruniiduki käepidemest lahti lasta, siis mootor seiskub ja masin ei tööta enam edasi. Tuleks ka jälgida, et terad on hästi kinnitatud. Kui terad on vastu kivi läinud, siis tuleb need välja vahetada, et ei tekiks ohtlikku olukorda, kus niidulaba võib küljest lennata.

Muruniiduk, mis kasutab kogumiskotti, on mõnevõrra ohutum kui need, mis lasevad muru külje pealt tagasi. Nii väheneb oht väikeste tükkidega pihta saada.

Muruniiduki hooldus

Selleks, et muruniiduk püsiks pikalt töökorras, tuleb seda iga hooaja algus hooldada ning üle talve kuivas kohas hoiustada. Mida vähem niidumasin ilmastikule avatud on, seda parem.

Hooldus on üsna lihtne ning soovi korral saab seda toetada professionaal. Muruniidukit ise hooldades tuleb regulaarselt jälgida mootoris õlitaset, seega oleks hea, kui murutraktori mootoriõli oleks käepärast. Samuti tuleb terasid kas teritada või vahetada umbes kord aastas. Iga kord peale niitmist oleks hea masin alt sodist puhastada

Foto: k-rauta.ee

Kokkuvõtteks

Muruniiduk on aias asendamatu abiline. Niidetud muru näeb hea välja ning muudab kogu aia tervikuks. Selleks, et valida parim muruniiduk, on hea kursis olla uute funktsioonidega. Nii saad teha teadliku valiku. Lisaks on alati ka hea meelde tuletada, kuidas muru niitmine õigesti käib.

K-Rauta veebikaubamaja on suurepärane koht aiatehnikaga tutvumiseks – mine ja avasta ning leia enda jaoks parim muruniiduk!

 

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Ville Vallet
1. mai 2024 00:37

Tuleb olla nutikas ja ratastele tuleb ümber kerida tugev teip. Liigub tunduvalt kergemalt kuna rattad ei vaju pinnase sisse. Igatahes ise enam teipi ära ei võta. On tugev ehitustööd.