22.7 C
Rapla
Reede, 17 mai 2024
UudisedVivian Loonela: Ukraina liitumine Euroopa Liiduga on realistlik

Vivian Loonela: Ukraina liitumine Euroopa Liiduga on realistlik

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela tõstis ühe Euroopa Liidu ees seisva ülesandena esile Ukraina liitumist. Ta ütles, et läbirääkimised selle protsessi õnnestumiseks tulevad keerulised, kuid suund on võetud sellele, et ühel hetkel saab Ukrainast Euroopa Liidu liikmesriik.

Raplamaa Sõnumid vestles Vivian Loonelaga Ukraina võimaliku liitumise ning teistel Euroopaga seotud teemadel seoses olulise tähtpäevaga. Nimelt tähistas Eesti 1. mail 20 aasta möödumist Euroopa Liiduga liitumisest. Ees ootab ka 9. mail toimuv Euroopa päev, mida esimest korda tähistatakse suurelt ka Narvas.

Eesti on olnud Euroopa Liidu liige 20 aastat. Mida on see aeg Eestile kõige rohkem andnud?
Vivian Loonela: Eesti jaoks on kõige olulisemad olnud ühelt poolt julgeolek ja teisalt majanduskasv. Neid oleme tänu Euroopa Liidule saanud. Me lootsime juba enne liitumist, et Euroopa Liit aitab majandusel kasvada ja nii see olnud ongi. Viimased aastad on olnud küll rasked, aga majanduskasv on olnud tegelikult tugev – võrreldes liitumiseelse ajaga on meie majandus nüüdseks kahekordne.
Praeguse eelarveperioodi lõpuks oleme saanud Euroopa Liidu toetusi 20 miljardit eurot. Need on läinud investeeringutena näiteks põllumajandusse, infrastruktuuri, ettevõtlusesse ja koolidesse. Majanduslikult on väga tähtis ka ligipääs ühisturule. Euroopa Liidus ei ole tähtsust, kas sa müüd kaupa Raplast Pärnusse või Raplast Saksamaale. Eesti ettevõtete ekspordist läheb kolm neljandikku Euroopa Liitu.
Teine pool on muidugi julgeolek. Venemaa on muutunud agressiivseks ning meie koos teiste riikidega saame otsustada, kuidas sellele reageerida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare