23.3 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedAsbesti kogumise põhimõtted erinevad vallati

Asbesti kogumise põhimõtted erinevad vallati

Asbest on mineraal, mida leidub hulgaliselt vanas eterniitkatuses. Tegemist on ohtliku jäätmega, mille käitlemine ei pruugi kodanikule olla teps mitte odav. Raplamaa valdades on asbesti kogumise põhimõtted erinevad.

Vanad eterniitkatused on tõenäoliselt paljudele tuttavad. Kui inimesel mõlgub mõttes eterniitkatus välja vahetada, tuleb arvestada tõsiasjaga, et vana eterniidi viimine prügimäele võib olla paras põnts rahakotile, kuna selle vastuvõtmise hinnad jäätmejaamas on tihtilugu krõbedad.
Asbest on aga oma olemuselt ohtlik mineraal, sest selle käitlemisel on oht sisse hingata mikroskoopilisi kiude, mis võivad viia erinevate haigusteni. Uurisime Raplamaa valdadelt, kuidas nemad on asbesti kogumise korraldanud.
Märjamaa valla keskkonnaspetsialist Liina Valler ütles, et Märjamaa vallas saavad isikud, kelle registrijärgne elukoht on Märjamaal või kes omavad elukondliku hoonega kinnistut vallas ja kes on liitunud korraldatud jäätmeveoga, viia asbesti sisaldavat ehitusmaterjali tasuta ära Märjamaa jäätmejaama. Teised isikud saavad seda teha tasu eest.
Kohila vallal on koostööleping Rapla jäätmejaamaga, mille kohaselt saavad valla inimesed eterniiti ära anda vastavalt jäätmejaamas kehtivatele hindadele (ehk 0,163 eurot kg). Kui aga Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) projektitoetusega eterniidijäätmete kogumist rahastab, esitab vald kindlasti projektis osalemise taotluse, lisas Kohila valla keskkonnanõunik Siiri Treimann.
Rapla valla abivallavanem Rain Terras tõdes, et kahjuks ei ole hetkel kodanikel võimalik eterniiti tasuta ära anda ning sarnaselt Kohilaga on vallal kavatsus osaleda KIK-i taotlusvoorus, kui see võimalus tuleb. Vooru aga igal aastal ei tehta. „Rapla vald osutus valituks mitu aastat tagasi. Kui taotlusvoor avatakse ja osutume valituks, siis teavitame sellest Rapla valla kodulehel, sotsiaalmeedias ja Rapla Teatajas.“
Kehtna valla elanik saab asbesti sisaldavaid eterniidijäätmeid tasuta jäätmejaama viia, kuid uue korra kohaselt on lisandunud eelnev teavitamise kohustus ja mahupiirang 3 m3 viie aasta jooksul. Valla keskkonnaspetsialist Mario Piirmets lisas, et jäätmed peavad pärinema Kehtna vallas asuvalt ja eraisikule kuuluvalt kinnistult ning etteteatamisel tuleb kodanikul edastada isikuandmed ja andmed eterniidijäätmete koguse ja päritolu kohta.
„Vajadusel kontrollime eterniidijäätmed tekkekohas kohapeal üle ja nõuetele vastavuse korral anname jäätmejaama edasi info koguse tasuta vastuvõtmiseks. Kuni 0,5 m3 eterniidijäätmeid võetakse Kehtna valla elanikult tasuta vastu ilma eelneva kooskõlastuseta üks kord aastas.“ Teavitamata jätmise ja ettenähtust suurema koguse korral rakendub jäätmete üleandmisel hinnakirjajärgne vastuvõtutasu ehk vastavalt jäätmejaama hinnakirjale 91,50 €/m3.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare