23.3 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedRaplast pärit šnautserid tulid Horvaatiast koju kahe võiduga

Raplast pärit šnautserid tulid Horvaatiast koju kahe võiduga

28. aprillil reisisid kaks suuršnautserit Horvaatiasse Zagrebisse World Dog Show’le. Kaks venda, Willu ja Siri, kes ühe aasta vanusena on parimas puberteedieas, suutsid end mõneks minutiks kokku võtta ning olid koertenäitusel edukad.

Raplas tegutsev Kennel Phoenix Emperor kasvatab šnautsereid ning osaleb kasvandikega paljudel näitustel. Seekordsel Zagrebis toimunud Dog Show’l läks kennelil edukalt, sest nad teenisid kaks maailma Juunior-klassi võitu. Kohtunik oli Ozan Belkis Türgist.

Phoenix Emperor Wunder Wilbur ehk koduselt Willu ja Phoenix Emperor Wunder von Sirius ehk koduselt Siri on mõlemad väga sõbralikud, nagu suuršnautserid olema peavad. Samas on nad supertublid koduvalvurid. Willu ja Siri on mõlemad puberteedieas noorkoerad, kes tahavad palju maailma avastada, liikuda ja õppida.
„Näitusereisil on liikumine piiratud – neid ei saa vabalt jooksma lasta ja seetõttu oli poistel n-ö vurtsu ja energiat sees palju,” ütles kenneli ja koerte omanik Jaanika Kuldmaa.
Nende esitlemine võistlusringis pidi olema seetõttu väga kontrollitud, et nad lollusi ei teeks. „Õnneks olid maiused head ja Willu ja Siri koostööaltid ning nii need võidud meile tulid. Mõlemad koerad meeldisid kohtunikule väga,” ütles Kuldmaa.
Koer peab näitusel seisma tõule omases näituseseisakus, et kohtunik saaks teda vaadelda ja hinnata. Kui kohtunik tuleb koera katsuma, peab koer seisma rahulikult paigal ja laskma ennast katsuda. Pea, rinnakorvi sügavus, luustik, jalad, selg, saba ja samuti hambad on need, mis kohtunikule huvi pakuvad. Hambumust peab samuti saama vaadata. Lisaks peab koeraga jooksma ringis, et koer saaks traavides oma liikumist näidata, ja edasi-tagasi, et näha koera paralleelset esi- ja tagajalgade liikumist. Hinnatakse ka karva seisukorda.
„Meie tõul peab olema karm karv, samuti karva värvus on oluline. Kõikidel tõugudel on välja töötatud ideaalilähedne tõustandard ja näitustel hinnataksegi koera välimikku ja liikumist vastavalt sellele,” selgitas Kuldmaa ning lisas, et võistlustel jaotatakse koeri ka värvuse järgi. Willuga sarnase värvusega, mida nimetatakse pipar-sool, suuršnautsereid osales 25 ja Siri värvusega, ehk must hõbedaga, oli vaid 7. Must-hõbedaga on selle tõu uus värvus ja seda tunnustati ametlikult alles 2021. aastal.
„Me oleme väga õnnelikud võidu üle,” ütles Jaanika Kuldmaa. Koerapoisid ise ei saanud suurt midagi aru, kui vahest seda, et pälvisid palju tähelepanu, kiitust ja paremat maiust.
Näitus oli Kuldmaa sõnul korraldatud hästi, ringid olid piisavalt suured ja ruumides polnud palav, kuigi õues oli +26 kraadi.
Kuldmaa on Horvaatias käinud oma koertega juba kaks korda. Möödunud sügisel osales ta ka suuršnautserite maailmameistrivõistlustel Austrias IGH-FH ehk erijäljes. Koertega reisimist peetakse tavapäraseks, kui koerad on peres ja nende kaasamine on omanikele oluline. Kuldmaa sõnul tuleb reisi ajal jälgida, et koeral on oma puuris piisavalt mugav ja puur on turvaliselt autosse kinnitatatud. Peatusi tuleb teha 4-5 tunni tagant, et koertega jalutada ja neile juua pakkuda.
Kindlasti peab reisile minnes olema koertele tehtud ennetav parasiitide tõrje. Kuldmaa sõnul võib reisil probleeme tekkida ebakorrapärase seedimisega, kui koer midagi endale sisse sööb. Selles suhtes tuleb valvas olla. Kindlasti soovitab ta koera jaoks kaasa võtta esmaabikoti kõige vajalikuga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare