23.8 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedJutuvestjad õppisid oma ala parimalt

Jutuvestjad õppisid oma ala parimalt

Anne Ummalas, Rahvakultuuri Keskuse
Raplamaa rahvakultuurispetsialist

Ühel kaunil aprillilõpu laupäeval kogunes Juuru rahvamajja väga erilise huviga seltskond – naised, keda huvitab jutuvestmine.

Oli õpetajaid nii koolist kui ka lasteaiast, oli vanaemasid ja emasid, nooremaid ja vanemaid. Kõikidel neil olid ootused suured ja elevus hinges, sest külla tuli Eesti üks kuulsamaid ja parimaid jutuvestjaid Polina Tšerkassova. Polina on välja andnud ka mitu audioraamatut oma väljamõeldud ja erinevate rahvaste pärimusel põhinevate juttudega.
Aga mitte ainult toredaid jutte ei tulnud me kuulama. Polina avas meile veidi jutuvestjate saladusi, avardas silmaringi ja andis ka mõne õpetliku loo ellu kaasa.
Miks jutuvestmine? Kõikide rahvaste esivanemad on aegade algusest saanud kokku ja pajatanud. Pajatanud lugusid, mis juhtus enne, kui keegi elav mäletab. Neis lugudes oli kangelasi, eriliste võimetega tegelasi. Neis lugudes loodi maailma, mõisteti, mis on tuul, torm, päike, tulekahju, mis oli toimunud enne viljaikaldust ja suurte haiguste tulekut. Ühesõnaga, seletati maailma olemust.
Neid jutte pajatati ikka ka lastele, et neile õpetada, kuidas meie maailma näeme – esimene väärtuspõhine haridus. Nii ka tänapäeval kasutavad väga paljud väga head õpetajad ja lapsevanemad laste kasvatamisel mitte riidlemist või kurjustamist, vaid hoopis jutuvestmist. Kujundliku jutu toel saab lapseni tuua väärtusi, mis on hea, mis on halb. Mis juhtub, kui teha halba, ja mis juhtub, kui teha head. Ja seda kõike tuleks teha nii, et kuulaja jääb sind ammulisui kuulama ja uskuma.
Just neid nippe ja meetodeid saime Polinalt kuulda. Neid saladusi ei hakka siinkohal paljastama. Ainult nõndapalju, et me kõik saame oma elu rikkamaks muuta ja oma jutustusi vürtsitada, kui igal sammul kogume endasse meelelisi kogemusi, mida siis, kui jutuaeg käes, oma jutu sisse pista. Olgu me nii erinevad kui tahes, tundemaailm on kõikidel sarnane. Kõik ju teavad, kuidas kohiseb kasemets või lõhnab sammal, kuidas tundub käe all murupind või soe rannaliiv. Kui suudad oma kuulajaga luua ühise tundemaailma, oled ta juba võitnud.
See koolitus oli ka üks kõige lõbusamaid ja positiivsemaid koolituspäevi, mida ma viimastel aastatel kogenud olen. Juba see on suur väärtus. Raplamaa jutuvestmishuvilised kohtuvad kindlasti veelgi. Ja kui teil on võimalik jutuvestjat kuulata või ise juttu vesta, kasutage kindlasti võimalust. Juttu kuulates loob sinu enda fantaasiamaailm sinule omased pildid. Kõikidele ühise veebimaailma pildid on selle kõrval tühine ja teeb sind ja teisi üheülbaliseks. Ja kes siis ei sooviks olla eriline? Jutuvestmine aitab seda luua.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare