15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
UudisedPÕNEV TELESAADE: kuulsa sarja „Maailma aarded“ Eesti osa saab esmakordselt homme näha...

PÕNEV TELESAADE: kuulsa sarja „Maailma aarded“ Eesti osa saab esmakordselt homme näha ka Eestis

Pressiteade

Homme, 17. mail saab Eestis vaadata menuka sarja „Maailma aarded” („Treasures of the World”) värske hooaja saadet, mis räägib Eestist. Saade põhineb nimeka Briti ajalooprofessori ning arvukate ajalooteemaliste dokumentaalfilmide, tele- ja raadiosaadete autori Bettany Hughesi Eesti-reisil.

Saatesarjas „Maailma aarded” käsitleb professor Hughes põneva ajalooga kultuurikilde, mille mõju on näha ja tunda veel tänapäevalgi. Vaatajale näidatakse ajalookäsitlusi muutnud arheoloogilisi leide ning viiakse tähendusrikka ajalooga paikadesse.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse turismiosakonna (Visit Estonia) välismeedia juhi Jana Kutšinskaja sõnul algasid läbirääkimised kuulsa saatejuhi tiimi Eestisse tulemiseks juba 2021. aastal koostöös Eesti saatkonnaga Londonis. „Bettany Hughes on nii Suurbritannias kui ka mujal maailmas tuntud ja armastatud saatejuht, kelle saated on inspireerivad, harivad ja professionaalselt filmitud. Sarja formaat sobitub turismistrateegiaga, mille eesmärgiks on suurendada Eesti kultuurist huvituvate, siia kauemaks jäävate ning korduvkülastusteks motiveeritud reisijate hulka. Hughesi saadete vastu tunnevad huvi maailma suurimad telekanalid ning need levivad paljudes riikides. Seetõttu plaanime koostööle ka jätku.“

Eesti saates külastab professor Hughes Eesti oma viikingite saart Saaremaad ja näitab Viidumäe matmispaika. Tallinnast toob Hughes televaatajateni suure keskaegse laevavraki leidmise loo ja räägib ühtlasi sellest, et tunamullu Tallinnas Lootsi tänavalt ehitustööde käigus leitud laeva „lastiks” olid mustad rotid, kes suure tõenäosusega levitasid katkubakterit, mis põhjustas Euroopas ulatuslikke katkuepideemiaid. Saates näeb laevavrakilt leitud kompassi, mis on ilmselt üks vanemaid Euroopas leitud kompasse üldse, samuti arutleb Hughes, millist teavet annab meile keskaegse meremehe nahkjalats.

Lisaks käsitletakse Niguliste kiriku kabelis asuva ligi 8 meetrit pika hiliskeskaegse maali „Surmatants” lugu, Kihnu kultuuriruumi omapära ja Soomaa haabja ehitamise kunsti. Saate lõppakordina jõuab Hughes põgusalt näidata Eesti-Venemaa piiril kõrguvat Narva linnust, rääkida eestlaste laulutraditsioonidest ning sellestki, kuidas üheslaulmine sillutas teed Eesti taasiseseisvumisele.

Intervjuus reisiajakirjale Wanderlust ütleb inglanna oma uue hooaja saadete kohta, et kõik kuus riiki, mida ta sarja tehes külastas, on ajaloohuvilise turisti jaoks äärmiselt põnevad maad: „Mitmedki meie võttetiimi külastatud riikidest piirnevad Venemaaga ja juba sellepärast, et neil on väga suur ja võimukas naaber, tuleb neid maid külastada ja avastada.“

Saade oli esmakordselt nähtav juba aprillis Suurbritannia vaatajatele telekanalis Channel 4. Selle kanali igakuine vaatajate arv ulatub 50 miljonini. Lisaks kajastasid toona saadet mainekad väljaanded nagu The Times, The Daily Mail, The Independent.

Eesti publik saab saadet vaadata Viasat History kanalilt reedel kell 22, pühapäeval kl 10 ja esmaspäeval kl 12.30.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare