13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
SisuturundusLooduslikud ja käsimüügirahustid - mis need on ja kellele need on mõeldud?

Looduslikud ja käsimüügirahustid – mis need on ja kellele need on mõeldud?

Sisuturundus

Tänapäevase kiire elutempo juures ei ole enam ebatavaline see, et inimesi vaevavad ületöötamine, ärevus, keskendumisraskused, unehäired ja üleüldine kõrge stressitase. Sageli ei ole kahjuks võimalik võtta puhkust või saada neile probleemidele teistmoodi lahendust, mistõttu tundub lihtne väljapääs olevat pöörduda perearsti poole sooviga saada mitte leebemaid looduslikke rahusteid, vaid saada kohe retseptiga antidepressante või kangeid rahusteid.

Antidepressandid ja muud kanged ravimid peaksid aga olema viimane päästerõngas, mitte esimene. Antidepressantide kasutamisel võivad tekkida mitmed kõrvaltoimed – näiteks kaalutõus, libiido langus, väsimus jms. Lisaks ei ole antidepressantide võtmist lihtne lõpetada, sest need võivad tekitada sõltuvust.

Enne rahustite ja antidepressantide poole pöördumist võiks proovida, kas käsimüügi rahustid võiksid positiivset mõju avaldada või mitte. Looduslikud rahustid on näiteks kummelitee ja palderjan, kuid alljärgnevalt toome täpsemalt välja, mis on looduslik rahusti ja millised rahustid ilma retseptita apteekides saadaval on.

Millised on käsimüügi rahustid ja looduslikud rahustid?

Looduslikud rahustid ehk taimsed rahustid on näiteks järgmised taimed:

    • Kummel – kindlasti on kummel üks enim uuritud maitsetaimi, mida peetakse rahustavaks ürdiks. Kuigi seda peetakse ohutuks taimeks, võib ka kummel tekitada mõnel inimesel allergilisi reaktsioone. Kummelis on rahustavaid koostisosi nagu näiteks flavonoid, mida kutsutakse apigeniiniks ja see loob kerge rahustava toime, põhjustades unisust ja vähendades ärevust. Kõige lihtsam on kummelit tarbida kummeliteena. Apteegist võib kummelit leida ka tablettidena.
    • Palderjan – palderjani on väga kaua aega kasutatud uneprobleemide, ärevuse ning samuti unehäirete puhul. Palderjan aitab leevendada stressi ja rahutust ning lihtsustab uinumist. Apteekides on müügil palderjani tabletid ja tilgad.
    • Lavendel – lavendlit peetakse ärevuse nähtude vähendajaks. Kuivatatud lavendliõisi võib kasutada tee valmistamiseks, kuid lavendli eeterlikku õli võib lisada vannivette, kus see mõjub rahustavalt. Lavendel on apteekides müüdavate mitmete rahustavate kapslite ja tilkade koostises.
    • Kannatuslille kasutatakse põhiliselt eesmärgiga vähendada ärevust ja unetust. Väidetakse, et kannatuslillel on nii vaimselt kui ka füüsiliselt lõõgastav toime.
    • Sidrunmelissi peetakse lõõgastavaks ja meeleolu tõstvaks, samuti ärevusevastase toimega taimeks. Sidrunmelissile lisatakse sageli teisi rahustavaid ürte (nt palderjan, lavendel, humal). Sidrunmelissi leidub nii tablettide, kapslite kui ka tilkadena. Melissilehtedest saab keeta ka maitsvat teed.

Looduslikud rahustid on sobilikud eelkõige siis, kui sümptomid on alles tekkinud või stressitase ei ole väga kõrge ning käsimüügi rahustid aitavad sümptomeid kas leevendada või enesetunnet parandada.

Kui käsimüügi rahustid enesetunnet üldse ei paranda, tasuks pöörduda apteekri poole soovituste saamiseks või konsulteerida oma perearstiga, kes pakub teisi võimalikke lahendusi. Vahel võib olla hoopis vitamiinipuudus (näiteks D-vitamiini puudus) see, mis tekitab erinevaid stressinähte ja halba enesetunnet ning sel juhul võib lahenduseks olla multivitamiinide võtmine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare