21.6 C
Rapla
Pühapäev, 21 juuli 2024
LisalehtKUKITEMUKIKUKITEMUKI: Röövelööbikud või mustad rongad? Mis toimub “Linnujämmil”?

KUKITEMUKI: Röövelööbikud või mustad rongad? Mis toimub “Linnujämmil”?

Vootele Ruusmaa

8. juunil toimus juba viiendat korda “Linnujämm”, seekord Tartu Lodjakoja saalis, kus luuletajad ja muusikud kodukamaralt ja väljastpoolt tutvustasid loomingut, mis on inspireeritud lindudest ja nende suhtest (linna)keskkonnaga.

“Linnujämm” kuulus Tartu 2024 “Elujäämise kunstide” programmi, võttes seekord fookuse alla rahvuslinnud: eestlaste suitsupääsuke, inglaste punarind, norralaste vesipapp, soomlaste laululuik, hispaanlaste kääpakotkas. Esindatud lindude kõrval said oma häälel või neist inspireeritud loomingust võimaluse kõlada ööbik, ronk ja Eesti aasta lind kägu. Üritus on võtnud julge ja samas õilsa eesmärgi, püüdes tähelepanu pöörata lindudele ja (linna)looduse heaolule ning anda oma panuse elurikkuse väärtustamisse kunsti kaudu.
Vormideks on valitud eelkõige muusika ja poeetika, eraldiseisvana ja kooskõlas, andes nii võimaluse avada loojal end siiralt ja vahetult. Selline formaat on dünaamiline ja suudab liita ajaloolist mälu, folkloori ja olevikku samaväärseks. Kui tihti me tuletame meelde, millist väärtust loodus meie loomingus omab inspiratsiooniallikana? Või kas mõtleme selle peale, miks mõjuvad linnulaul ja loodus inimestele rahustavalt? Seetõttu on lindudele pühendatud poeetiline õhtu igati tänuväärt ja vajalik.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare